Zarząd Prywatną Kamienicą - Numer konta prywatny czy firmowy
janusz13
Użytkownik
Witam, sprawą spadkową przejąłem 80 proc udziałów nad kamienica. Pozostałe 20 proc ma współwłaściciel. Kamienica była dotychczas w zarządzie miasta. Przejąłem zarząd jako właściciel większosciowy za zgodą współwłaściciela. Mam pytanie dotyczące sposobu zarządzania kamienica. Nie jestem licencjonowanym zarządcą. Przejąłem kamienicę jako osoba prywatna. Czy muszę zakładać działalność i otworzyć firmowy rachunek w banku? Czy mogę otworzyć nowy rachunek prywatny jako zarządca na swoje dane i zwrócić się do firmy administrującej o przejęcie obowiązków? proszę o szybką odpowiedź bo nagli mnie koniecznośc poinformowania lokatorów gdzie należy uiszczać opłąty
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a czy jest podział co należy do ciebie ( które lokale) a co współwłaściciela?
Jeżeli nie ma samodzielnych lokali, to w budynku nie istnieje wspólnota mieszkaniowa, jesteś współwłaścicielem budynku.
Odnośnie tego, czy musisz zakładać działalność gospodarczą, to orzecznictwo jest rozbieżne. Teoretycznie będzie to działalność wykonywana "zarobkowo, w sposób zorganizowany i ciągły", ale to w zasadzie można powiedzieć o każdym najmie. Istotna jest skala działalności, ale czy najem 20 pomieszczeń urząd skarbowy uzna za "znaczną skalę", czy nie, tego nie sposób przewidzieć.
Polecam:
http://www.rp.pl/artykul/790655-Kiedy-najem-jest-dzialalnoscia-gospodarcza.html
Tak czy inaczej rachunek bankowy powinieneś założyć odrębny, ponieważ będzie to rachunek wspólny z drugim współwłaścicielem.
Współwłaściciel ma prawo i obowiązek współdziałać w zarządzie wspólną rzeczą, skoro zarządza "swoim", to żadna działalność gospodarcza nie jest mu do niczego potrzebna.
Ma prawo pobierać wynagrodzenie, o czy stanowi art. 205 kodeksu cywilnego:
"Współwłaściciel sprawujący zarząd rzeczą wspólną może żądać od pozostałych współwłaścicieli wynagrodzenia odpowiadającego uzasadnionemu nakładowi jego pracy."
Do rozliczenia się z fiskusem wystarczy wypełnić pit PIT-8C o wysokości przychodów i w terminie do końca lutego następnego roku podatkowego przekazać podatnikowi oraz urzędowi skarbowemu, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania podatnika. Podatnik kwoty wykazane w informacji PIT-8C ma obowiązek uwzględnić w rocznym zeznaniu podatkowym, łącząc z innymi przychodami i dochodami uzyskanymi w roku podatkowym.
Nie ma obowiązku zakładania rachunku bankowego, ponieważ to nie wspólnota mieszkaniowa, choć może warto rozliczać się przez bank dla przejrzystości.