stan prawny wspólnoty
wspólnota 80
Użytkownik
Mam pytanie odnośnie statutu prawnego wspólnoty a mianowicie czy wspólnota jest spółką a jeśli tak to jaką,
Czy wspólnota może zatrudnić pracownika na zasadzie umowy o pracę czy są jakieś warunki
Czy wspólnota może zatrudnić pracownika na zasadzie umowy o pracę czy są jakieś warunki
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.lex.com.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
2) Tak - żadnych warunków (tyle, że sensu nie ma).
Wspólnota mieszkaniowa jest jednostką organizacyjną nie posiadającą osobowości prawnej.
Kodeks pracy, art. 3:
Nie należy przechodzić nad nimi do porządku dziennego, tylko trzeba nagłaśniać takie wpadki.
Na zebraniu zwołanym zgodnie z Ustawą o Własności Lokali podjęliśmy uchwałę o podziale nieruchomości na 4 działki bo tak przewiduje plan zagospodarowania przestrzennego. Mamy już prawomocną decyzję Burmistrza zatwierdzającą podział nieruchomosci.Na jednej działce stoi budynek wielorodzinny mojej Wspólnoty liczącej 34 członków. Dwie działki z mocy prawa przeszły na własność gminy. Pozostała jedna działka, którą w uchwale Wspólnoty podjętejwiększością głosow na zebraniu przeznaczona została na sprzedaż. Ale Pani sędzia w wydziale KW w naszym Sądzie Rejonowym żada aby 100% właścicieli wzięło udział w głosowaniu lub udzieliło notarialnego pełnomocnictwa zarządowi do podpisania aktu
notarialnego lub aby wszyscy stawili się do poppisania akytu notarialnego to wówczas dokona zmian w Księdze Wieczystej i wpisze nowemu włascicielowi tą nabytą działkę do odrębnej KW. Czy Pani sedzie źle interpretuje Ustawę o własności lokali, czy ja źle rozumię artykuł. wg mojej opinii Wspolnota możwe podjąć uchwałę o podziale i o spezedaży nieruchomsci gruntowej większością głosów. Bo jesteśmy dużą Wspólnotą liczącą 34 lokale. W małych Wspólnotach do 7 lokali stosuje się art. 199 K.C. a w naszym przypadku Ustawę o własności lokali. Czy tak? Jak mam przekonać notariusza, który współpracyje z Sądem Rejonowym aby dokonał spisania w formie aktu notarialnego uchwały na zebraniu Wspólnoty zwołanym w trybie ustawowym. Proszę o pomoc. dziękuję.