Remont klatki schodowej
witam,
moja wspólnota mieszkaniowa planuje w tym roku przeprowadzić remont klatki schodowej, czteropietrowy blok, jednoklatkowy. Czy ktoś mógłby spojrzeć na ofertę firmy? Ocenić tę ofertę i może na coś zwrócić uwagę? Zainteresowanym mogę wysłać skan otrzymanej oferty.
moja wspólnota mieszkaniowa planuje w tym roku przeprowadzić remont klatki schodowej, czteropietrowy blok, jednoklatkowy. Czy ktoś mógłby spojrzeć na ofertę firmy? Ocenić tę ofertę i może na coś zwrócić uwagę? Zainteresowanym mogę wysłać skan otrzymanej oferty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zarząd zbiera 3-5 ofert i wybiera dwie. Potem negocjacje. Albo negocjuje ze wszystkimi.
Im konkretniej sformułujecie zapytanie ofertowe, tym szybciej wam pójdzie.
Klatka klatce nierówna. W jednej możesz fruwać, skrzydła rozwinąć, a w drugiej... jak w karcerze, więc nawet skrzydła lepiej odciąć.
Przecież to Wy - właściciele decydujecie ile i na co chcecie wydać Wasze pieniądze a nie zarządca nawet gdyby sprawował zarząd powierzony.
Mimo wszystko i jedna cena i druga są mocno zawyżone chyba że jakieś extra cokoliki itp gadżety sobie zażyczyliście, a sama klatka jest w Wawie.
Standardowy remont takiej klatki (skrobanie, szpachlowanie, zacieranie, dwukrotne malowanie sprzątanie) powinien się zamknąć w kwocie góra 10 000 zł.
A tak na marginesie, skąd wiesz, że Wasza firma zrobi remont dokładniej, niż firma zarządcy? Zobaczyłeś przyszłość, czy jak?
Natomiast firma, która nam przedstawiła kosztorys co prawda chce o 4 tys. więcej, ale za to mają wykonać więcej prac. Prosiłem kogoś o ocenę tego kosztorysu. Chodzi mi o ocenę cen materiałów, roboczogodziny i może jakąś podpowiedź i sugestie.
Gdyby ktoś mógł jednak chcieć obejrzeć tę ofertę to wyślę pdf
Tymczasem, nie chodzi wam o jakieś obietnice, tylko drugiemu wykonawcy ustalacie po prostu szerszy zakres.
W ten sposób będziecie mieli wprawdzie dwie oferty, ale trudniej będzie je porównać.
Tobie marcelproust chyba chodziło o ilość m2 do malowania na klatce schodowej ?
porównywałeś kosztorysy inwestorskie?
Czytając Twoje wpisy marcelproust, doszedłem do wniosku, że lubisz "Wojowanie" ze swoim Zarządcą / Administratorem niż "Współpracę".
Nie wróży to dobrze Wspólnocie
konkret: wszystko jest wyszczególnione, a my chcemy, żeby ktos doświadczony napisał czy według niego wyszczególnione ceny za określone czynności są w miarę ok.
Chyba nikt nie zrozumiał mojej prośby, tymbardziej, że nikt nie pofatygował się poprosić o pdf z kosztorysem.
.bo mało kto umie i zna się na kosztorysowaniu , więcej tu teoretyków niż "fachowców" ...
Zresztą o przedmiarze zdaje się nawet nie wspominałeś...
Najwidoczniej nikt nie zrozumiał. Pech.
No, napiszę za siebie. Rzeczywiście ja się nie pofatygowałem. Nawet mi to do głowy nie przyszło. Wybacz.