Właściciel może zlikwidować fundusz remontowy
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Ten wyrok sądu z Gliwic to głupota, powinni się odwołać do wyższej instancji.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy jeśli przy remoncie fasady wspólnota pominie balkon tego kto się wyłamał i powoła się na ten wyrok, to ma szanse w sądzie, czy przegra?
ten totolotek jest kontrolowany, zależy kto prowadzi sprawę i jaką ma wiedzę.
1. Wiem w jaki sposob można zmienić uchwałę w dużej wspolnocie.
2. Wiem że taką uchwałę ( uchylająca inna uchwałę ) można zaskarzyć .Ostateczna jest decyzja sądu.
3. Ale nie wiem jak mozna zmienic uchwałe ( która w sumie jest umową ) w małej wspolnocie. I nie chodzi tu o fundusz remontowy ale o zasadę.Czyzby uchwały ( umowy ) w małej wspolnocie były wieczne ?
Wyrok Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 13 kwietnia 2016 r., sygn. akt: III Ca 1957/15:
http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/151515000001503_III_Ca_001957_2015_Uz_2016-04-13_001
Sąd powiedział mniej więcej, że jabłka, gruszki i śliwki to nie są różne owoce, tylko że to są... jabłka.
Zgoda, w tle tam był konflikt o rozliczenia wzajemne właścicieli i sprawa z wykonawcą. Ale jak kwestionuje się rozliczenia czy fachowość dekarza, to skarżę konkretne czynności zarządu pozostałych właścicieli prowadzących sprawy wspólnoty, albo skarżę partacza co zawinił na dachu, a nie przestaję płacić na ustalony fundusz remontowy.
Pomylenie pojęć = wylanie dziecka z kąpielą, bo ta wspólnota ma spierniczony dach zapewne do dzisiaj i nie ma już funduszu remontowego.
Ciekawe komu w tej chałupie będzie się chciało po takim wyroku zorganizować zrzutkę na następny remont?