Wykup garażu od wspólnoty jak to zrobić ?
tomas39
Użytkownik
Dzień dobry, wynajmuje murowany garaż od wspólnoty mieszkaniowej w której mieszkam z tego co wiem mam prawo do pierwokupu tego garażu ,jest to mała wspólnota 12 rodzin wszyscy są za tym aby osoby wynajmujące garaże je wykupili ,blok i garaże mają 40 lat ich stan ma wiele do życzenia garaże można powiedzieć się sypią chciałbym wykupić garaż i sobie go wyremontować bo nie mogę patrzeć jak marnieje a teraz to jest garaż wspólnoty i ja nie chce nic tam robić a po drugie za bardzo nie mogę i tak już naprawiłem elektrykę w garażu jakieś cztery lata temu położyłem papę na garażach za darmo grosza za to nie wziołem oczywiście pape kupiła wspólnota ,teraz co ja muszę zrobić żeby prawnie to załatwić gdzie się zgłosić itp.Proszę o porady
Tomas
Tomas
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kto w imieniu wspólnoty kupił ten garaż?
Kto sfinansował jego zakup w imieniu wspólnoty?
Prawnie jesteście dużą wspólnotą.(powyżej 7 lokali)
Konieczny jest zatem podział geodezyjny (podział gruntu, tak aby wydzielić działkę pod garaże) i następnie prawny (odłączenie z dotychczasowej księgi wieczystej wydzielonej działki i urządzenie dla niej księgi wieczystej).
nie trzeba tego robić jak leża garaże na tej samej działce gruntowej ( nawet jako odrębny budynek) . One uczestniczą tylko w podziale udziałów . Wystarczy je wyodrębnić i zmienić podział udziałów we WM.
Wspólnoty zazwyczaj nie posiadają majątku w postaci lokali mieszkalnych czy użytkowych jakim jest garaż.
W księdze macierzystej ( gruntu) są wypisani wszyscy właściciele oraz udziały im przyporządkowane. https://ekw.ms.gov.pl/eukw/pdcbdkw.html
Według mojej oceny Ty niepotrzebnie wynajmujesz od wspólnoty i niepotrzebnie chcesz go wykupić skoro wygląda na to, że to nie jest garaż wspólnoty. Tym bardziej, że piszesz: Aby mieć pewność na 100% musisz odpowiedzieć na moje pytania bo inaczej nie uzyskasz tutaj żadnej rzetelnej porady.
Garaż wspólnoty jest na podstawie AN ,kupili garaż wszyscy lokatorzy wspólnoty i wszyscy są jego właścicielami.
Nowy doklejony: 05.06.16 15:05
A tak a pro po elan, tego spawania pod wodą ,jak twierdzisz że nie jest trudne ,to odpowiedz mi czy kiedyś spawałeś pod wodą jeśli wiesz że to proste???:confused:
To nie jest garaż wspólnoty!
Potwierdza się moja wątpliwość, że Ty niepotrzebnie kupujesz garaż już raz kupiony a poza tym nie możesz kupować sam od siebie skoro jesteś jednym z jego współwłaścicieli.
Dalszych odpowiedzi "boję się udzielać", bo dalej sytuacja jest niejasna.
Na jakiej zasadzie wszyscy lokatorzy (rozumiem, że właściciele lokali we wspólnocie) kupili kiedyś te garaże i zrzekli się praw własności na rzecz wspólnoty???!!!
Musieliby być ..... i tu należałoby wpisać mocne słowo a takowymi chyba nie są więc tym bardziej sprawa niejasna.
Kto podpisał AN kupna tych garaży w imieniu wspólnoty, kiedy i na jakiej podstawie?
Ani z prawnego ani z faktycznego (praktycznego) punktu widzenia te garaże - według Twoich opisów - nie mogą być własnością wspólnoty.
Dlatego tak ważne jest: kto w imieniu rzekomo tej wspólnoty podpisał AN kupna przez wspólnotę tych garaży?
Nie wiemy jaki jest status tych garaży, co znajduje się w KW nieruchomości?
Prawdopodobnie (jedyna logiczna możliwość w tej sytuacji) są one częścią NW na tej samej działce lub odrębną nieruchomością.
Są też jeszcze jakieś dwa oddzielne z których Ty chcesz jeden wykupić jak rozumiem. To chyba tylko Tobie się tak wydaje albo ja jestem za ciemny bo w miarę Twoich odpowiedzi sytuacja staje się jeszcze bardziej niejasna pod względem prawnym, więc ja osobiście nie czuję się mocny udzielić ( może ktoś z doradców tego Forum to zrobi) Ci rzetelnej porady chociaż już w życiu ich trochę udzieliłem.
Dlaczego uważasz, że tak nie może być?
W budynkach sprzedawano lokale bez piwnic, a one przecież i tak były w użytkowaniu właścicieli, ale... stanowiły NW, bo tak została sporządzona inwentaryzacja (operat szacunkowy), na podstawie której sprzedawano lokale indywidualnym właścicielom.
nawet w PRL-u garaże wolnostojące miały właściciela - ten co go wybudował -
a tu w Pierdziszewie Dolnym zlikwidowali fabrykę i pozostały niczyje 2 garaże. Quriozum.
Zazwyczaj majątek po likwidowanym zakładzie pracy przejmowały Gminy lub Spółdzielnie mieszkaniowe , zależało od tego jak postanowił likwidator. Te podmioty zbywały następnie "końcówki" lokalowe, gdy istniała już WM, która powstała z mocy prawa...
Ciekawym jest dlaczego oburzony tomas39 nie chce podać nr KW macierzystej?.
błędna informacja wynikająca z braku wiedzy ...
sprzedaż bez piwnic/strychów , była dokonywana przed 1 stycznia 1995 roku i nie ma to nic wspólnego z inwentaryzacją lub jej brakiem . Takie wtedy obowiązywało prawo
Takie też zasady obowiązują, w tych nieruchomościach, gdzie sprzedano choćby jeden lokal, przed 1 stycznia 1995 roku. Jak jest inaczej, to jest to nieprawidłowość.
Musisz ustalić stan prawny tych garaży. Czy one są częścią wspólną, czyjąś współwłasnością, coś innego?
Administrator powinien to wiedzieć i ci wyjaśnić.
Najpierw należałoby ustalić stan prawny garażu, zatem trzeba sprawdzić w kw macierzystej. Jeżeli ten garaż wchodzi w zakres nieruchomości wspólnej, to nie będzie o nim wzmianki, został postawiony na gruncie, stanowi jego część składową i grunt ten potem gmina sprzedała wyodrębniając poszczególne lokale.
Może być tez tak, że dla garażu urządzono odrębną księgę wieczyste i to już jest odrębny lokal, ale raczej w to wątpię, ewentualnie ten garaż usytuowany jest na gruncie stanowiącym zasób gminy.
Niewykluczone, że to po prostu samowola budowlana na nieruchomości wspólnej.
Kiedy zostanie ustalony stan prawny - będzie można odnieść się szczegółowo do postawionego na wstępie pytania.
Pozdrawiam
teraz to dopiero będzie jazda,