Problem z wykupieniem strcyhu we wsólnocie :(

gothicgothic Użytkownik
edytowano października 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Chciałbym w moim budynku zaadoptować i wykupić strych, o czym już pisalem.

Rozmawiałem z Zarządcą/Administratorem i niestety osoba ta piętrzy przede mną
trudności. Największym problemem wg niego jest fakt, że powierzchnia o która
mi chodzi nie jest wyszczególniona w projekcie budynku jako STRYCH i nie jest
częścią wspólną, dlatego on nie wie co można z nią zrobić i jak ją ugryżć, skoro nie
ma "przypisanej powierzchni".

Zarządca zapytał: "Jak można zaadoptować i sprzedać częśc której nie ma? W
projekcie nie jest zaznaczona ona jako częśc strychowa, więc niewiele da się
zrobić"...

Fizycznie jest to pusta przestrzeń nad moim mieszkaniem na poddaszu, w dodatku
ograniczona ścianami mojego mieszkania, z które można by wejśc tylko z mojego
mieszkania, wysokość w szczycie ok 2,5m.

Z góry dziękuje za jakieś rady.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] gothic:[/cite]
    Rozmawiałem z Zarządcą/Administratorem i niestety osoba ta piętrzy przede mną
    trudności. Największym problemem wg niego jest fakt, że powierzchnia o która
    częścią wspólną, dlatego on nie wie co można z nią zrobić i jak ją ugryżć, skoro nie
    ma "przypisanej powierzchni". Zarządca zapytał: "Jak można zaadoptować i sprzedać częśc której nie ma? W
    projekcie nie jest zaznaczona ona jako częśc strychowa, więc niewiele da się
    zrobić"...
    Przecież nie projekt, lecz stan faktyczny decyduje o tym co stanowi nieruchomość wspólną. Należy wykonać inwentaryzację i nanieść zmiany w dokumentacji. Koszty może pokryć zainteresowany właściciel - taki zapis należałoby umieścić w uchwale wyrażającej zgodę na adaptację.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Największym problemem wg niego jest fakt, że powierzchnia o która
    częścią wspólną (...)
    Wszystko, co nie zostało sprzedane wraz z lokalami i co nie zostało uwidocznione w aktach notarialnych, należy do nieruchomości wspólnej. Nie ma innej możliwości.

W "budynku wspólnoty" są lokale wyodrębnione wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi, lokale niewyodrębnione (pozostające własnością dotychczasowego, pierwotnego właściciela nieruchomości) wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi oraz nieruchomość wspólna.

NW to: elementy konstrukcji budynku, takie jak: fundamenty, ściany nośne, stropy, dach, kominy; klatki schodowe, korytarze, suszarnie, strychy, pomieszczenia techniczne budynku (np. kotłownie), czasami też komórki czy piwnice, jeśli nie zostały sprzedane wraz z lokalami jako pom. przynal.).

Nie ma pomieszczeń niczyich: albo należą one do konkretnego właściciela, albo są wspólną własnością wszystkich właścicieli lokali.
    on nie wie co można z nią zrobić i jak ją ugryżć, skoro nie ma "przypisanej powierzchni".
    Nie rozumiem. A jaką ma "przypisaną powierzchnię" normalny strych?
    Powierzchnia będzie znana po wykonaniu pomiaru. Zresztą, liczy się powierzchnię lokalu, powstałego PO adaptacji, a nie strychu PRZED nią. To lokal się sprzedaje. Powierzchnia użytkowa budynku powiększa się o powierzchnię użytkową nowego lokalu.

Ja mam inną wątpliwość - żeby wspólnota mogła sprzedać lokal, który powstanie po adaptacji, musi on uzyskać zaświadczenie o samodzielności. Jeżeli nie ma do niego innego wejścia, niż tylko przez Twój lokal, to nie uzyska on takiego zaświadczenia.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:

Ja mam inną wątpliwość - żeby wspólnota mogła sprzedać lokal, który powstanie po adaptacji, musi on uzyskać zaświadczenie o samodzielności. Jeżeli nie ma do niego innego wejścia, niż tylko przez Twój lokal, to nie uzyska on takiego zaświadczenia.

Dlatego też należy w szczególności skonsultować sprawę z osobą posiadającą stosowne uprawnienia. Może się okazać, że przeprowadzenie adaptacji nie jest możliwe ( moim zdaniem nie jest jednak konieczne dodatkowe wejście, skoro ma powstać jeden, dwupoziomowy lokal).
  • Opcje
    gothicgothic Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Dzis rozmawialem z Zarzadca nieruchomosci, sprawa zmierza w dobrym kierunku, choc wg niego bedzie 'potwornie ciezka i skomplikowana' - wiem, ze latwo nie bedzie, ale chyba bez przesady?

Jakież bylo jednak moje zdziwienie gdy Zarzadca powiedzial jednak, ze uchwala w sprawie zgody na adaptacje i sporzedaz bedzie wymaga zgody WSZYSTKICH wlascicieli mieszkan! Twierdzi, ze sprawdzil dokladnie w "roznych zrodlach prawnych", pytal nawet w Wydziale Architektury i wynika z tego, ze musza sie zgodzic wszyscy. Wynika to jego zdaniem z tego, ze sprzedaz strychu dotyczy wszystkich mieszkancow i kazdy ma tam udzial, a poza tym pozniej beda zmieniane ksiegi wieczyste, dlatego KAZDY musi wyrazic zgode...

Jak to moze byc mozliwe? Jestesmy przeciez duza wspolnota (24 lokale), prosilem Pana o podanie jakichs paragrafow, ustaw, etc. ktora o tym mowia, ale ich nie podal mowiac, ze na pewno ma racje i koniec... W piatek juz zebranie wspolnoty i moze byc ciezko,jesli bedzie forsowany taki scenariusz. Wydaje mi sie, ze wystarczy 51% glosow i po sprawie. Czy mam wiec wydrukowac i zabrac ze soba Ustawe o Własności Lokali i ja cytowac? Cholera, przeciez to nie ja biore kase za zarzadzanie budynkiem :)

Inna sprawa, ze jesli bedzie musiala byc zgoda wszystkich to rezygnuje z powodu "syndromu dwoch starszych pan", ktore sie nie zgodza.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jakbyś zaadaptowała, ale nie kupiła tylko wynajęła?

W umowie można zapisać, że w zamian za wyremontowanie będziesz zwolniona z czynszu przez np. 5 lat, a następnie czynsz nie będzie przekraczać np. 5 % przeciętnego wynagrodzenia brutto...
  • Opcje
    edytowano października 2009
    Art. 22 ust. 2 stanowi, że: do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej.

Do takich czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, do podjęcia których konieczna jest uchwała, ustawodawca zalicza w szczególności:

udzielenie zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej, na ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy i rozporządzenie tym lokalem oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego.
    Jeżeli to duża wspólnota mieszkaniowa, to nie potrzeba zgody wszystkich.
    Może warto zacytować orzecznictwo.

Z uzasadnienia orzeczenia SN (wyrok z dnia 18 listopada 2004 r, sygn. akt: I CK 357/04):

"W sytuacji określonej w art. 3 ust. 7 ustawy zastąpienie dotychczasowych wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej wymaga jednomyślności ściśle oznaczonego kręgu podmiotów, gdy tymczasem przepis art. 22 ust. 3 pkt 5 tej ustawy otwiera większości właścicieli wyodrębnionych lokali jedynie możliwość umocowania zarządu do działań zmierzających do zmiany wysokości udziałów we współwłasności nieruchomości wspólnej".

Treść orzeczenia na stronie czasopisma:

http://www.zarzadca.pl/content/view/419/94/.
    Zarządzający nie może wprowadzać właścicieli wprowadzać w błąd.
  • Opcje
    Czy to duża wspólnota mieszkaniowa? Ile lokali położonych jest w tej nieruchomości?
  • Opcje
    gothicgothic Użytkownik
    Wspolnota to 1 budynek skladajacy sie z 24 lokali.

Dziekuje za odpowiedzi, zatem podsumowujac

Art. 22 ust. 2 stanowi, że: do podjęcia przez zarząd czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu potrzebna jest uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na dokonanie tej czynności oraz udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania umów stanowiących czynności przekraczające zakres zwykłego zarządu w formie prawem przewidzianej.

Zas owa uchwala, o ktorej mowa wyzej, we wspolnocie 24 lokali jest podejmowana wiekszoscia glosow. (art. 23 ust. 2)? I Zarządca naszej nieruchomosci wykazuje sie brakiem kompetencji twierdzac, ze jest inaczej? Niestety pewnie wiekszosc uwierzy i tak jemu..,
  • Opcje
    Proponuję zatem złożyć pismo do zarządcy, w którym zostanie poinformowany o treści przepisów i orzecznictwie. Czy to osoba z licencją?

Proszę też wystąpić do Ministerstwa Infrastruktury z zapytaniem czy wymagana jest zgoda większości? Należy ściśle przedstawić stan faktyczny. Pracownicy Ministerstwa szybko i zawsze(!) udzielają odpowiedzi.
  • Opcje
    gothicgothic Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, osoba ta posiada licencje (przynajmniej tak owa figuruje na pieczątce).

Czy w przypadku jesli Zarzadca na zebraniu przekona wszystkich, ze konieczna jest zgoda wszystkich, to moge cos jeszcze zrobic (procz namawiania lokatorow do zwolnienia Zarzadcy :). Uchwala nie przejdzie zatem nie bede mogl jej zaskarzyc.
  • Opcje
    gothicgothic Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]Proszę też wystąpić do Ministerstwa Infrastruktury z zapytaniem czy wymagana jest zgoda większości? Należy ściśle przedstawić stan faktyczny. Pracownicy Ministerstwa szybko i zawsze(!) udzielają odpowiedzi.

Jak wiec rozumiem, mimo tego ze Ustawa o Wlasnosci Loali mowi wyraznie ze w duzej wspolnocie wystarczy wiekszosc do przeglosowania kazdej uchwaly, to moga wystapic jakies wyjatki i moze nim byc wlasnie zgoda na adaptacje i sprzedaz strychu? Jest do zaistnienia takiej "furtki" jakis paragraf itd.?
  • Opcje
    Nie mu tu żadnej furtki, takie pismo z pieczęcią tej instytucji może być bardzo przekonywujące, szczególnie dla zarządcy. Zamiast czytać ustawę na zebraniu często wystarczy zapoznać zarządcę z interpretacją urzędu, który wydał mu licencję. Może wtedy przestanie wprowadzać właścicieli w błąd.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.