Strych, quoad usum i rozliczenie
sneer
Użytkownik
W skrócie. Nad moim mieszkaniem jest strych (część wspólna), z którego chce korzystać.
Aby uniknąć skomplikowanej i kosztownej procedury sprzedaży strychu udało mi się porozumieć ze Wspólnotą, że będę korzystał ze strychu na zasadzie umowy quoad usum. Umowa zostanie podpisana u notariusza, zaś jej ustalenia zostaną wpisane do księgi wieczystej mojego mieszkania.
Wspólnota chciała by w zamian otrzymać ode mnie jednorazowe świadczenie pieniężne. I tu pojawia się problen, jak to rozwiązać i zaksięgować? Nie będzie to ani dochód ze sprzedaży, ani z wynajmu/dzierżawy. Może darowizna?
Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
Aby uniknąć skomplikowanej i kosztownej procedury sprzedaży strychu udało mi się porozumieć ze Wspólnotą, że będę korzystał ze strychu na zasadzie umowy quoad usum. Umowa zostanie podpisana u notariusza, zaś jej ustalenia zostaną wpisane do księgi wieczystej mojego mieszkania.
Wspólnota chciała by w zamian otrzymać ode mnie jednorazowe świadczenie pieniężne. I tu pojawia się problen, jak to rozwiązać i zaksięgować? Nie będzie to ani dochód ze sprzedaży, ani z wynajmu/dzierżawy. Może darowizna?
Z góry dziękuje za jakieś podpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie lepiej podpisać umowę dzierżawy tej części nieruchomości wspólnej? Wspólnota by miała pożytek , a ty nie miałbyś kłopotu.
Roszczenie o podział do korzystania (quoad usum) winno być uznane przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości wspólnej i ujawnione w księdze wieczystej nieruchomości gruntowej.
Wolałbym to uregulować raz na zawsze na zasadzie jednorazowej płatności. A nawiasem, można wydzierżawić strych, który nie jest samodzielnym lokalem?
"Roszczenie o podział do korzystania (quoad usum) winno być uznane przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości wspólnej i ujawnione w księdze wieczystej nieruchomości gruntowej."
Właściciele wyrażają na to zgodę na zebraniu i upoważniają zarząd wspólnoty do załatwienia formalności. Z księgami wieczystymi masz rację, ustalenia byłyby wpisane do księgi wieczystej nieruchomości, dodatkowo jednak chciałbym mieć je ujawnione w swojej KW.
Wszytko jest tylko ceną ...za ile?
Uwaga: od tego przychodu wspólnota zapłaciłaby 19% CIT.
Polecałbym raczej najem, zwłaszcza że quod usum to i tak nie jest własność.
Raczej nie traktuje się tej konstrukcji jako alternatywy dla własności.
Twój lokal to odrębna nieruchomość, która ma tyle wspólnego z nieruchomością wspólną, co udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokalu.
O ile prawo własności lokalu daje Ci prawo do NW, o tyle nie można nabyć prawa do korzystania z NW i ujawnić w KW lokalu