Meldunek a wspólnota mieszkaniowa a Urząd Dzielnicy
Wegetarianin
Użytkownik
2 pytania:
1/ Czy wspólnota mieszkaniowa albo biuro administracyjne obsługujące tą wspólnotę ma prawo wystąpić do Urzędu Dzielnicowego, Wydział Meldunkowy, o przysłanie im liczby zameldowanych osób w danym mieszkaniu tej wspólnoty?
2/ Czy Urząd Dzielnicowy, Wydział Meldunkowy, ma prawo wysłać takie informacje do Wspólnoty Mieszkaniowej na ich życzenie?
Dlaczego pytam: Mój kolega prosił mnie żebym go tymczasowo zameldował u siebie (jestem właścicielem) i robiłem to przez 2 lata. Chcę zakończyć przedłużanie mu tego zameldowania. Czy Wspólnota Mieszkaniowa może dowiedzieć się od Urzędu Dzielnicowego że był on u mnie zameldowany przez 2 lata i przez to nałożyć dodatkowe opłaty czynszowe (np. za wywóz śmieci)? Jego tymczasowe zameldowanie właśnie się skończyło, ale czy kiedyś w przyszłości może to wyjść na jaw?
1/ Czy wspólnota mieszkaniowa albo biuro administracyjne obsługujące tą wspólnotę ma prawo wystąpić do Urzędu Dzielnicowego, Wydział Meldunkowy, o przysłanie im liczby zameldowanych osób w danym mieszkaniu tej wspólnoty?
2/ Czy Urząd Dzielnicowy, Wydział Meldunkowy, ma prawo wysłać takie informacje do Wspólnoty Mieszkaniowej na ich życzenie?
Dlaczego pytam: Mój kolega prosił mnie żebym go tymczasowo zameldował u siebie (jestem właścicielem) i robiłem to przez 2 lata. Chcę zakończyć przedłużanie mu tego zameldowania. Czy Wspólnota Mieszkaniowa może dowiedzieć się od Urzędu Dzielnicowego że był on u mnie zameldowany przez 2 lata i przez to nałożyć dodatkowe opłaty czynszowe (np. za wywóz śmieci)? Jego tymczasowe zameldowanie właśnie się skończyło, ale czy kiedyś w przyszłości może to wyjść na jaw?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
2. Bezpośrednio nie.
Opłata za śmieci nie jest uzależniona od zameldowania, tylko od faktycznego zamieszkiwania (na podstawie oświadczenia składanego do wspólnoty, po lutym 2015 r.). To nie są tożsame pojęcia.
Zameldowanie to czynność administracyjna.
Zamieszkanie to stan faktyczny - miejsce w którym dana osoba ma swoje centrum czynności życiowych.
Generalnie wspólnocie informacja o zameldowaniu do niczego nie jest potrzeba (a w szczególności do ustalania jakichkolwiek opłat) - wszystkie opłaty muszą być naliczane na podstawie udziału w nieruchomości wspólnej (koszty zarządu), faktycznego zużycia (koszty mediów), bądź w przypadku opłaty "śmieciowej" - liczby zamieszkałych osób (nie zameldowanych), o ile odpowiednia uchwała Gminy/Miasta tak przewiduje.
nie tylko prawo, ale i obowiązek
(...)