komin

nikanika Użytkownik
Dzień dobry, wiem że kominy są własnością wspólną. Jesteśmy współwłaścicielami lokali (6 lokali), każdy ma swój komin. Mieszkanie na parterze ma 2 źródła ogrzewania: gazowe oraz kominek w postaci pieca zw. kozą. Mój problem to sprawa finansowania remontu komina. Czy to prawda że gdy jest potrzebny remont komina który nie należy do głównego źródła ciepła (odprowadza spaliny z kozy), to koszty ponosi właściciel lokalu? nika( proszę podać podstawy prawne) dziękuję za odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano maja 2016
    Finansowanie remontu komina nie ma nic wspólnego czy to główne czy nie główne źródło ciepła.
    wiem że kominy są własnością wspólną.
    Uuuuu a to skąd taka pewna wiedza?
    Jeżeli wg. Ciebie są własnością wspólną to odpowiedź kto finansuje remont własności wspólnej jest oczywista - że wszyscy właściciele.
    Natomiast w Twojej opisanej sytuacji:
    ...każdy ma swój komin
    - oczywiste jest że także Twój komin nie wypełnia definicji części wspólnej zawartej w art. 3 ust. 2 UoWL.
    Przypominam, że zgodnie z tą definicją do części wspólnej można zaliczyć:
    ...urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
    - Twój komin jak napisałaś służy tylko i wyłącznie Tobie jako właścicielowi lokalu (choć znajduje się w NW) - służy wyłącznie zaspokajaniu Twoich potrzeb mieszkaniowych. Niestety - Ty ponosisz koszty jego remontu.
    W podobnej sprawie były wyroki jak chociażby ten:
    II Ca 175/13 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Okręgowy w Świdnicy z 2013-04-23
    Komentarz edytowany gecon
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.