rezygnacja członków zarządu a pozwy w sądzie

helenkamhelenkam Użytkownik
edytowano października 2015 w Zarządzanie Nieruchomościami
Na dzień złożenia pozwów wspólnotę mieszkaniową reprezentowało czterech członków zarządu, dwoje złożyło rezygnację i tu pytanie do znawców :

czy potrzebna będzie nowa uchwała o aktualnym składzie zarządu?

Komentarze

• Opcje
    igaiga Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie.
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Uchwała w jakiej sprawie?
    Ci, co nie zrezygnowali, zostali już wcześniej uchwałą wybrani - nowa uchwała jest zbędna.
    Tych, co zrezygnowali, już w zarządzie nie ma - jakakolwiek uchwała jest zbędna.
    Co chcesz uchwalać?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano października 2015
    [cite] helenkam:[/cite]Na dzień złożenia pozwów wspólnotę mieszkaniową reprezentowało czterech członków zarządu, dwoje złożyło rezygnację i tu pytanie do znawców :

czy potrzebna będzie nowa uchwała o aktualnym składzie zarządu?
    TAK , a jaka chcesz złożyć ? o wyborze czteroosobowego Zarządu i pismo o rezygnacji ? ... Sąd cię wyśmieje .... Jak masz inny dokument o reprezentacji Wspólnoty na zewnątrz?
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KubaP:
    a jaka chcesz złożyć ? o wyborze czteroosobowego Zarządu i pismo o rezygnacji ?
    Oczywiście. Uchwała o wyborze Zarządu plus pisemne oświadczenia o rezygnacji tych, co zrezygnowali.
    Sąd cię wyśmieje ....
    Nic podobnego. Miałem taką sytuację - liczba członków zarządu zmniejszyła się w wyniku rezygnacji jednej osoby, która będąc jeszcze w zarządzie podpisywała pozew, a w trakcie procesu już jej nie było w zarządzie. Jako dowód umocowania zarządu w aktualnym składzie została złożona uchwała i pisemna rezygnacja tej osoby - nie było żadnych problemów.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cdn:[/cite]
    Sąd cię wyśmieje ....
    Nic podobnego. Miałem taką sytuację - liczba członków zarządu zmniejszyła się w wyniku rezygnacji jednej osoby, która będąc jeszcze w zarządzie podpisywała pozew, a w trakcie procesu już jej nie było w zarządzie. Jako dowód umocowania zarządu w aktualnym składzie została złożona uchwała i pisemna rezygnacja tej osoby - nie było żadnych problemów.
    No dobra... Widać sąd sądowi nie równy , bo ja miałem odmienne przeżycie życiowe

to jest jedna uchwała i rezygnacja pozostała jako dowód w sprawie. za tydzień druga rozprawa z innym właścicielem i kicha ... nie ma to jak uchwała o obecnym składzie Zarządu - mucha nie siada, nie trzeba się tłumaczyć, zaklinać i wymyślać, że się ma racje.
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jaka kicha? Składasz w sądzie kopię oświadczenia, a nie oryginał.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    [cite] cdn:[/cite]Jaka kicha? Składasz w sądzie kopię oświadczenia, a nie oryginał.
    nie zawsze wystarczy kopia ...
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ...kopię oświadczenia, a nie oryginał.
    ...nie zawsze wystarczy kopia ...
    Czasami nie wystarcza oryginał.
    :boogie::confused::shocked:
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kopię dołącza się do akt, a oryginał na żądanie sądu można okazać na rozprawie.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    [cite] cdn:[/cite]Kopię dołącza się do akt, a oryginał na żądanie sądu można okazać na rozprawie.
    nie zawsze tak jest, czasami należy złożyć oryginały do akt sprawy, a decyzja o rezygnacji z funkcji członka Zarządu taką jest
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak jest, jak nie jest. Sąd przyjął kserokopię i nawet nie zażądał okazania oryginału.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] cdn:[/cite]Jak jest, jak nie jest. Sąd przyjął kserokopię i nawet nie zażądał okazania oryginału.
    jak można kopie zrobić z oświadczenia ustnego (które wg ciebie cdn jest o obrocie prawnym)
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    cdn:
    Uchwała o wyborze Zarządu plus pisemne oświadczenia o rezygnacji tych, co zrezygnowali.
    KubaP:
    jak można kopie zrobić z oświadczenia ustnego
    Zabrakło argumentów, więc kierujesz dyskusję na inny temat? :smile:
    Oświadczenie woli może być złożone w dowolnej formie, a więc i ustnej. Tak jest nie "według mnie", tak stanowi prawo.
    Kodeks cywilny, art. 60:
    Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).
    Nie będę się rozwodził nad tym, jakie można przedstawić dowody na złożenie oświadczenia ustnego. Ja pisałem o rezygnacji na piśmie, więc twoje dywagacje są nie na temat.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]... nie ma to jak uchwała o obecnym składzie Zarządu -
    A kogo powołujesz tąką uchwałą?
    Jeszcze raz tych samych co byli, bez tych, którzy już zrezygnowali?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.