Zgoda na legalizację centralnego ogrzewania
PollyLuśka
Użytkownik
Dzień dobry.
Co powinna zawierać pisemna zgoda na legalizację centralnego ogrzewania. Dodam, iż wszystkie niezbędne dokumenty już dostarczono, a Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego prosi o zajęcia stanowiska w tej sprawie.
Jestem w Zarządzie Wspólnoty od niedawna, wdrażam się dopiero w jego funkcjonowanie, zależy mi aby wszystkie pisma były poprawnie napisane.
Pozdrawiam
Polly
Co powinna zawierać pisemna zgoda na legalizację centralnego ogrzewania. Dodam, iż wszystkie niezbędne dokumenty już dostarczono, a Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego prosi o zajęcia stanowiska w tej sprawie.
Jestem w Zarządzie Wspólnoty od niedawna, wdrażam się dopiero w jego funkcjonowanie, zależy mi aby wszystkie pisma były poprawnie napisane.
Pozdrawiam
Polly
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Hm. Nie ma takiego pojęcia prawnego jak "legalizacja centralnego ogrzewania".
Zalegalizować można samowolę budowlaną a chyba wspólnota samowolnie (bez stosownych planów, pozwoleń, zezwoleń itp.) nie wykonała w budynku sieci C.O.?
O co chodzi dokładnie?
Chodzi tutaj o centralne ogrzewalnie indywidualne. Osiedle nie jest podłączone do żadnej sieci która grzałaby wszystkie lokale. Wspólnota istnieje od niedawna. Jeszcze pod "rządami" spółdzielni, jeden z lokatorów właśnie bez wymaganych dokumentów założył sobie centralne ogrzewanie. Dostał nakaz odłączenia się od przewodu kominowego, i szereg wytycznych którym musiał się dostosować. Wszystko to zrobił... Czyli wszelkie plany, opinie kominiarza itp posiada. Zatem Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego przesłał pismo do Wspólnoty,że wg opinii kominiarza wentylacja i podłączenie jest prawidłowe. Końcowe zdanie w owym piśmie: " Biorąc pod uwagę, że koniecznym elementem do wydania decyzji umożliwiającej legalizację ww. instalacji centralnego ogrzewania jest zgoda zarządcy budynku- proszę o zajęcie jednoznacznego stanowiska w tej sprawie.
A nie prościej zadzwonić do urzednika i spytać , co mu jest potrzebne?
Ale masz rację.... Jutro wykonam telefon. Może faktycznie rozmowa z urzędnikiem pomoże...
Dziękuję.
Chyba ogarnęłam te papiery.... rozmowa z urzędnikiem będzie tylko upewnieniem się, że jest OK.. :)
Miłej nocy...
Sprawa jest jasna - brakuje "zgody zarządcy budynku".
Zarządcą budynku (w znaczeniu prawa budowlanego) nie jest ani zarząd, ani zarządca lecz tylko i wyłącznie właściciele danej wspólnoty.
Należy dostarczyć uchwałę właścicieli (niektórzy urzędnicy wymagają 100% "za") - bo to właściciele są zarządcą budynku - z jednozdaniowym pismem przewodnim podpisanym przez zarząd, że w załączeniu WM dostarcza wymaganą zgodę.
Ja jednak uważam, że rozmowa z właściwym urzędnikiem rozwiąże problem .