zatrudnianie we wspólnocie
wspólnota 80
Użytkownik
mam pytanie odnośnie osób zatrudnianych przez zarząd, czy zarząd może zatrudnić bez uchwały np. sekretarkę na staż, albo czy zarząd może podpisywać umowę o dzieło na wykonanie konkretnej pracy, czy jest to zarząd zwykły?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
zarząd może podpisywać umowę np o sprzątanie - zwykle takie koszty znajdują się w uchwale o planie gospodarczym.
Co to znaczy "sekretarkę na staż"?
Stażysty z urzędu pracy wspólnota raczej nie dostanie. Z tego co się orientuję musiałaby być pracodawcą już co najmniej 12 miesięcy.
Natomiast zatrudnić pracownika - ja nie widzę problemu. Oczywiście pod warunkiem...
Zarząd musi się mieścic w planie kosztów narzuconych przez wspólnotę podczas rocznego zebrania.
Czy wynajmie sobie administratora czy w zamian zatrudni pracownika (np. księgowego), który będzie wykonywac jakieś usługi, których zarząd nie potrafi. Ma prawo. Będzie się co najwyżej potem tłumaczył ze swoich decyzji.
Ze względu na znaczne koszty i dodatkową odpowiedzialność, jaką wspólnota bierze na siebie jako pracodawca, zatrudnienie na umowę o pracę uważam za czynność przekraczającą zarząd zwykły.
Ten argument mnie przekonuje...
deklaracje DRA wraz potwierdzeniem opłacenia składki ZUS za pierwszy i ostatni miesiąc z ostatniego półrocza- odcinek 51
A PUP Myślenice pozwala nie być pracodawcą, czyli nikogo nie zatrudniać...
Zatem sprawdź jak wygląda to w twoim PUP...
Jeśli to stałe zajęcie, szereg powtarzających się czynności tego samego rodzaju (np. sprzątanie czy bieżąca konserwacja urządzeń technicznych nieruchomości) to umowę zlecenia.