Rozliczanie ciepła - raz jeszcze
i-co-ty-na-to
Użytkownik
Opis sytuacji:
Wspólnota liczy 40 mieszkań.
W lokalach zainstalowano wodomierze - ciepła woda jest opłacana zgodnie z indywidualnym zużyciem.
Nie ma podzielników ciepła. Opłaty za c.o. są wnoszone ryczałtem.
Pytania:
1. Czy wspólnota powinna posiadać regulamin rozlicznia kosztów ciepła? O ile wiem, to ustawa Prawo energetyczne mówi, że tak. Moja wspólnota go nie ma.
2. Co należy zrobić z powstającymi nadpłatami? Czy zarząd może je przeznaczyć na inny cel bez uchwały wspólnoty? Tak od lat postępuje zarząd mojej wspólnoty, a na zwracaną mu uwagę nie reaguje lub reaguje agresywnie.
3. Jak powinien być opomiarowany węzeł cieplny? O ile wiem, zgodnie z ustawą Prawo energetyczne ciepłomierze powinny być zamontowane przed każdym z wymienników. Moja wspólnota ma indywidualny węzeł z tylko jednym (głównym) ciepłomierzem. Jak w takim razie rozdzielić koszty ciepła na c.w.u. i c.o.? Jak ustalić cenę 1 m3 ciepłej wody?
Wspólnota liczy 40 mieszkań.
W lokalach zainstalowano wodomierze - ciepła woda jest opłacana zgodnie z indywidualnym zużyciem.
Nie ma podzielników ciepła. Opłaty za c.o. są wnoszone ryczałtem.
Pytania:
1. Czy wspólnota powinna posiadać regulamin rozlicznia kosztów ciepła? O ile wiem, to ustawa Prawo energetyczne mówi, że tak. Moja wspólnota go nie ma.
2. Co należy zrobić z powstającymi nadpłatami? Czy zarząd może je przeznaczyć na inny cel bez uchwały wspólnoty? Tak od lat postępuje zarząd mojej wspólnoty, a na zwracaną mu uwagę nie reaguje lub reaguje agresywnie.
3. Jak powinien być opomiarowany węzeł cieplny? O ile wiem, zgodnie z ustawą Prawo energetyczne ciepłomierze powinny być zamontowane przed każdym z wymienników. Moja wspólnota ma indywidualny węzeł z tylko jednym (głównym) ciepłomierzem. Jak w takim razie rozdzielić koszty ciepła na c.w.u. i c.o.? Jak ustalić cenę 1 m3 ciepłej wody?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2. nadpłaty i niedopłaty podlegają indywidualnemu rozliczeniu, nie można np. sumy nadpłat na cieple po rozliczeniu danego okresu przeksięgować na konto czy cel niezwiany z indywidualnym zużyciem ciepła, taka uchwała będzie nieważna a robienie tego bez uchwały, to rozbój w biały dzień
3. jeden główny ciepłomierz może być, jeśli są dwa - jeszcze lepiej, ale nawet przy jednym można u was obliczyć koszt podgrzania 1 m3 wody, ponieważ macie przepływomierze ciepłej wody przy lokalach
W jaki sposób? Trzeba przecież podzielić ilość ciepła zużytego na podgrzanie wody przez ilość wody, by wyznaczyć koszt podgrzania 1 m3. Jeśli nie wiemy, jaka część ciepła została zużyta na wodę, a jaka na c.o., wyliczenie nie jest możliwe.
Nie można zastosować popularnego podejścia "policzymy w lecie": w lecie całe ciepło zużywa c.w.u., więc wtedy wyznacza się koszt podgrzania 1 m3. Jednak koszt podgrzania wody w lecie i w zimie jest inny, więc takie liczenie jest błędne. Należy znać śedni koszt podgrzania w skali roku, a tego nie wyznaczymy bez ciepłomierza przed wymiennikiem c.w.u.
U was nie wchodzi to na razie w grę, skoro administrator "na razie" nawet nie oddaje nadpłat.
Co znaczy "na razie"? Na razie to jest zwykła kradzież. Miałeś słabą sędzinę więc tego nie wyłapała.
W sprawozdaniu finansowym niczego się nie rozlicza, a na pewno nie co. Powinna być tam tylko suma kosztów co poniesionych przez wspólnotę w roku oraz suma naliczeń na co lub co+cwu w ujęciu styczeń - grudzień. Inne dane to już tylko w bonusie, więc administrator miał tu rację.
Ciepło rozliczamy raz lub dwa razy w roku i okres rozliczeniowy dla ciepła nie musi pokrywać się z okresem rozliczeniowym rocznym ujawnionym w sprawozdaniu finansowym.
Osobiście nie uchyliłbym uchwały dot. sprawozdania, nawet, gdyby nie było w niej w ogóle pozycji dot co - i gdyby miał to być jedyny mankament tego sprawozdania. Podobnie z wodą a także dość podobnie ze śmieciami po reformie.
Nawet nigdzie w UoWL nie jest określone jak ma ono wyglądać a wspólnotę nie obowiązuje ustawa o rachunkowości. Sprawozdanie finansowe jako element sprawozdania zarządu może być przedstawione nawet ustnie na zebraniu - jak wynika z orzecznictwa sądów.
Co do rozliczeń ogrzewania - co wspólnota robione to jest inaczej, bardziej lub mniej dowolnie. Czasami wręcz z sufitu.
Znam wspólnotę która ma własną kotłownie gazową, dostarcza gaz do kuchenek, podgrzewa wodę w łazienkach i kuchni oraz podgrzewa wodę do c.o. - i nie ma żadnego ciepłomierza. Jedynym przyrządem pomiarowym jest gazomierz na budynku. Na jego podstawie rozlicza się wszystko nawet ogrzewanie za pomocą podzielników.
"Na razie" znaczy (w domyśle): dopóki nie odzyskamy pieniędzy od dłużników, dopóki nie ocieplimy budynku, etc. Nie zgadzam się na taką argumentację.
Sędzina była dobra, kompetentna. Dlatego zupełnie nie rozumiem jej decyzji. Chociaż... w sekretariacie tego wydziału sądu, który prowadził moją sprawę, od lat pracuje jeden z członków wspólnoty. Ale to pewnie bez znaczenia
Było więcej mankamentów. Np. pozycja z wynagrodzeniem zarządu (wspólnota nigdy nie podjęła uchwały przyznającej mu prawo do wynagrodzenia), rozliczanie kosztów zarządzania nieruchomością wspólną "po równo na lokal", a nie zgodnie z udziałami, głosowanie wszystkich uchwał wg zasady "jeden głos na kokal", bo "taką zasadę przyjęto w tej wspólnocie" (orzeczenie SN mówiące, że tak nie wolno, nie miało znaczenia).
Nie mam już siły na dalszą walkę.
Na pewno nie warto zaskarżać wszystkiego jak leci. Np. uchwał zbędnych lub mało ważnych.
należy je bezwzględnie rozliczyć, zwrócić właścicielom lokali , Zarząd nie decyduj o tym, on może jedynie sugerować , ale tylko o nadwyżkach dotyczących części wspólnych.
[/quote] opomiarowanie węzła jest tylko w jednym punkcie na wejściu EC do węzła . Dostawcy nie interesuje co Wy z ta energią cieplną zrobicie .
pierwszy raz słyszę, że każdy wymiennik powinien posiadać własny ciepłomierz , a gdzie to w którym miejscu PE to jest napisane ?
z okresu kiedy wyłączone jest ogrzewanie lokali ...maj-wrzesień.... i średniego miesięcznego zużycia CW; z uwzględnieniem okresu, gdy było grzane w danym miesiącu (pomniejszyć koszty). Zazwyczaj stawki rozliczeniowe ustala się na kosztach zmiennych zakupu energii cieplnej .
a co to za róznica ?
jakiego rzędu to jest zniekształcenie rozliczenia kosztów ? i tak za wszytko musi zapłacić właściciel lokalu.
Tworzenie bardzo "akademickich" regulaminów z ...17 wzorami , nie ma sensu, bo mało kto będzie, to rozumiał , a i w sądzie to też trudno wyjaśnić sędziemu.
Nieprawda , okresem rozliczeniowym jest rok kalendarzowy, a nie inny okres np.: grzewczy
Jeden gościu zrównuje a to nie wszyscy przecież.