przesyłanie protokołów oraz faktur i umów drogą mailową
ewefil
Użytkownik
Witam
Czy zarządca bloku może przesyłać protokoły, faktury oraz umowy na skrzynkę mailową przedstawicieli bloku (przedstawiciele bloku utworzyli skrzynkę mailową i tylko oni mają do niej dostęp). Czy jest jakaś podstawa prawna, że nie można w ten sposób robić.
Czy zarządca bloku może przesyłać protokoły, faktury oraz umowy na skrzynkę mailową przedstawicieli bloku (przedstawiciele bloku utworzyli skrzynkę mailową i tylko oni mają do niej dostęp). Czy jest jakaś podstawa prawna, że nie można w ten sposób robić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kto to jest "przedstawiciel bloku"?
Ci przedstawiciele bloku to członkowie zarządu wspólnoty?
Zarządca to zarządca powierzony (notarialny) czy administrator? Tu zobacz na czym polega różnica https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Póki nie odpowiesz na te 2 pytania, to tylko ogólnie: właściciele mają prawo wglądu do wszystkich dokumentów. Sposób tego "wglądu" mogą sami określić w głosowaniu.
co to za twór "pełnomocnicy blokowi"?
Podstawowa zasada: dokumenty są do wglądu w siedzibie Zarządcy.
Przed nieudostępnienie dokumentów podpisujesz oświadczenie, że te dokumenty są tylko dla twojej wiedzy, nie możesz ich upubliczniać poprzez wywieszanie na tablicy ogłoszeń ani rozsyłać w postaci skanów.
Nie zgodzę się z tym, kwestie związane z doręczeniem reguluje art. 61. kodeksu cywilnego:
§ 1. Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią. Odwołanie takiego oświadczenia jest skuteczne, jeżeli doszło jednocześnie z tym oświadczeniem lub wcześniej.
§2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.
Łatwo udowodnić, że zarządca wysłał dokument, nawet jeżeli temu później zaprzeczy. Poza tym tu nawet nie chodzi o oświadczenie woli, lecz o doręczenie dokumentacji.
Wspólnoty mieszkaniowej nie obowiązują procedury sądowe, a to w nich właśnie określa się rygorystycznie sposób doręczeń.
A ponadto drogi Zarządco, np. faktura wysłana drogą elektroniczną nie jest obowiązująca (np. w księgowości). Taka faktura nazywa się fakturą pro-forma i w ślad za nią powinna być dostarczona (osobiście lub wysłana pocztą, kurierem) oryginalna faktura sporządzona na papierze. Podobnie jest z innymi dokumentami, nie tylko finansowymi, ale wszystko zależy od ważności dokumentu.
A co to znaczy, że wspólnoty mieszkaniowej nie obowiązują procedury sądowe?
I nie mówimy tu wcale o pro-formach, które rzeczywiście nie mogą być podstawą do księgowania i opodatkowania.
Operatorzy telekomunikacyjni wysyłają już tylko mailem.
Jak rozumiem w przypadku, o którym mowa w pytaniu nie chodziło o doręczenie faktury kontrahentowi, lecz o przekazanie dokumentów wspólnoty mieszkaniowej jej członkowi.
Zarządco, napisałeś, że Wspólnoty mieszkaniowej nie obowiązują procedury sądowe, a to w nich właśnie określa się rygorystycznie sposób doręczeń.
To mnie zaciekawiło, dlatego Cię zapytałam: A co to znaczy, że wspólnoty mieszkaniowej nie obowiązują procedury sądowe? Jeśli masz czas i chęć, to wyjaśnij mi to proszę, bo może czegoś nie wiem. Hm. Na pewno nie wiem, tak ogólnie, to bardzo mało wiem.:sad:
Oparatorzy telekomunikacyjni wysyłają nie tylko mailem, ale jeśli chcesz fakturę papierową wysyłaną pocztą, to płacisz dodatkowo 5 zł/m-c.
one niczym się nie różnią od tych papierowych (też są bez podpisu) , jedyne co ich różni to sposób dostarczenia do nabywcy usługi.
Inaczej mówiąc jest to przerzucanie kosztów wydruku tych faktur na "nabywcę"( tutaj - Wspólnotę).
Nowy doklejony: 14.09.16 14:44
Dlaczego niektóre zapisy prawne nie obowiązują we wspólnotach. Pomyślę.
O to właśnie chodzi, żeby ich w ogóle nie drukować, a nie - żeby koszty wydruku przerzucać z jednej strony na drugą. A że przy okazji telekom, który ma np. 4 miliony faktur do wystawienia miesięcznie, przerzuci koszt na odbiorcę, to inna sprawa. Zawsze możemy jednak powiedzieć, że dzięki temu jest niższy abonament, albo dostajemy więcej za mniej.
Jak chcesz parkować auto pod swoim oknem, nikt ci nie zabroni, ale parkingu pod oknem nie wolno budować.
Przepisy jak zawiadamiać strony konfliktu (konfliktu, bo sąd tym się zajmuje), by żadna nie mogła twierdzić, że nie została zawiadomiona zostały określone dla procedur sądowych. Nie dotyczą wszystkich dziedzin życia. Inni mogą je stosować, ale nie muszą.
Tak jak ty możesz parkować auto zgodnie z przepisami o parkingach, ale nie musisz, gdy rzecz np. dotyczy tylko twojego okna w twoim prywatnym domu.
Pisałem ostatnio, odpowiadając jednemu z użytkowników w innej dyskusji, że to mi przypomina zachowanie kota, który jeży sierść na karku, żeby się wydawał większy, niż jest w rzeczywistości.