korzystanie z elewacji budynku
andrzejb
Użytkownik
Witam.
Jestem członkiem MW mieszkaniowej. Każdy z nas ma wydzielony ( umownie ) kawałek gruntu. Do swojej części chcę, ze swego mieszkania, doprowadzić prąd.
Część instalacji miałaby iść po elewacji budynku.
Czy muszę mieć czyjąś zgodę ? Do kogo mam się zwrócić ? Może ktoś to przerabiał ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jestem członkiem MW mieszkaniowej. Każdy z nas ma wydzielony ( umownie ) kawałek gruntu. Do swojej części chcę, ze swego mieszkania, doprowadzić prąd.
Część instalacji miałaby iść po elewacji budynku.
Czy muszę mieć czyjąś zgodę ? Do kogo mam się zwrócić ? Może ktoś to przerabiał ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dość ryzykowna rzecz bo to nie jest tak, że we wspólnocie można mieć kawałek gruntu (poza wyjątkami). Każdy ze współwłaścicieli ma udział w całym gruncie.
Wystarczy że zmieni się jakiś właściciel któremu takie umowne ustalenia nie będą odpowiadały i trzeba będzie mu udostępnić też "swój kawałek" a nawet rozebrać (usunąć) ten prąd. Elewacja jest częścią wspólną a więc wszelkie prace na niej wymagają zgody (uchwały) pozostałych współwłaścicieli.
Jak ją dostaniesz to możesz robić .
KubaP, dziękuję za rzeczową i zwięzłą odpowiedz.
Szanowni, elan124 i gekon. Z waszych odpowiedzi wnioskuję, że aby udzielać odpowiedzi musicie się doszkolić.
Co do waszych wątpliwości co do podziału działki i umowy z tym podziałem związaną. Proszę wejść na stronę
( mała wspólnota mieszkaniowa ) tam w zakładce ( mała wspólnota mieszkaniowa - KRN ) jest artykuł a w nim
opis > USTALANIE SPOSOBU KORZYSTANIA Z NIERUCHOMOŚCI WSPÓLNEJ <.
Jest też coś takiego jak umowa >> QUOAD USUM <<.
Życzę miłej lektury.
Pozdrawiam.
Wg mnie to raczej Ty powinieneś się doszkolić, ale z kultury osobistej.
Pozdrawiam.
Dziękuję za oświecenie.
Kolego andrzejb - pisałeś: Gdybyś był odpowiednio wyszkolony (czytaj wykształcony) w języku polskim zrozumiałbyś moją odpowiedź: Wyrażenie (poza wyjątkami) każdy znawca spraw wspólnotowych wie co oznacza bo dotyczy właśnie takiego wyjątku jakim jest umowa quoad usum która wcale nie zmienia sytuacji bo dalej każdy z właścicieli ma udział w całości gruntu a nie tylko swój kawałek.
Umowa quoad usum jest czymś innym niż wspomniane przez Ciebie umówienie co do korzystania. -i co wtedy?
To niech Ci KubaP odpowie.
Jak już wiesz, pomimo zawartej umowy quod usum, zgody na ten przewód nadal potrzebujesz. I nie tylko dlatego, że trasa przebiegnie po elewacji. Użytkowany przez ciebie kawałek gruntu nadal stanowi część wspólną nieruchomości, tak samo jak elewacja.