Fundusz celowy - nasadzenie roślin i modernizacja placu zabaw
arNisa
Użytkownik
Witam,
Zastanawia mnie następująca sprawa zaistniała we WM do której należę:
WM uchwaliła 2 fundusze celowe:
1. na modernizację i doposażenie placu zabaw (zaliczka na ten cel bedzie gromadzona przez okres 12-stu m-cy) oraz
2. na nasadzenia roślin (zaliczka na ten cel będzie gromadzona przez okres 8-miu m-cy).
Zaliczki na oba fundusze zostały obliczone wg udziałów od lokalu mieszkalnego oraz od miejsca postojowego w garażu podziemnym, a co za tym idzie nie ma wydzielonych rachunków bankowych, tak jak w przypadku funduszu remontowego, tylko opłaty na te 2 cele zostały "wciągnięte" do miesięcznych opłat z tytułu użytkowania lokalu mieszkalnego oraz do miesięcznych opłat za miejsce postojowe w garażu podziemnym.
W skrócie i lakonicznie: zarówno do czynszu za mieszkanie jak i do czynszu za garaż zostały doliczone po dwie dodatkowe opłaty na rzecz tychże funduszy celowych.
PYTANIE: Czy takie postępowanie jest prawidłowe?
1) Czy prawidłowo naliczono opłaty na rzecz FC-owych wg udziału od garażu?
2) Czy prawidłowo wciągnięto opłaty na rzecz FC-owych do opłat czynszowych?
3) Czy nie powinny być wydzielone konta bankowe dla tychże Funduszy?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Zastanawia mnie następująca sprawa zaistniała we WM do której należę:
WM uchwaliła 2 fundusze celowe:
1. na modernizację i doposażenie placu zabaw (zaliczka na ten cel bedzie gromadzona przez okres 12-stu m-cy) oraz
2. na nasadzenia roślin (zaliczka na ten cel będzie gromadzona przez okres 8-miu m-cy).
Zaliczki na oba fundusze zostały obliczone wg udziałów od lokalu mieszkalnego oraz od miejsca postojowego w garażu podziemnym, a co za tym idzie nie ma wydzielonych rachunków bankowych, tak jak w przypadku funduszu remontowego, tylko opłaty na te 2 cele zostały "wciągnięte" do miesięcznych opłat z tytułu użytkowania lokalu mieszkalnego oraz do miesięcznych opłat za miejsce postojowe w garażu podziemnym.
W skrócie i lakonicznie: zarówno do czynszu za mieszkanie jak i do czynszu za garaż zostały doliczone po dwie dodatkowe opłaty na rzecz tychże funduszy celowych.
PYTANIE: Czy takie postępowanie jest prawidłowe?
1) Czy prawidłowo naliczono opłaty na rzecz FC-owych wg udziału od garażu?
2) Czy prawidłowo wciągnięto opłaty na rzecz FC-owych do opłat czynszowych?
3) Czy nie powinny być wydzielone konta bankowe dla tychże Funduszy?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2) prawidłowo, do opłat eksploatacyjnych, tytułem kosztów wspólnych, nie "czynszowych", nie płacisz czynszu
3) nie mnożymy kont bankowych
do czynszu to nie , ale do zaliczek na utrzymanie nieruchomości, jak najbardziej prawidłowo
bankowe konta nie muszą być, wystarczy, że są w ewidencji pozaksięgowej wydzielone konta.
Założyłem, że ewidencja pozaksięgowa jest prowadzona metodą memoriałową.