Zwołanie zebrania
Jestem zarówno Administratorem Małej Wspólnoty jak i współwłaścicielem jednego z lokali(posiadam ponad 20% udziałów w Wspólnocie), chcę zwołać zebranie - by zrezygnować z pełnionej funkcji,czy zwołuję zebranie jako współwłaściciel - czy jako administrator.Z tego co doczytałem to jako administrator nie mogę.
Druga kwestia czy wszelkie decyzje- ewentualnie uchwały muszą przechodzić jednomyślnie?
Bez głosu sprzeciwu?
Druga kwestia czy wszelkie decyzje- ewentualnie uchwały muszą przechodzić jednomyślnie?
Bez głosu sprzeciwu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pozostali właściciele nie mają nad czym glosować, ponieważ przejawów twojej wolej woli nikt nie ma prawa zatwierdzać głosowaniem. Jesteś wolnym człowiekiem, masz wolną wolę działania.
Bynajmniej nie jesteś niewolnikiem wspólnoty mieszkaniowej.
To, że rzucając papierami spowodujesz bałagan, to inna sprawa.
Podstawową zasadą obowiązującą w małych wspólnotach mieszkaniowych rządzących się według przepisów kc i kpc jest zarząd własny współwłaścicieli. Każdy z nich jest bowiem zobowiązany do współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną. Nie ma żadnych przeszkód abyś zorganizował zebranie.
Bez głosu sprzeciwu?
Właściciele wybór nowego zarządu (szumna nazwa w malej wspólnocie) powinni przegłosować raczej jednomyślnie. Ale jeżeli wybór kolejnej osoby jednomyślny nie będzie, to nic się nie stanie.
Najwyżej ta osoba nie powinna tytułować się jako "zarząd", działać jak zarząd w zakresie zwykłych czynności, jak w dużej wspólnocie, ktoś jednak musi. Sam wiesz to najlepiej.
Formalnego obowiązku wyłaniania czegokolwiek w małej wspólnocie w ogóle nie ma.