Zamiana Piwnicy narażonej na zalania ( rury Pion)

OipLowOipLow Użytkownik
edytowano października 2015 w Zarządzanie Nieruchomościami
Zakupiłem mieszkanie 2 lata temu do którego należała piwnica w piwnicy składuję sprzęty elektroniczne (stare radia, gramofony itp)
Ostatnio jednak pojawił się problem sprzęt został zalany pomimo tego że każdy z nich jest zabepieczony karton folia strecz itp itd.
Mam do Was Pytanie?
Czy jest możliwa zamiana pomieszczenia piwnicznego na wózkownię lub na inne pomieszczenie wolne od tego typu rur i innych rzeczy?
Jak powinno wyglądać takie pismo.

Komentarze

• Opcje
    blazejhblazejh Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jaki status prawny ma twoja piwnica? Bo statusy są trzy i jakie takie szanse masz tylko w jednym przypadku.
  • Opcje
    OipLowOipLow Użytkownik
    edytowano października 2015
    ponoć mówią, że piwnica jest przynależna a w jakim przypadku mam prawo ?
  • Opcje
    blazejhblazejh Użytkownik
    Jakby nie była przynależna, tylko byłbyś jej użytkownikiem, a stanowiłaby współwłasność wszystkich właścicieli lokali. Nie prawo, ale teoretyczną możliwość zamiany z kimś.
    Piwnica jest twoja i w dodatku przynależy do mieszkania, więc raczej nic nie zrobisz.
  • Opcje
    OipLowOipLow Użytkownik
    W takim razie jak uchronić to co mam przed ewentualnymi szkodami ?
    Spółdzielnia powinna mieć jakieś ubezpieczenie czy ja ?
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli piwnica jest pomieszczeniem przynależnym do lokalu (masz ją wpisaną w AN) i jej wielkość jest liczona do twojego udziału (czyli do powierzchni lokalu dodana jest powierzchnia piwnicy) to jest to twoja prywatna sprawa czy ubezpieczysz swój lokal i piwnicę - spółdzielni (jak rozumiem zarządzającej wspólnotą) nie wolno nawet w to ingerować.
    Chyba że masz tylko spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (i piwnicy) i nie jest to wspólnota, to wtedy trochę inna sprawa ale to można wyjaśnić tylko w "papierach danej spółdzielni".
    Oczywiście piwnicę zawsze też można zamienić ale procedura i koszty zależą czy to jest wspólnota czy spółdzielnia.
  • Opcje
    OipLowOipLow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest to spółdzielnia.
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest to spółdzielnia.
    Więc rozwiązania problemu należy szukać u władz spółdzielni, bo jeszcze zależy czy jesteś właścicielem-członkiem spółdzielni czy tylko właścicielem.
  • Opcje
    OipLowOipLow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tylko właścicielem mieszkania i tej nieszczęsnej piwnicy :(
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] OipLow:[/cite]ponoć mówią, że piwnica jest przynależna a w jakim przypadku mam prawo ?

Co to znaczy ponoć mówią ? Zajrzyj do Aktu Notarialnego i sprawdź co kupiłeś. Myślę,że zakupiłeś tylko mieszkanie,a piwnica jest przypisana do mieszkania.
  • Opcje
    OipLowOipLow Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No tak jest jak mówisz Iga
  • Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W takim razie zgłoś problem do spółdzielni mieszkaniowej. Obowiązkiem SM jest usunięcie wszelkich awarii w piwnicach. Możesz zapytać o zamianę tej piwnicy na inną . Możesz też zamienić się z sąsiadem na inną piwnicę. Możliwości jest wiele.
  • Opcje
    wp44wp44 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    OipLow: jak uchronić to co mam przed ewentualnymi szkodami ? Spółdzielnia powinna mieć jakieś ubezpieczenie czy ja ?
    Czy chcesz chronić stare radia i gramofony, czy chcesz ewentualne odszkodowanie za zalanie gramofonów? Bo jeśli to drugie, to ja znam prostszy sposób: idź na jakiś pchli targ i sprzedaj je, albo wystaw na jakimś portalu aukcyjnym. Względnie, skorzystaj z jakiejś akcji marketów budowlanych skupu elektrośmieci. Ostatnio jeden z nich miał taką akcję "wymiana elektrośmieci na sadzonki wrzosów".

Jeśli jednak to pierwsze, to daj jeszcze więcej folii strecz i przenieś sprzęt na wyższe półki. Zamiana komórki nic nie da, bo w przypadku awarii instalacji zalana będzie cała piwnica. Wszak komórki lokatorskie, to z hydraulicznego punktu widzenia naczynia połączone, c'nie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.