skuteczne wymówienie umowy o zarządzanie

sandra541sandra541 Użytkownik
edytowano października 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Wspólnota mieszkaniowa nigdy nie powołała zarządu . Umowa o/ o zarządzanie/ jest podpisana z 7 współwłaścicielami, z których ja posiadam 50% nieruchomości, pozostali z podpisujących 96/720 części.Na moje pismo wypowiadające umowę dostałam odpowiedź "wypowiedzenie umowy o zarząd i administrowanie nieruchomością stanowi czynnośc przekraczającą zakres zwykłego zarządu i wymaga zgody wszystkich wpółwłaścicieli którzy ją podpisali Pragnę zaznaczyc, że ludzie Ci boją się jakichkolwiek zmian/ ze względu na wiek?/ i trudo ich będzie przekonac. Co mogę zrobic w tej sytuacji?

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] sandra541:[/cite] Umowa o/ o zarządzanie/ jest podpisana z 7 współwłaścicielami, z których ja posiadam 50% nieruchomości, pozostali z podpisujących 96/720 części.
    Kto jest adresatem wypowiedzenia? Współwłaściciele, czy zarządzający?
    Jeżeli zarządzający, to czy właściciele podejmowali jeszcze jakieś decyzje w sprawach sprawowania zarządu (np. zmiana sposobu zarządu), czy tylko podpisali umowę?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Adresatem wypowiedzenia jest zarządzający ,a współwłaściciele zostali o tym powiadomieni, ale nie wyrażają zgody.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Właściciele ograniczyli się do podpisania umowy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy ktoś jest zorientowany jakie kroki mogę podjąc? Bardzo proszę o pomoc.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano października 2009
    Skorzystać z art. 199 Kodeksu cywilnego i wystąpić do sądu:
    Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Także nie widzę innej, niż droga sądowa możliwości. Wniosek winien być dobrze uzasadniony.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    7 współwłaścicieli, a ile lokali?

Procenty nie dają 100, zatem kto ma te brakujące?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Lokali jest więcej niż 7 , do reszty nieruchomości należy wielu współwłaścicieli, z których nie wszyscy mają przeprowadzone sprawy spadkowe,lub nie jest znane miejsce ich zameldowania.Rozumiem, że do sądu należy złożyc wniosek o zmianę zarządcy? Słyszałam, że tego typu sprawy mogą byc rozstrzygane w postępowaniu nieprocesowym- co to oznacza?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    I jeszcze jedno ; czy wypowiedzenie umowy o administrację można uznac za czynnośc przekraczającą zakres zwykłego zarządu ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    7 współwłaścicieli, a ile lokali?
    Celna uwaga. Dzięki temu dowiedzieliśmy się, że mimo 7 właścicieli jest to duża wspólnota. Zatem moja rada o wystąpieniu do sądu nie jest właściwa (zakładałem, że to mała wspólnota, o liczbie lokali nie większej, niż 7).
    Jeżeli umowa z zarządcą nie jest sporządzona w formie aktu notarialnego, macie obowiązek powołać uchwałą (większością udziałów) zarząd wspólnoty.
    Zarząd ten może sam wypowiedzieć umowę o zarządzanie.
  • Opcje
    Właściwie to nie współwłaścicieli, lecz właścicieli lokali. Ponieważ to jednak duża wspólnota, wypowiedzenie nie stanowi czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu.
    Czy rzeczywiście posiada Pani 50 "%" ( w ustawie udziałów nie określa się procentowo, ale to inny temat). Proszę odpowiedzieć konkretnie ile przysługuje Pani udziałów? Jeżeli 50 %, to nie jest to większość, jeżeli natomiast powyżej 50 "%", to i tak takie wypowiedzenie nie jest skuteczne. Właściciele lokali mogą bowiem w takiej sytuacji głosować według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos.
    Należałoby przeprowadzić głosowanie nad uchwałą. W zasadzie może je Pani przeprowadzić sama (tym bardziej, że brak zarządu)- ale należy udać się do każdego właściciela, aby umożliwić mu oddanie głosu.
    Oczywiście, jeżeli wspólnota mieszkaniowa powoła zarząd, to ten organ wypowiada umowę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli chodzi o głosowanie nad uchwałą - to nie mam możliwośi zebrac wszystkich współwłaścicieli, ponieważ są oni rozrzuceni po całej Polsce (a do części z nich nie posadam adresów). Czy mogę zebrac ich głosy korespondencyjnie? Czy wystarczy jeżeli będzie to powyżej 50%-wtedy wystarczy mi głos 1 współwłaściciela /z tego co wiem, aby można było głosowac wg zasady 1 właściciel 1 głos musi byc żądanie właścicieli posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości/.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nieruchomośc nie posiada wydzielonych lokali, więc nie ma właścicieli danego lokalu , lecz są współwłaściciele całej nieruchomości. Żaden ze współwłaścicieli nie zamieszkuje tej nieruchomości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powstało zamieszanie.
    [cite] sandra541:[/cite]Wspólnota mieszkaniowa nigdy nie powołała zarządu .
    [cite] sandra541:[/cite]Nieruchomośc nie posiada wydzielonych lokali, więc nie ma właścicieli danego lokalu , lecz są współwłaściciele całej nieruchomości.

Skoro w nieruchomości nie wydzielono lokali, to nie tworzycie wspólnoty mieszkaniowej. Wspólnotę tworzą właściciele lokali.
    Cała nieruchomość stanowi przedmiot współwłasności (urządzono dla niej jedną księgę wieczystą), współwłaściciele mają w niej udziały.
    Współwłaściciele zawarli umowę w zakresie zarządzania nieruchomością.
    Czy taki jest stan prawny?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządco, masz rację !!!W związku z tym jakie przepisy prawne nas obowiązują i co to zmienia jeżeli chodzi o wypowieddzenie umowy o zarządzanie?
  • Opcje
    Czy w tej umowie o zarządzanie, która jak rozumiem nie została zawarta w formie aktu notarialnego, znajdują się jakieś zapisy dotyczące sposobu zarządu, innymi słowy - coś, co możemy odnieść do samej sfery podejmowania decyzji przez współwłaścicieli? Czy mowa w niej o sposobie wypowiedzenia umowy?
    Czy rzeczywiście wszyscy współwłaściciele ją podpisali?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Umowa jest bardzo długa, ale spróbuję zacytowac istotne jej elementy
    1).Współwłaściciele oddają, a Zrzeszenie / Właścicieli nieruchomości /przyjmuje w zwykły zarząd i administrację
    2). Każda ze stron ma prawo wypowiedzenia umowy za 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia
    3).Zrzeszenie przyjmuje na siebie obowiązek wykonywania czynności zwykłego zarządu i administracji nieruchomością
    4). Czynności zwykłego zarządu nie obejmują remontów kapitalnych
    4). W sprawach przekraczających zakres zwykłego zarządu, Zrzeszenie może wykonywac te czynności na podstawie udzielonego pełnomocnictwa.
    Umowę podpisało 7 współwłaścicieli /z czego ja mam 360/70, a inni podpisujący 92/720 /
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Chodzi oczywiście o 360/720 części a nie 360/70
  • Opcje
    szczecin8szczecin8 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    mam pytanie z czego wynika uprawnienie zarządu wspólnoty do wypowiedzenia umowy o zarządzanie? zarząd został upoważniony do jej zawarcia natomiast nie było w uchwale już mowy o prawie do jej wypowiedzenia. czy istnieją jakieś orzeczenia w sprawie takiej interpretacji?
  • Opcje
    Bardzo proszę Szczecin 8, aby dokładnie przeczytał wątek, ponieważ nie dotyczy on wspólnoty mieszkaniowej a powstało tutaj już ogromne zamieszanie.
    Do Sandry 541 - czy stroną umowy jest stowarzyszenie (mam na myśli formę prawną) i czy założyli je współwłaściciele?
    Wracając do meritum - zastosowanie do stanu faktycznego i prawnego mają przepisy kodeksu cywilnego regulujące współwłasność. Aktualna jest więc wcześniejsza wypowiedź Ownera:
    "Skorzystać z art. 199 Kodeksu cywilnego i wystąpić do sądu:
    Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli".
    Z danych wynika jednak, że tej umowy nie podpisali wszyscy współwłaściciele. Podpisali ją wszyscy czy nie?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Stroną umowy jest Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości, które zarządza nieruchomością. Umowę podpisalo tylko 7 współwłaścicieli /wszystkich jest ponad 20/,Zrzeszenie nie zostało założone przez współwłaścicieli.Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarówno zawarcie, jak i rozwiązanie umowy to czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu. Skoro umowy nie zawarli wszyscy współwłaściciele, to nie rozumiem na jakiej zasadzie Zrzeszenie działa na terenie nieruchomości.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wiem jedynie , że taka sytuacja istnieje już ponad 10 lat. Ja jestem współwłaścicielem dopiero od 2 lat /niestety ummowę również podpisałam - 2 lata temu/.Czy w oparciu o stwierdzenie przekroczenia czynności zwykłego zarządu - przy podpisywaniu umowy - można uznac umowę za nieważną?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W zasadzie za bezskuteczną.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W przypadku współwłasności całego budynku obowiązują Was przepisy KC.
    Wszystkie decyzje przekraczające zwykły zarząd zapadają jednomyślnie. W przypadkach patowych (a o jednomyślność przy tylu właścicielach bardzo trudno) pozostaje sąd.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu sytuacji. Widzę że nie mam innego wyjścia jak skierowac sprawę do sądu. Postaram się poinformowac o dalszym postępowaniu /bo to może byc istotne dla innych użytkowników forum/. Jeszcze jedno , co to znaczy -rozstrzygnięcie sądu wydane w postępowaniu nieprocesowym ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    W drodze postanowienia sądu, bez procesu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Patrz: Kodeks postępowania cywilnego, art. 506-525 (przepisy ogólne), art. 611-616 (Zarząd związany ze współwłasnością i użytkowaniem).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W dużym, skrócie i uproszczeniu: postępowanie nieprocesowe wszczynane jest na wniosek, składający wniosek to wnioskodawca, w omawianym przypadku, Sandra byłaby wnioskodawczynią a pozostali współwłaściciele uczestnikami postępowania. Natomiast postępowanie procesowe (czyli proces) inicjuje powód poprzez złożenie pisma procesowego - pozwu. Występują w nim strony o przeciwstawnych interesach - powód i pozwany.
    Przykład procesu: proces o uchylenie uchwały wspólnoty, powód - właściciel, pozwana - wspólnota mieszkaniowa
    Przykład postępowania nieprocesowego: w.s. o ustanowienie zarządcy; wnioskodawca: współwłaściciel nieruchomości, uczestnicy postępowania - pozostali współwłaściciele.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Mam zamiar napisac pismo do Zrzeszenia "Nawiązując do....uprzejmie informuję, że zawarcie umowy o zarząd i administrację nieruchomością stanowiło czynnośc przekraczającą zakres zwykłego zarządu. W związku z powyższym umowa zawarta o zarząd jest bezskuteczna
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Muszę postraszyc sądem...Chociaż akurat oni się nie boją!!!Ale spróbuję!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.