Smierć członka Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej
Mandragora
Użytkownik
W ubiegłym roku w maju zmarł jeden z członków ZWM. Co powinni zrobić dwaj pozostali członkowie ZWM - czy powinni powiadomić oficjalnie o tym fakcie wszystkich mieszkańców wspólnoty, czy powinni przeprowadzić wybory uzupełniające, czy powinni zapytać mieszkańców wspólnoty co w tej sprawie chcieliby zmienić, lub nie, czy powinni zrobić cokolwiek?. Podczas walnego zebrania mieszkańców w tym roku, ZWM nie wspomniał ani słowem o tej sytuacji - czy jest to postępowanie zgodne z prawem? Nadmieniam, że ZWM został wybrany uchwałą mieszkańców, która mówiła o składzie trzyosobowym.
Ponadto, przydzielone środki finansowe na trzech członków ZWM przez wspólnotę uchwałą za pracę zostały podzielone po śmierci jednego z nich między pozostałych od takie było widzimisię pozostałych. Czy jest to zgodne z prawem? Czy nie powinni zapytać mieszkańców? Czy mogą tak zrobić? Co powinni zrobić w tej i powyższej sprawie mieszkańcy wspólnoty?.
Pozdrawiam
Ponadto, przydzielone środki finansowe na trzech członków ZWM przez wspólnotę uchwałą za pracę zostały podzielone po śmierci jednego z nich między pozostałych od takie było widzimisię pozostałych. Czy jest to zgodne z prawem? Czy nie powinni zapytać mieszkańców? Czy mogą tak zrobić? Co powinni zrobić w tej i powyższej sprawie mieszkańcy wspólnoty?.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pisząc o mieszkańcach zapewne masz na myśli właścicieli lokali. Powinni zażądać podjęcia uchwały(lub sami podjąć jeżeli zarząd będzie się ociągał) o uzupełnieniu składu zarządu i wybrać na miejsce wakujące trzeciego członka zarządu, lub nawet w ogóle wybrać cały nowy skład zarządu.
we wspólnotach nie ma walnych zebrań , są zwykłe zebrania właścicieli lokali, a jedno jest szczególne - sprawozdawcze.
no i mamy zazdrość ... o kasiorkę. Co na to prawo - UoWL:
czyli jak widać wszystko jest zgodne z prawem oprócz ...
że Mandragora nie wypełnia obowiązków, jako właściciela lokalu ; członka wspólnoty
Nie chodzi o kasiorę, jak napisałeś tylko o zgodność postępowania Zarządu z uchwałami właścicieli lokali. Jeśli była uchwała włascicieli lokali i mówiła o trzech członkach Zarządu, to powinna być, jak sądzę zmieniona lub Zarząd powinien wystąpić o uzupełnienie składu poprzez uchwałę lub zapytać właścicieli co w tej kwestii chcą zrobić.
Sprawa finansów - wiąże się z jw. Finanse przydzielane były dla składu Zarządu trzyosobowego, więc być może właściciele chcieliby decydować co dalej w tej sprawie.
że Mandragora nie wypełnia obowiązków, jako właściciela lokalu ; członka wspólnoty - no i się mylisz. Współpracuję z Zarządem poprzez właśnie wyjaśnianie wszelkich niedomówień i niejasności w postępowaniu tak Zarządu, jak i właścicieli.
Zaznaczam, że w naszej Wspólnocie jest jeszcze administrator oprócz Zarządu.
Nie dopełniłeś "ciążącego na Tobie" obowiązku i nie zgłosiłeś tej nieprawidłowości na zebraniu ogółu właścicieli lokali ( ani nie wniosłeś przed zebraniem takiego wniosku o uzupełnienie składu zarządu)
czyli chodzi o kasiorkę , przecież imiennie nie podzieliście przyznanej kasy na poszczególnych członków Zarządu?
Zarząd ma prawo nią dysponować wedle swojego uznania . Za tego zmarłego przecież musi ktoś "wykonywać jego obowiązki". i co on robi ?
ma obowiązek wniesienia wniosku o uzupełnieniu składu Zarządu lub milczeć , też i Ty . ---- i masz rację, ale dopiero teraz dowiedziałem się, że można coś takiego zrobić, bo nie byłem pewien czy uchwała mówiła o wyborze Zarządu w składzie trzyosobowym, czy mówiła tylko o wyborze poszczególnych członków Zarządu WM. Chyba można zgłosić wiosek w każdej chwili i uzupełnienie składu Zarządu WM?
Administrator, administruję WM. Jeszcze raz dziękuję za komentarze.
jak wiedziałeś, że któryś kipnął , to od razu należy zgłaszać wnioski o uzupełnienie składu.
Zgodnie z UoWL ilość członków w Zarządzie nie może spaść poniżej dwóch.
nie chyba , ale na pewno , kłania się brak znajomości treści ustawy o własności lokali
Czy ja się odniosłem do zapisów UoWL w zakresie ilości członków Zarządu ,
czy do konkretnej sytuacji jaka ma miejsce u Mandragora:
Wasza uchwała o składzie trzyosobowym była od początku bezwzględnie nieważna jako sprzeczna z ustawą. Nie można uchwałą poprawiać prawa powszechnie obowiązującego.
Natomiast nie można uchwałą wyznaczyć dolnej granicy tego limitu ponad dwie osoby wskazane w ustawie. Taka uchwała jest nieważna, bo omija limit wskazany ustawą.
Jeśli wspólnotę mogą reprezentować dwie osoby to uchwała, że są trzy, jest prawnie nieistotna. Formalnie sprzeczna z prawem. Radosną twórczością.
Powtórzę... nie odniosłem się do zapisów ustawy oWL, ale do faktów, jakie miały miejsce u Mandragora we wspólnocie .
Prośba do elan124 - proszę tak dowolnie nie zestawiać cytatów.
Ja nie dyskutowałem z użytkownikiem KubaP i nie do niego było skierowane to pytanie lecz do użytkownika blazejh.