biały certyfikat
oczko
Użytkownik
Proszę napiszcie mi co myslicie o świadczeniu doradztwa efektywności energetycznej przez instytut Gospodarki Nieruchomościami co ma na celu wykonanie analizy przedsięwzięć pozwalających na wykorzystanie białych certyfikatów dzięki czemu wspólnota uzyska srodki finansowe.? czy to nie kolejna ściema ZGM-u (administratora)?
Nowy doklejony: 10.03.16 10:25
acha nie wiem czy to ważne ,ale nasza wspólnota skorzystała z premii termomodernizacyjnej...
Nowy doklejony: 10.03.16 10:25
acha nie wiem czy to ważne ,ale nasza wspólnota skorzystała z premii termomodernizacyjnej...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Rozumiem, że mamy jasność co do tzw. białych certyfikatów?
http://www.bialecertyfikaty.com.pl/bialecertyfikaty
Sprawa jest prosta, bo jesteście już po remoncie. Macie osiągniętą roczną oszczędność energii nie mniejszą niż 10 ton oleju ekwiwalentnego, czy nie macie?
Podpowiedź: taką oszczędność uzyskują przedsiębiorstwa produkcyjne (duże i czasem średnie).
Także jeden budynek wielorodzinny to trochę mało.
Więc są dwa wyjścia.
Albo administrator jest geniuszem i jednym audytem obejmie powiedzmy piećdziesiąt-sto zmodernizowanych budynków w zasobach ZGM-u. I tak wygra przetarg. Powodzenia:bigsmile::cool:
Albo na bezczela wciska wam ciemnotę, żeby zwekslować z tematów na prawdę dla was istotnych.
Obstawiam to drugie.
Nowy doklejony: 10.03.16 11:34
acha to już rozumiem dlaczego zalezy im tak na czasie... bo jesteśmy mała wspólnotą (9 lokali) ale bydynek ma sporo wspolnot i oni chcą tak jak napisałeś wiele wspólnot objąc jednym audytem.
Nowy doklejony: 10.03.16 11:36
nie bardzo rozumiem cyt " żeby zwekslować z tematów na prawdę dla was istotnych."
Nowy doklejony: 10.03.16 11:42
ok już wiem co masz na myśli. jeszcze raz dzięki.
Ten temat to ewidentna wrzutka na zebrania roczne, temat zastępczy.
Z pewnością macie ciekawsze tematy na zabranie niż wysłuchiwanie bajek o mchu i paproci?
Pierwsza wątpliwość:
Tych budynków musiałoby być, jak pisałem wiele i wszystkie musiałyby być zmodernizowane po 2011 roku. Z tego co wiem i widzę, to zasoby ZGM-u w większości się sypią albo w najlepszym razie są łatane remontami na bieżąco. A tu nagle rozmawiamy o masowej termomodernizacji w ramach jednego ZGM-u?
Druga
Czy sto budynków da się ogarnąć jednym audytem?
Trzecia
Nawet jeśli się da, to czy da się w takiej konstrukcji wygrać przetarg z wyśrubowanymi wymogami ministra?
Czwarta
Nawet w wypadku wygranej pozostaną grosze do podziału minus prowizja 15% dla ZGM-u/ czy raczej dla gminy.
Piąta
Czy gmina wyłoży na audyt i pozostałe koszty projektu? Chyba nie, bo na jakiej podstawie prawnej? Paprzcież nie z budżetu zakładu budżetowego, jakim jest ZGM. Dlaczego na razie nie ma mowy o partycypacji wspólnot w tych kosztach, a jest już dzielenie skóry na niedźwiedziu?
http://www.ichpw.pl/wp-content/uploads/2015/07/Białe-certyfikaty-jako-premia-za-efektywność-energetyczną-w-przedsiębiorstwie.pdf
I jeszcze taki mały drobiazg: trzeba by jakoś wykazać że wnioskodawca certyfikatu jest sprzedawcą jednej z form energii odbiorcom końcowym przyłączonym do sieci na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, prowadzącym przy tym działalność koncesjonowaną, prowadzoną przez przedsiębiorstwa działające w obszarze zaopatrywania odbiorców w tenże rodzaj energii.
Ani gmina, ani pojedyncza wspólnota, ani sto wspólnot, takim sprzedawcą raczej nie są...
Proszę pozdrowić administrację waszego ZGM-u, ale lepiej dla waszej wspólnotki by było, gdyby doczytali o co chodzi z tymi certyfikatami.
ps. Cel białych certyfikatów sam w sobie jest bardzo zbożny. Wyznaczony normami europejskimi, które przecież wcale nie zostały nam narzucone!?