Co zrobić gdy na zwołanym zebraniu nie będzie quorum - czy zebranie może być kontynuowane, czy też muszę wyznaczyć nowy termin. Co zrobić w sprawie bojkotu związanym z uczestnictwem w zebraniach
Po co ci zebranie?
W tak małej społeczności łatwo jest zebrać podpisy bez zebrania.
Dyskusje, wyjaśnienia w małym gronie przy kawie, śmietniku też spełnią swoje zadanie.
Chcę być formalistą, nowa właścicielka sobie życzy, ponad to( wiem że wybiegam w przyszłość ale chcę wiedzieć na czym stoję) I kwartał przyszłego roku kwestia rozliczenia bieżącego okresu.
[cite] drag123:[/cite]Co zrobić gdy na zwołanym zebraniu nie będzie quorum - czy zebranie może być kontynuowane, czy też muszę wyznaczyć nowy termin.
Co zrobić w sprawie bojkotu związanym z uczestnictwem w zebraniach
Może być kontynuowane i nie musisz wyznaczać nowego terminu. Zebranie jest "ważne" niezależnie od ilości uczestników, ale to i tak nie ma znaczenia dla podejmowania wiążących decyzji, bo do tego zawsze wymagana jest większość głosów (lub 100%) - liczona w całej wspólnocie, a nie tylko według tych, którzy są obecni na zebraniu. Nie przejmuj się zebraniem, zrób tak jak napisała Koziorożka.
We wspólnotach mieszkaniowych nie ma pojęcia quorum. Głosowanie właścicieli odbywa się albo w trakcie zebrania (spotkania) albo indywidualnym trybem po zebraniu.
[cite] drag123:[/cite]Co zrobić gdy na zwołanym zebraniu nie będzie quorum - czy zebranie może być kontynuowane, czy też muszę wyznaczyć nowy termin. Co zrobić w sprawie bojkotu związanym z uczestnictwem w zebraniach
Jeżeli to mała wspólnota mieszkaniowa w tym znaczeniu, że zarząd sprawowany jest na zasadach określonych w przepisach kodeksu cywilnego ("współwłasność"), to zebrania nie są wymagane, ponieważ co do zasady nie obowiązują w takim przypadku regulacje ustawy o własności lokali (mam na uwadze częściowo rozdział IV).
Zasady zarządzania wspólnotami mieszkaniowych w przypadku mniejszej liczby lokali (7 i mniej) nie są tak sformalizowane, jak to się dzieje w dużych wspólnotach.
Chcę być formalistą, nowa właścicielka sobie życzy
W małej wspólnocie najważniejsze są dobrosąsiedzkie stosunki, uśmiech i zaufanie a nie protokoły i rubryki.
Jak nowa życzy zebrania, to zwołaj, ale bez napinki. I tylko raz.
Jak nikt nie przyjdzie to się nie przejmuj, bo masz żyć dobrze ze wszystkimi, a nie z jedną formalistką.
[cite] drag123:[/cite]Co zrobić gdy na zwołanym zebraniu nie będzie quorum
- czy zebranie może być kontynuowane, czy też muszę wyznaczyć nowy termin. Co zrobić w sprawie bojkotu związanym z uczestnictwem w zebraniach
Quorum potrzebne ci jest jedynie przy głosowaniach. Głosowanie może się odbyć na zebraniu jak i w drodze indywidualnego zbierania głosów . Zebranie może się odbyć nawet gdy przyjdzie choćby jeden właściciel lokalu.
Komentarze
W tak małej społeczności łatwo jest zebrać podpisy bez zebrania.
Dyskusje, wyjaśnienia w małym gronie przy kawie, śmietniku też spełnią swoje zadanie.
Jeżeli to mała wspólnota mieszkaniowa w tym znaczeniu, że zarząd sprawowany jest na zasadach określonych w przepisach kodeksu cywilnego ("współwłasność"), to zebrania nie są wymagane, ponieważ co do zasady nie obowiązują w takim przypadku regulacje ustawy o własności lokali (mam na uwadze częściowo rozdział IV).
Zasady zarządzania wspólnotami mieszkaniowych w przypadku mniejszej liczby lokali (7 i mniej) nie są tak sformalizowane, jak to się dzieje w dużych wspólnotach.
Jak nowa życzy zebrania, to zwołaj, ale bez napinki. I tylko raz.
Jak nikt nie przyjdzie to się nie przejmuj, bo masz żyć dobrze ze wszystkimi, a nie z jedną formalistką.