zapowietrzone grzejniki

kachnakachna Użytkownik
edytowano października 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam. Mam pytanie do kogo należy odpowietrzenie grzejników.

Komentarze

• Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Piony CO i grzejniki w mieszkaniu przy jednolitym systemie ogrzewania w budynku odpowietrza konserwator.
    W budynkach, w których jest indywidualny system ogrzewania robi to właściciel we własnym zakresie.
  • Opcje
    kachnakachna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dzięuje bardzo. Pozdrawiam.
  • Opcje
    aslemaaslema Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam pytanie dotyczące wymiany ciepłomierzy. Urządzenia zamontowane na klatkach dla każdego mieszkania indywidualnie.
    Okazało się, że dawno jest po terminie legalizacji, dodatkowo niektóre już nie wskazują nic na wyświetlaczy.
    Kto w tym wypadku jest odpowiedzialny za to, że te urządzenia pracowały bez legalizacji przez 10 lat?
    Kto wymienia je na nowe z założeniem, że właściciel sam zakupi takie urządzenie, ale przecież nie jest hydraulikiem i może sobie nie poradzić z tą wymianą?
    Dziękuje z góry.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli właścicielem ciepłomierza jest właściciel mieszkania to on jest odpowiedzialny za nie tylko za legalizację ale za sprawne funkcjonowanie przez cały okres użytkowania. Właściciel sam wymienia ciepłomierz po zgłoszeniu tego faktu do administratora. Hydraulika opłaca we własnym zakresie. Jego urządzenie i jego problem.
  • Opcje
    aslemaaslema Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No to mama problem, bo zaczął się okres grzewczy, ja wymieniłem ciepłomierz na nowy takiego samego typu 29.09 i poinformowałem o tym administratora. Jednak on tego faktu, do dnia dzisiejszego, nie potwierdził. Co mam zrobić w tym wysadku?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie ma co potwierdzać. Administrator musi przyjść i zaplombować licznik.
  • Opcje
    aslemaaslema Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W dniu dzisiejszym otrzymałem informacje następującą "Proszę o przekazanie protokołu dotyczącego poprzedniego ciepłomierza", oczywiście od administratora WM.
    Ja sam osobiście wymieniłem ciepłomierz na nowy, tego samego typu i nie mam pojęcia o jaki dokument chodzi. Firma, która sprawdzała poprzedni ciepłomierz, wysłała fax z ostatnim licznikiem do administratora, co mi potwierdzono telefonicznie.

Czy istnieje możliwość, że te pismo nie zostanie uznane przez Zarząd (usłyszałem telefonicznie od administratora, że zarząd musi to zatwierdzić a oni to otrzymali). Zaczynam mniemać, że utrudniają mi życie jak mogą, bo zacząłem głośniej mówić o administratorze, pisać skargi i żądać to co należy się mieszkańcom.
  • Opcje
    edytowano października 2009
    Administrator musi rozliczyć koszty CO dla lokalu wg stanów licznika starego i nowego

Protokół wymiany licznika CO lub wody w lokalu .................

..................... dnia.......................

Imię i Nazwisko......................

Numer fabryczny starego licznika .......................
    Producent licznika ....................
    Stan końcowy pracy licznika.....................GJ/m3

Numer fabryczny nowego licznika CO.......................
    Producent licznika ....................
    Stan początkowy pracy licznika.....................GJ/m3

Data wymiany liczników .................
    Czytelny podpis instalatora .......................
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.