Koszty obsługi księgowej. Opłaty bankowe
i-co-ty-na-to
Użytkownik
-
[li]Jakie są koszty obsługi księgowej Waszych wspólnot? Kto ją zapewnia i ile ona kosztuje? Moja wspólnota liczy 40 mieszkań. Do niedawna księgową była jedna z właścicielek, teraz wspólnotę obsługuje biuro rachunkowe. W obu przypadkach odpłatnie. Chciałbym porównać ponoszone przez nas opłaty z tymi, jaki ponoszą inne wspólnoty.[/li][li]Jakie są koszty obsługi rachunków bankowych Waszych wspólnot (opłaty za prowadzenie konta, prowizje od operacji, etc.)? Wydaje mi się, że moja wspólnota wybrała dość drogą opcję - chciałbym to sprawdzić.[/li]
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
My mamy internetową bankowość koszty są niewielkie 13 zł/ m-c brutto
A u mnie w zeszłym roku na opłaty bankowe wydano 1.550 PLN...
Na marginesie: dodatkowo jeden z członków zarządu co miesiąc pobiera 500 PLN...
Sąd nie podzielił mojego zdania o braku dbałości o dobro wspólnoty ze strony zarządu.
Skąd to wiem? Z zeznań złożonych przed tygodniem przez pana S. i panią K. w sądzie. Co sąd na to? Nic.
Sąd również nic na to, że pani K., ponoć w zarządzie odpowiadająca za sprawy finansowe, zapytana kto zapewnia obsługę księgową wspólnoty, potrafiła tylko podać nazwę ulicy, przy której znajduje się biuro rachunkowe. Numeru nie zna. Nie zna nazwy biura. Nie wie również, kto konkretnie (imię i nazwisko) odpowiada za rozliczenia wspólnoty.
A pan S., ponoć odpowiadający za "sprawy techniczne", zapytany o to, skąd zna koszt planowanego remontu, powiedział, że "zapytał firmę po sąsiedzku". Drążyłem temat, pytałem o nazwę firmy, adres, nazwisko osoby dokonującej wyceny prac. Pan S. potrafił tylko powiedzieć, że "ten pan przyjechał takim żółtym autem". Pan S. nie zna nazwy firmy, adresu, nazwiska osoby, z którą rozmawiał. Co sąd na to? Nic. Nie dostrzegł braku dbałości o dobro wspólnoty.
Naprawdę zastanawiam się, czy to mi się nie śni.
Na opłaty czy podatek od lokat? Bo konto dla wspólnoty kosztuje najwyżej kilkanaście zł miesięcznie
ingbank.pl/male-firmy/konta-firmowe#tab=1
aliorbank.pl/wlasna-dzialalnosc/rachunki/rachunek-wspolnota.html
To wspólnota - nikt inny - decyduje w którym banku chce mieć konto.
nazwa usługi: iPKO Biznes
koszt roczny: 340 pln
w tym jest 12 x 28 pln za prowadzenie i 2 x 2 pln za dwa zlecenia stałe