Odsetki od nieterminowyc zapłat
Hebdzia
Użytkownik
Proszę o informacje, od osoby zajmującej się księgowością WM, czy nalicza odsetki od nieterminowych zapłat zaliczek na czynsz
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
U mnie naliczamy, gdy zaległość przekroczy wysokość 2-miesięcznej zaliczki.
We wspólnocie każdy właściciel ponosi dwa rodzaje kosztów:
1) zaliczki na koszty zarządu NW
2) "grzecznościowo" zaliczki na opłaty za lokal
W tym pierwszym przypadku UoWL określa termin ich zapłaty: W tym drugim przypadku UoWL nie mówi nic o żadnych terminach - bo nie może jako, że nie dotyczą NW.
No właśnie, tylko od zaliczek na koszty zarządu. Brak jest zupelnie regulacji na temat terminów zwrotu wydatkow na dostawy dóbr do lokali, które nie stanowią kosztów zarządu (choć są orzeczenia sądowe, ktore tak twierdzą, ale orzecznictwo jest jakie jest). Jeżeli WM posiada regulamin rozliczania takich wydatków, w którym podano terminy wymagalności roszczeń (bądź zaliczek na ten cel) to ma podstawy również do naliczania odsetek od opóźnień tych kwot. Dobrze jak również uregulowano sprawę podziału kwoty wpłaty dokonywanej przez właściciela lokalu czyli co w pierwszej kolejności jest zaspokajane w przypadku dokonywania wpłat na jeden rachunek (koszty zarządu, media, FR, inne)
Jezeli doszłoby do powództwa w tej sprawie sąd najprawdopodobniej przyznalby rację wspólnocie, bo dłużnik jest winny długu, niemniej jednak ta kwestia też nie jest uregulowana w UWL.
Jakie i od kiedy ma zapłacić odsetki wspólnota "dłużnikowi" - jeżeli na drugi rok w marcu okazuje się, że tenże rzekomy dłużnik (spóźniał się po kilka dni z zapłatami) ma w rzeczywistości nadpłatę np. 700 zł (zwrot za ogrzewanie) - czyli de facto wspólnota była jego dłużnikiem?
Rzekomy dłużnik wspólnoty płaci regularnie ale np. pod koniec miesiąca albo mniejsze kwoty niż ustalone. Wspólnota nalicza mu za to odsetki od każdego 11-go dnia miesiąca. Ale fakt jest taki, że w momencie naliczania tych odestek np. po 2,50 zł sama wspólnota jest w tym momencie dłużna temu rzekomemu dłużnikowi bo on ma w tym samym momencie już nadpłatę (700 :12 = 58 zł) te właśnie 58 zł w każdym miesiącu.
Czyli wcale nie gdybając a tylko logicznie myśląc - to rzekomy dłużnik sponsoruje wspólnotę.
Pytanie jest takie - dlaczego wspólnota ma mu naliczać odsetki i czy powinna w takiej sytuacji a rzekomy dłużnik wspólnocie nie może? A nawet gdyby mógł to absurd goniłby absurd, bo tak wzajemnie by sobie naliczali i wymieniali się odsetkami karnymi?
Paranoja. Uważam, że w takiej sytuacji naliczanie odsetek właścicielom jest bezsensownym rozwiązaniem.
Jeżeli WM nie zwróci (w jakiejkolwiek formie) nadplaty za media można domagac się odsetek ustawowych po 30 dniach od terminu wymagalności.
Pisałam wcześniej, że brak jest regulacji w zakresie terminów wymagalnosci tych należności, ktore nie stanowią oplaty wynikajacej z UWL.
Dobrze, jak wspólnoty uregulują to wewnętrznym regulaminem bądź każdego miesiąca wystawiaja dokumenty obciążeniowe (większe wspólnoty) np. z dostepem przez Internet. Najważniejsza jest transparentność, bo wtedy nie ma niedomówień
We wspólnocie naliczałbym dłużnikowi, który kwalifikowałby się do egzekucji zadłużenia. Nie wszystkim.
Nie sądzę żeby ktokolwiek w budynku akceptował celowe kredytowanie się kosztem wspólnoty bez tego naliczenia.
Naliczanie wszystkim na co dzień mijałoby się z celem. Za dużo wzajemnych kompensat co kwartał po rozliczeniu wody. Przeciętny właściciel pogubiłby się i musiałby mi wierzyć w zasadzie na słowo, że ja prawidłowo to wszystko prowadzę w programie. A ja nie chcę żeby miał stale wątpliwości co do własnych pieniędzy.
Chociaż w mojej spółdzielni nikogo to nie martwi. U nich własnego konta nie rozumieniem, bo są tam co miesiąc jakieś naliczenia związane z odsetkami. Saldo zerowe mam tylko przez chwilę.
Ale rozumiem również sytuacje u koziorozki. To taka mobilizacja do regularnych wpłat.
Jest to kłopotliwe dla wspólnot choć możliwe .