zmiana przeznaczenia czesci nieruchomosci wspolnej
proki
Użytkownik
Witam. Na poczatku miesiaca postawiłem przed moim balkonem mała trampoline dla dziecka . Nasza wspolnota to mały budynek (12 mieszkań) otoczony terenem wspolnym ((trawnik i mały chodnik dookoła budynku). Dzisiajdostałem pismo od administratora ze wspolnota nie wyraziła zgody na zmiane przeznaczenia czesci nieruchomosci wspolnej i nakazuje mi demontaz trampoliny w trybie pilnym. Doszły do mnie słuchy ze komus sie nie podoba to ze mam trampoline ale nie myslałem ze mogą sie posunać do czegos takiego.
Prosze o informacje czy postawienie czegos trwale nie przymocowanego do podłoza moze wymagac zgody na zmiane przeznaczenia czesci nieruchomosci wspolnej ? Nie wiem czy zaraz ktos sie nie przyczepi do roweru, wozka który stoi na klatce.
Z gory dziekuje za pomoc.
Prosze o informacje czy postawienie czegos trwale nie przymocowanego do podłoza moze wymagac zgody na zmiane przeznaczenia czesci nieruchomosci wspolnej ? Nie wiem czy zaraz ktos sie nie przyczepi do roweru, wozka który stoi na klatce.
Z gory dziekuje za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nowy doklejony: 26.05.16 07:52 W art. 22 ust. 1 ustawy o własności lokali ustanowiono zasadę, że czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie. W myśl art. 22 ust. 2 do podjęcia przez zarząd czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu POTRZEBNA JEST UCHWAŁA właścicieli lokali, wyrażająca ZGODĘ i udzielająca zarządowi pełnomocnictwa do zawierania stosownych umów.
3.Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
1) ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej,
2) przyjęcie rocznego planu gospodarczego,
3) ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu,
4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej (...)
Skoro "Wspólnota " rzekomo nie wyraziła ZGODY na tą "zmianę", to uprzejmie poproś o uchwałę WŁAŚCICIELI lokali w waszej wspólnocie (a ty nie głosowałeś ? Może nie jesteś właścicielem, co zmienia sposób myślenia na tę sprawę). Jeżeli nie ma takiej uchwały - a jesteś członkiem wspólnoty - to ktoś cię usiłuje wprowadzić w błąd !
Mało tego, nie dojdzie do zmiany przeznaczenia części wspólnej nawet, gdy kiedyś wybudujecie sobie placyk zabaw po wydzieleniu z części trawnika, ponieważ przeznaczenie placka, trawnika (tak jak i twojej nieszczęsnej trampoliny) jest dokładnie takie same. Wszystko to służy zabawie i rekreacji na terenie wspólnym.
Po drugie trampolina służy wszystkim dzieciom, nie tylko twojemu, więc jest bardzo pożądana i nie słyszałeś dotąd głosów sprzeciwu. Zwłaszcza, że nie ma placu zabaw.
Raczej nie chodzi tu o samą trampolinę lecz o hałas dzieciaków. Ktoś się nie chce przyznać o o co na prawdę mu chodzi i nakłonił zarządcę do strzelania ślepymi nabojami. Jeśli autor pisma sam wpadł na trop zmiany przeznaczenia, to słabo to świadczy o jego kompetencjach.
Jeżeli tak - to należy mu odpisać aby spadał na drzewo i zszedł z niego jak już zapozna się z przepisami prawa dotyczącymi korzystania przez właścicieli z NW, i odszczeka głupoty jakie w postaci bezprawnych gróźb skierował do Ciebie.
Nowy doklejony: 30.05.16 15:52 JAŚNIEJ już nie można... :bigsmile:
Nowy doklejony: 30.05.16 18:06 Przypuszczam, że autor tych przemyślanych przemyśleń bierze czynny udział w tej paranoi...