Prąd
Sebastian G
Użytkownik
Dzień dobry wszystkim. Moje pytanie jest następujące : czy muszę prosić zarząd o zgodę na oświetlenie piwnicy?
Czy jako, że piwnica należy do mojej części mogę sobie bez zgody zarządu podpisać umowę z Tauronem i założyć swój licznik, w razie czego aby się o światło nie prosić?
Wiem, że po zrobieniu instalacji muszę powiadomić aby doliczyli opłatę.
Czy jako, że piwnica należy do mojej części mogę sobie bez zgody zarządu podpisać umowę z Tauronem i założyć swój licznik, w razie czego aby się o światło nie prosić?
Wiem, że po zrobieniu instalacji muszę powiadomić aby doliczyli opłatę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli doprowadzenie instalacji ograniczy się tylko do twojej własności, to rób co chcesz.
Jeżeli chcesz np. kuć ściany w części wspólnej, to najpierw podpisz zobowiązanie, że doprowadzisz wszystko do stanu poprzedniego, że zrobi to fachowiec z uprawnieniami.
Pogadaj z członkami zarządu.
O jakiej dopłacie piszesz? Nie rozumiem.
Nic nie napisałeś czy piwnica ma już instalację elektryczną? Jeżeli nie ma to musisz mieć uchwałę właścicieli lokali o doprowadzaniu po częściach wspólnych tych przewodów .
Instalacja ADM (zabezpieczenie ) nie jest do tego przygotowana .
A tym "bąkiem" ... to lepiej bez niczego, lepiej będziesz wyglądał na yutobe jak cie sąsiad nagra ...:bigsmile:
To Ludzie gotują tobie taki los a nie okres z jakiego pochodzą budynki.
dlatego zanim w nią zaingerujesz musisz zapytać czy Oni ( inni współwłaściciele lokali ) ci na to pozwolą
i zrobili partactwo , takie czujniki należy wyregulować pod względem natężania światła i czasu działania . Na pewno będą działać poprawnie zgodnie z zamierzeniem ( w dzień nie będą świecić )
co z ciebie taki konserwatysta ijan, może wrócisz do świeczki i zapałek , wiesz jaka będzie oszczędność na prądzie ...
wchodząc na II piętro w pięciokondygnacyjnym budynku trzeba zapalać pięć lamp . pytam po co ?
Takie lampy o których napisałeś są źle wyregulowane.
One mają regulację w zależności od natężenia światła dziennego i regulację czasu świecenia .
Oczywiście czujki winny być skierowane w kierunku źródła światła dziennego , a tak w twoim przypadku tak nie jest ,
to jest twoja broszka, aby dopilnować , aby te zasady były dotrzymane.
Ja zaś pisałem o takim rozwiązaniu, gdzie jest jeden czujnik na wszystkie kondygnacje tzw. czasówka.
W mojej piwnicy jest instalacja i jest prąd. na tzw każdą alejkę z piwnicami jedna lampa na środku, więc jeśli mam piwnicę na końcu to mam w niej ciemno.
Tak chcę tylko podlicznik od taurona i oni poprowadzą instalację oświetleniową tylko do mojej piwnicy.
Nie nie muszę kuć w ścianach wspólnych bo tak się składa, że to w mojej ścianie piwnicznej są wszystkie bezpieczniki.
Nie nie wiem gdzie są liczniki ale kabel ładnie w korytku idzie pociągnąć po suficie w dostosowanych do tego korytkach.
Co ma zarząd do mojej piwnicy i moich pieniędzy za podłączenie i korzystanie z prądu skoro nie będę brał tego z licznika głównego części wspólnej?
Więc żeby nie gadali informujesz zarząd wspólnoty, że całość zakładasz na własny koszt, a linia zasilająca leci od twojego licznika, oto projekt nowej instalacji.
Gadanie sąsiadów to jedno, czy Tauron nie wymaga zgody właściciela budynku na podkładkę?
Najprościej jest uzyskać pozwolenie Zarządu WM na wykonanie instalacji elektrycznej (gnazdka z napięciem) w "twojej" piwnicy i na własny twój koszt (łącznie z podlicznikiem).
Wykonując nowa instancje EE po częściach wspólnych , też musisz mieć zgodę WM.
Już nawet sam Tauron może ządać dupochronu w postaci zgody WM. Nie zażądał?
Tu jest jednak pewne zamieszanie. W dyskusji jest mowa o podliczniku, a skoro tak, to nie powinno być tematu Tauronu, natomiast powinien być temat zgody wspólnoty oraz "umowy w sprawie rozliczania tej EE" (pomiędzy wspólnotą i użytkownikiem piwnicy), o czym wspomniał szanowny przedmówca - Kuba P.
Swoją drogą, warto wziąć pod uwagę, że podlicznik usytuowany w piwnicy użytkownika, to średni pomysł. Powinien być raczej zamontowany w miejscu dostępnym do kontroli i odczytów dla administratora (lub innej wyznaczonej osoby odpowiedzialnej za odczyty i rozliczenia).
:shades:
Przewód 3x 1,5mm2 - ok. 2 zł brutto/m
Rurka + uchwyty (2 szt./m rurki) - ok. 3 zł brutto/m
Do tego kołki fi 6 (2 szt./m rurki), oprawa z żarówką i praca własna 45 min.