zadłużenie wobec WM za wodę i ścieki
piotr6
Użytkownik
Witam
szukam dobrej rady co zrobić z dwoma właścicielami lokali którzy od roku zalegają z wpłatą za wodę i ścieki ,zaznaczam że jesteśmy Małą WM SZEŚCIU Właścicieli nie mamy zarządu ja jako osoba dobrej woli zgodziłem się na zebraniu wszystkich właścicieli Uchwałą że społecznie bez brania wynagrodzenia zobowiązuję się do prowadzenia dokumentów nic po zatem . I teraz od roku mamy problem bo zalegają nam za wodę dwóch właścicieli a reszta musi pokryć ich zobowiązanie jako WM bo w wodociągach mamy tak podpisana umowę że rozlicza sie tylko WM nie indywidualnie właściciel ,jest zobowiązany wpłacać na konto WM wyliczoną z pod licznika zużyta wodę ale to nic nie daje śmieją się jak inni opłacają poniesione przez nich koszty ,proszę o pomoc co zrobić w takiej patowej sytuacji dodam że zadłużenie jednego właściciela 2500zł drugi 1200zł
czekam na pomoc z waszej strony jak rozwijając tą sprawę
szukam dobrej rady co zrobić z dwoma właścicielami lokali którzy od roku zalegają z wpłatą za wodę i ścieki ,zaznaczam że jesteśmy Małą WM SZEŚCIU Właścicieli nie mamy zarządu ja jako osoba dobrej woli zgodziłem się na zebraniu wszystkich właścicieli Uchwałą że społecznie bez brania wynagrodzenia zobowiązuję się do prowadzenia dokumentów nic po zatem . I teraz od roku mamy problem bo zalegają nam za wodę dwóch właścicieli a reszta musi pokryć ich zobowiązanie jako WM bo w wodociągach mamy tak podpisana umowę że rozlicza sie tylko WM nie indywidualnie właściciel ,jest zobowiązany wpłacać na konto WM wyliczoną z pod licznika zużyta wodę ale to nic nie daje śmieją się jak inni opłacają poniesione przez nich koszty ,proszę o pomoc co zrobić w takiej patowej sytuacji dodam że zadłużenie jednego właściciela 2500zł drugi 1200zł
czekam na pomoc z waszej strony jak rozwijając tą sprawę
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Wezwanie do zapłaty na piśmie - polecony z potwierdzeniem odbioru (nie muszą odbierać, ty dla spokojności dwa razy wyślij). Kwota zaległości, termin zapłaty, powiadomienie, że potem jest sąd.
2. Sąd - najszybciej elektroniczny.
3. Komornik.
Na jakim jesteś etapie?
I może ktoś podpowie, czy dla mediów można naliczać odsetki ustawowe, bo coś mi się majaczy, że chyba nie. Ale może dłużnicy tego nie wiedzą? Napisać możesz, najwyżej nie wyegzekwujesz. Aha, i uprzedź, że dojdą też koszty sądowe.
Natychmiast należy wdrożyć w życie poniższe dwa artykuły (chociaż pierwszy powinien od razu pomóc) UoWL które dotyczą także małych wspólnot - tj. art. 15 i 16.
Z pozwem w postępowaniu upominawczym na podstawie art. 15 może wystąpić jakikolwiek właściciel na podstawie art. 209 Kc.
Sąd wyda bardzo szybko nakaz zapłaty(nawet elektronicznie) obydwu dłużnikom i ...zobaczysz czy się będą śmiali wtedy gdy nie uregulują długu i dostaną pismo od komornika.
Nowy doklejony: 08.12.15 19:59
gecon
bardzo bardzo bym cie prosił byś opisał mi krok po kroku co mam zrobić i jak bo za bardzo w tych "artykułach" się nie widze bardzo bym cie prosił jeżeli możesz mi pomuc
napisz na : p_opoczynski@op.pl
czekam na e-mali
Jestem takim samym właścicielem lokalu jak każdy inny.
Jak widać z Twoich dotychczasowych wpisów, mam wątpliwości w tej chwili - czy sam sobie w ogóle poradzisz.
Ja bym Ci radził abyś poprosił któregoś z miejscowych zarządców (z innych wspólnot) aby ci pomógł lub w ostateczności pójść do jakiegoś radcy prawnego lub nawet adwokata aby Ci pomógł załatwić tę sprawę (oczywiście koszty do odzyskania poprzez dłużników), bo mając niewielką wiedzę teoretyczną o praktycznej nie mówiąc, możesz zawalić sprawę a jest dość prosta do wyegzekwowania.
p.s. Tutaj na forum są też zarządcy (licencjonowani) którzy ćwiczyli takie rzeczy (Egzo, cdn) więc na pewno się odezwą i Ci też poradzą konkretnie.
W pozwie trzeba to tylko dobrze policzyć i udowodnić. Trzeba też mieć dowód, że dłużnik otrzymał to rozliczenie skutecznie doręczone.
Jak to mówią prawnicy sięgnąć trzeba do samego dna szamba przedstawiając dowody w sprawie.
https://www.e-sad.gov.pl/default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Właśnie przygotowuję się do złożenia wniosku o nakaz zapłaty, i zastanawiałam się nad kwestią uprawnienia do tej czynności. Naszą wspólnotą zarządza 3 osobowy zarząd. Do skutecznego oświadczenia woli potrzeba podpisu 2 członków. Dysponuję podpisem elektronicznym i chciałam wystąpić solo w imieniu wspólnoty z wnioskiem do e-sądu, przy czym mam co do tego wątpliwości prawne. Czy ja dobrze rozumiem że w świetle przytoczonego art. 209 Kc mogą złożyć taki wniosek sama???
Ten artykuł dotyczy małej wspólnoty (piotr6)
W dużej wspólnocie taka jak Twoja - macie zarząd czyli musi to być duża wspólnota - na podstawie art. 15 UoWL w związku z art. 21 UoWL występuje z takim wnioskiem reprezentant wspólnoty czyli zarząd.
Pisałem ze jesteśmy Małą WM 6 właścicieli i nie ma żadnego zarządu ,wszyscy decydują z właścicieli jeżeli coś mamy do zrobienia w WM ja jedynie zgodziłem sie na prowadzenie dokumentacji tej WM czyli jestem do wszystkiego załatwiam wszystko co mogę
Zaległości:
Zaległe zaliczki na utrzymanie nieruchomości wspólnej:
1. z 1 lipca 2014 = 125 zł + 12, 3 zł (odsetki ustawowe do 1 grudnia 2015)
2. z 1 sierpnia + odsetki
3. z 1 września....
Na dole: suma zaległych zaliczek plus suma odsetek ustawowych = razem zaległość na 1 grudnia 2015 wynosi 1234 zł
Media
1. woda zużyta od 1 lipca 2014 do 1 grudnia 2015 - litrów, opłaty, wyliczenie, razem zaległość na 1 grudnia 2015 wynosi ...
Ja bym dała termin 2 tygodnie, bo jak czekałeś rok, to teraz 7 dni cię nie zbawi.
W drugim piśmie termin 7 dni i info, że do długu doliczasz koszty powiadomień i potem składasz sprawę do sądu = koszty mu się zwiększą.
Kalkulator odsetek ustawowych masz tu
http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/kalkulatory/kalkulator-odsetek-ustawowych
U mnie informowało się (czas przeszły, teraz nie ma dużych zaległości), że odsetki są wyliczone na podstawie
rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2014 r. w sprawie wysokości odsetek ustawowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1858) jako odszkodowanie za zwłokę w spełnianiu należnych świadczeń pieniężnych.
Działa
{doprowadziłem do uchylenia uchwały wspólnoty w sprawie montażu wspomnianych zadaszeń finansowanych z fund.rem wspólnoty SO Zielona Góra sygn.akt IC 495/12 z dn.15-04-2013 }.Sprawę przegrałem ponieważ
''JAKIKOLWIEK WŁAŚCICIEL'' nie może wystepować z takimi roszczeniami w stosunku do innego właściciela bez legitymacji wspólnoty czyli uchwały bądź innego pełnomocnictwa, podstawa prawna --jakieś, nie znam nr ale to wiedza uzyskana od prawnika orzeczenie Sądu Najwyższego w składzie 7 sedziów
Właściciel lokalu, czyli udziału w NW, ma prawo do kontroli działalności zarządu, ale pozbawiony jest prawa do występowania za WM bądź w jej imieniu i na rzecz, chyba, że posiadałby pełnomocnictwo od właścicieli lokali.
Dziś wyjątkowo.
Czy odsetki są rodzajem odszkodowania, czy nie - nie dyskutuję. Wyjaśniam tylko, że posłużyłam się określeniem z oficjalnej strony ministerstwa finansów. Dla mnie autorytet wystarczający.
http://www.finanse.mf.gov.pl/pp/kalkulatory/kalkulator-odsetek-ustawowych
i tu nic do tego wspólnocie czyli właścicielom lokali , koszty muszą być rozliczone do zera, wg zasad obowiązujących dla danej wspólnoty , niekoniecznie wg regulaminu.
Nadwyżki zwrócone właścicielom a niedobory niezwłocznie (jakoś to dziś brzmi dziwnie!!!! ) wpłacone na konto WM np. w ciągu 7 dni.
Jeżeli WM nie rozliczyła mediów to nie może naliczać odsetek.
Orzeczenia były , ale czy to jest ważnie: gdzie i kiedy, one dotyczyły konkretnych podmiotów.
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1907-wspolnota-mieszkaniowa-nie-ma-prawa-naliczac-odsetek-za-media
Pojedynczy wyrok z Gdańska to nieporozumienie. Sąd nie uzasadnił swojej tezy. Nie, bo nie - i już.
W przypadku zaliczek na media nie ma w tym zakresie uregulowań, chyba, że wewnętrzne, zaakceptowane przez WM.
Takie odsetki traktuje sie jako rekompensatę za straty wspolnoty. Bo np: wspolnota zmuszona do zapłaty za media musiała wykorzystać środki na konserwację i nie mogla naprawić cieknącego dachu, co spowodowało zalanie ścian i konieczność ich remontu.
Inna natomiast sprawą ( co często podkreślam) jest stan faktyczny w którym koszty mediów zalicza sie do kosztów lokali.W takim przypadku wspólnota nie ma prawa wykorzystywania środków przeznaczonych na NW na inne cele.
W takim przypadku wspolnota nie powinna płacić za takich dłużników, bo jak słusznie zauważył Sąd Gdański nie jest ona oraganem zbowiązanym do tego i jak zauważył inny sąd WM nie może używaś środków gromadzonych na NW na inne cele, a opłatę wraz z odsetkami jakie naliczył dostawca wnieść po windykacji długu.
Sąd Gdański nie uzasadnił swojej tezy chociaż mógł ( albo nie kumaty) . Przecież odsetki do dochód wspolnoty, a wspolnota nie może uzyskiwać dochodów z pośrednictwa mediów.Co jest napisane w jakims tam punkcie ustawy energetycznej.Chociaż w tej konkretnej sprawie nie miałby racji, bo instalacje były części NW.
A ustaliliście jakieś zaliczki? Była jednomyślność?
A moja rada. Tych 4 uczciwych, poprosi Pana Jasia spod budki z piwem ,żeby im za 500 zł, zrobił 6 indywidualnych instalacji wodociągowych. I niech sobie pójdą do wodociągów podpisać umowę. Również czekam na to z niecierpliwością. :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Tak zgadza sie jestem na forum od pięciu lat ale to nie znaczy że wszystko przerobiłem ?
umowę podpisaliśmy wszyscy z wodociągami
rozliczamy ją następująco że WM opłaca za wodę i rozlicza z pod liczników właścicieli, ile zużyli za tyle muszą wpłacić na konto WM
Widzisz gdy by było takie to łatwe nie dopytywał bym się na forum o podpowiedz to po pierwsze !
WM małej do 6 właścicieli to jet tak jak jest dobrze to wszyscy ci klaszczą ,a jak jest zle to olewają ciebie i to co chcesz (czyli zadłużenia )
gdyby było notarialnie podpisane że prowadzę rozliczenie WM przez wszystkich u notariusza to zapewniam cię bym nigdy nie prosił o pomoc na forum ale takiego zapisu nie ma w naszej WM bo nikt na takie rzeczy sie nie zgodzi z właścicieli ,prowadzę to bagno bo nie ma kto tym sie zająć i tak się męczę już kilka lat sądami nic nie wskórałem a posyłałem już nie jednego właściciela ,to teraz wynajęli lokale i maja problem z głowy raz płacą raz nie kiedy napisze pismo o uregulowanie zaległości to po nich spływa kiedy dam do Sądu to potrafią wpłacić 70% zadłużenia przed rozprawą i Sąd uwzględnia to ze nie mieli za co uregulować zobowiązań i nakazuje uregulowanie w danym terminie pozostałości a oni i tak olewają i tak do okola Macieju i też bym był mądry tak jak ty gdyby był zarząd WM ale go nie ma i basta.
Odnośnie dokumentacji to prowadzę całą włącznie z rozliczeniem WM w skarbówce .
Dodam jeszcze iż Małe WM RZADZĄ SIĘ NA INNYCH PRAWACH tu wszyscy muszą wyrazić zgodę na wszystko co chcesz zrobić jeżeli jeden nie wyrazi zgody to nie możesz nic i tu są porąbane te przepisy które wiele utrudniają to tyle
W tym przypadku ma zastosowanie art. 201 kc. I można to zrobić nie wstając od komputera. A od egzekucji jest KOMORNIK. Chyba ułatwiają? Większość zwraca się do sądu, i decyzje wydaje praktykant-referendarz sądowy
cdn, że ty je naliczasz, jak leci, to twój biznes i twojej WM , wspólnota mieszkaniowa nie może zarabiać na właścicielach lokali naliczając im jak leci odsetki karne , bo ona nie jest od tego
Lalunia . halo , halo tu ziemia .... we wspólnocie noty księgowe nie służą do rozliczania mediów.
widzisz jak mało wiesz , a rżniesz specjalistę od rozliczeń , zawierania umów , ect.
dziwie sie ze część na tym forum nie rozumie czym jest mała WM i czym się różni od dużej WM
Konformista:
A kto ją podpisal w imieniu waszej WM? Poszliście tam WSZYSCY?
widzisz jak mało wiesz , a rżniesz specjalistę od rozliczeń , zawierania umów , ect.
Szkoda tylko ,że na tym "specjalistycznym forum" najczęściej wypowiadają się laicy.
UoWL ; UoGN ;pozory mylą
Widzę że nie masz żadnego pojęcia na ten temat ,a szkoda bo rżniesz Greka ale nic ci z tego nie wychodzi przeczytaj posty od pierwszego a potem się rozpisuj a nie pisz pierdoł i proszę ograni się
o to tylko cię proszę
Może znajdzie się jedna osoba na tysiąc na tym forum, która uwierzy, że sześciu właścicieli poszło do wodociągów i podpisało tak IDIOTYCZNĄ umowę. I teraz wodociągi spisują jeden licznik główny i wysyłają sześć faktur do wszystkich członków WM, albo może tylko do tego pierwszego na liście? Żeby dyskutować o jakimś problemie trzeba mieć minimum wiedzy.
Sensownie wypowiedział się jedynie mireks, ale "fachowcy" przemilczeli to, bo to było wbrew ich poglądom.
Poradzilem Ci co trzeba w takim przypadku robić, a Ty tak piszesz Nic się nie da zrobić, musisz się wyprowadzić.
jak mozna być tak ślepym ...
W małych miejscowościach tak się dzieje , bo urzędnicy wodociągów też przejrzeli na oczy i ich prawo też obowiązuje .
Bo kto miałby pokrywać UCHYBY ?( różnicę między wodomierzem głównym, a summą zużycia na wodomierzach lokalowych)
Obecnie 99% nowych lokali ma wodomierze indywidualne na klatkach schodowych. I kto pokrywa UCHYBY? WODOCIĄGI? Teoretycznie. Straty ujmą w nowych stawkach.
A jak ja podpisywałem umowę z wodociągami za WM , to zawsze jest jakiś konsensus. Wodociągi zyskują darmowego poborcę opłaty, ale tracą np. u mnie 39 abonamentów miesięcznych.
Dlaczego, nowy właściciel lokalu, przychodzi do wodociągów i nikt mu nie robi laski z podpisaniem umowy na dostarczanie wody? Bo ma do tego prawo, a przecież z chwilą wykupu pierwszego lokalu powstała tam już WM? Ale funkcjonować ona być może zacznie za dwa, trzy tygodnie. I co ludzie będą bez wody?
kolejny strzał i pudło ... świat WM nie skalda się z tych nowych , a i na tych nowych wodomierze są usytuowane w lokalach, by ograniczyć starty na cyrkulacji
na jakiej podstawie to uczyniłeś
widzę, że nie znasz ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
rozliczenie wody prowadzą wodociągi maja wodomierz główny i z tego nas rozliczą nie obchodzą ich pod liczniki ?
podpisaliśmy umowę i wszyscy właściciele sie zgodzili by to WM rozliczała sie z głównego wodomierza kropka.
do 2007 robione to było tak iż wodociągi spisywali licznik główny i spisywali pod liczniki każdego i robione było przez nich rozliczenie indywidualnie każdego z właścicieli fakturą Vat natomiast ubytki były rozliczane na koniec roku przez wodociągi i dzielone było na sześć właścicieli i tak było i było dobrze ale WM chciała uniknąć dodatkowej opłaty 2zł za odczyt każdego z liczników suma była 12zł ,i zerwała tamtą umowę i podpisała nową że sama rozliczać będzie pod liczniki miedzy sobą by było taniej o te 12zł na co wodociągi się zgodzili a teraz nie chcą odwrotu do poprzedniego rozliczenia bo nie chcą mieć moli na głowie lepiej jak mole będzie miała WM TYLE ?
I NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI !!!!
Jedynie jest taka iż z łącza do budynku można poprowadzić indywidualnie nowe podłączenie dla właścicieli którzy płacą ,wtedy można indywidualnie podpisać nową umowę rozliczenia !
a oni mogą wtedy odciąć wodę dłużnikom
inaczej musimy płacić jako podmiot WM i h
j ich odchodzi kto płaci a kto nie taka jest pisemna odpowiedz z wodociągów
i nie wpajaj mi co i po co i jak u ciebie bo to nie ma znaczenia
5
Nowy doklejony: 16.12.15 16:31
No tak jak opisujesz teraz się bujam jak małpa na gałęzi i nic nie mogę zdziałać ,jedynie Sąd ale i do niego muszę wystąpić jako właściciel bo inni olewają wszystko a chcieli by złoty raj ale do Sądu nie pójdą i tak to jest w małych do 6 właścicieli w WM A JA NIE MYŚLĘ PŁACIĆ ZA MENELI I POKRYWAĆ WSZYSTKIE ICH ZOBOWIĄZANIA