Kto płaci za odpowietrzenie grzejnika?
KubaP
Użytkownik
Kto powinien zapłacić za odpowietrzenie grzejnika?
C.O. jest rozprowadzane "poziomo"; istnieje możliwość odcięcia lokalu z NW.
Instalacja C.O. w lokalu nie jest częścią wspólną.
C.O. jest rozprowadzane "poziomo"; istnieje możliwość odcięcia lokalu z NW.
Instalacja C.O. w lokalu nie jest częścią wspólną.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
O tym czy coś należy do NW nie decyduje możliwość odcięcia lecz kryteria określone w art 3 ust.2 UoWL. http://www.administrator24.info/artykul/id6481,sytuacja-prawna-instalacji-centralnego-ogrzewania-we-wspolnotach-mieszkaniowych
Odpowiem na to filozowicznie: niemożliwe to jest otworzyć w d**** parasol. Prawdopodobnie ten przywołany tutaj sąd (nie wiem, nie znam sprawy, tylko domniemam) rozpatrywał przypadek instalacji c.o. w układzie tradycyjnym, stosowanym dawniej, z rozdziałem dolnym w piwnicach lub górnym nad ostatnią kondygnacją użytkową oraz pionami w poszczególnych pomieszczeniach, prowadzonymi przez wszystkie kondygnacje. W takim przypadku istotnie rozdzielanie nie ma sensu i należy całość zaliczyć do nw. Inaczej jest z instalacjami c.o. w układzie stosowanym obecnie, gdzie jest jeden centralny pion i odgałęzienia indywidualne do poszczególnych lokali, z indywidualnym opomiarowaniem. Da się z tego wyodrębnić nw oraz własność indywidualną (na gruncie prawnym rzecz jasna, bo nie technicznym). Z technicznego punktu widzenia w dalszym ciągu taka instalacja stanowi całość techniczno-użytkową.
Przepis o częściach wspólnych jest jasny i nie ma pola manewru czy wydawania się.
Przypominam, że definicja NW nie uwzględnia możliwości technicznego rozdzielenia czy nie, lecz ....komu służy ...dana instalacja. Instalacja wewnątrz lokalu nie ogrzewa przecież tylko przestrzeni miedzy ścianami lecz również a właściwie przede wszystkim ściany,sufity i posadzki a więc bez wątpienia części wspólne budynku.
I nie o widzimisię jednego sędziego też chodzi - to jest omówienie sytuacji prawnej instalacji CO przez fachowy portal na podstawie również bogatego orzecznictwa wg. stanu na 2015 rok!
[/b]
I tu należało uruchomić pewną część ciała .
Instalacja wewnętrzna lokalu ( przy metodzie rozprowadzenia czynnika grzewczy "poziomo") służy tylko jednemu właścicielowi, a nie ogółowi. Można go odciąć bez szkody dla innych.
czysty stereotyp myślenia ... gdzieś dzwonią tylko gdzie?
Takie stanowisko ma miejsce, gdy przez lokal przechodzi kilka pionów zasilających grzejniki ( rozprowadzenie "pionowe") i nie ma możliwości jego wyłączenia lokalu. bez szkody dla innych.
To, że ktoś coś napisała to nie znaczy, że napisał obiektywnie. (artykuły pisze się na zamówienie)
Po pierwsze, instalacja wewnątrz lokalu nie ogrzewa ścian, sufitów i posadzek, tylko powietrze wewnętrzne w lokalu*. Zatem, stosując to kryterium, powietrze również należałoby uznać za element nieruchomości wspólnej. Tylko widzisz, powietrze nie stoi w lokalu jak woda w jeziorze, czy stawie, tylko przepływa przez lokal, jak woda w rzece, czy strumyku. Dlatego część ciepła jest zużywana na podgrzanie powietrza wentylacyjnego, a następnie tracona. Jak tu takie przepływające powietrze ująć w ramy nw?
Po drugie, gdyby nawet ogrzewała, to co by to miało mieć do rzeczy? Stosując to kryterium, należałoby również uznać Słońce za element nieruchomości wspólnej, bo przecież ogrzewa na drodze promieniowania przegrody zewnętrzne budynku, a więc części wspólne. Ściany absorbują promieniowanie, a następnie akumulują ciepło promieniowania słonecznego.
Chcesz mi może udowodnić, że niezależna instalacja z własnym kotłem w lokalu nie ogrzewa pośrednio (przez powietrze) ścian, sufitów i posadzek? Działa pod względem wymiany ciepła inaczej, niż instalacja zasilana z kotłowni wspólnej, albo z sieci ciepłowniczej?
Proszę Cię, nie rozśmieszaj mnie!
* niektóre systemy grzewcze, np. płaszczyznowe, albo promiennikowe działają odwrotnie - podgrzewają podłogę/ściany/sufity, od których ogrzewa się powietrze. Jednak, o ile ogrzewanie podłogowe można spotkać w lokalach, o tyle inne rodzaje raczej nie. Aczkolwiek przy ogrzewaniu podłogowym posadzka stanowiąca płytę grzewczą i akumulator ciepła w jednym jest starannie odizolowana z boków od ścian i od spodu. W systemie promiennikowym ciepło jest przekazywane do powierzchni, na które pada promieniowanie podczerwone ze źródła-emitera, a następnie jest przejmowane przez powietrze na drodze konwekcji.
Jak to się robi np. przy grzejniku żeberkowym?, a nie panelowym?
a no tak :bigsmile::
Kto zapłaci za szkody TY ?
Szkód nie ma, ja ich nie widzę, jak nie rozumiesz to nie odpowietrzasz, wtedy płacisz prywatnie komuś kto to zrobi dla ciebie.
Wspólnota za to nie płaci.
Jeżeli dana wspólnota ma stare grzejniki żeliwne członowe bez odpowietrzników, to należy je zamontować hurtowo. Montuje się je w miejsce górnego korka na ostatnim żeberku.
Na filmie pan pokazywał sposób partyzancki, którego za wszelką cenę należy unikać. Typowy polski Janusz - hydraulik. Nie powiedział, że jak się tak pokręci parę razy, to się wykręci korek z grzejnika i wtedy nie pomoże mu drugi klucz kontrujący. Na marginesie: pan ciągle chciał kręcić śrubą. Nie wiem, gdzie on tam widział śrubę. Hm, chyba się czepiam. : )
(...)
co dwóch rodzajów instacji CO to od dawna twierdziłem, że one istnieją ,
a w przyszłości polecam odpowietrzniki jakie podpowiedział WP44
a jakie to ma znaczenie, jak skryzowana instalacja puści tyle ciepła, ile zaplanował projektant
Czy ty napisaleś taką opinię że liczniki są własnością własciciela po zakupie lokalu , ale po pierwszej wymianie stają sie elementem NW, czy nie napisaleś ?
Czy ty napisałeś ze liczniki przy lokalach mieszkalnych to nie są liczniki tylko pomierniki kosztów, służące jedynie do prawidłowego rozliczenia wspolnoty?
A moga pełnić rolę liczników jesli własciciele lokali zawrą indywidualne umowy z dostawcami mediów?
pierwsze rozwiązanie to granica ta kończy sie przed wodomierzem, a druga że kończy sie za wodomierzem.
Ja jestem zwolennikiem tego drugiego rozwiązania , ponieważ wodomierz służy do rozliczania kosztów we WM i powinien być jako "podzielnik kosztów " tej samej klasy i tym samym czasie wymieniany czy legalizowany. Koszty ponosi WM z funduszu celowego ( nie mylić FR). Zaliczki są naliczane wg ilości wodomierzy obsługujących dany lokal.
PRAWDA. Wszystkie urządzenia w obrębie lokalu we wspólnocie to podzielniki kosztów. Brak zawartych umów pomiędzy właścicielem lokalu a dostawcą mediów. Wspólnota nie posiada uprawnień aby być / pełnić rolę dostawcy zgodnie z prawem handlowym. Na podstawie Regulaminów rozlicza się koszty dostaw mediów do budynku (nieruchomości)
Tak twierdzę , bo to wynika z prawa halowego oraz zasad obowiązujących pomiędzy dostawcą mediów i odbiorcą np. Wspólnotą a ZGK czy MPWiK..
Liczniki kupione wraz z lokalem przez właściciela sa jego własnościa . Własciciel może łaskawie użyczyc swoich praw do tego licznika . Prawa do odczytu, konserwacji czy wymiany wspolnocie ( jak jest głypia i chce to robic za darmo) ale , czy w związku z tym licznik zmienia właściciela?
Jak to nie ma umów pomiędzy dostawcami mediów a właścicielami . Są . Dostawcy dostaja kase , dostaja. Właściciele dotają wode , dostają .
Jakoś sie dogadali . To nie jest umowa? To na tym forum dowiedziałem sie że istnieją umowy dorozumiane. Mało. Wiekszość wspolnot w Polsce w dużym zakresie zarządzane jest w sposób dorozumiany
nie może żądać wskazania, która to cześć NW np. stopień klatce schodowej czy które dachówki na dachu są "jego "
by o nie dbać wg "własnych zasad."
a czy ktoś zabiera prawo do wodomierza? , przecież po wymianie przez WM dalej na stanie właściciel ma wodomierz.
Zadowolony jest właściciel i ogól właścicieli, że nikt nie chce żyć na ich koszt, zakładając tzw "chińszczyznę" z odzysku
Ciekawa teza , w większości wspólnot ze starego zasobu mieszkaniowego umów nie ma ( choć są wyjątki gdzie dostawca mediów ma podpisana umowę z właścicielem lokalu - współczesne budownictwo)
Zazwyczaj umowa jest zawarta pomiędzy Wspólnotą Mieszkaniowa i Dostawcą mediów.
to są zasady ze świata równoległego wirtualnego
Można się zastanawiać gdzie jest granica NW dla starych instalacji w starych budynkach.
zazwyczaj nie ma bezpośrednich umów dostawca właściciel lokalu .
Umowę z dostawcą mediów zawiera Wspólnota , bo to jest umowa na dostawę mediów do nieruchomości , jak ona później jest zużywana przez WM, dostawcy nie interesuje.
Instalacja elektryczna od licznika na parterze do lokalu na 4 piętrze nie jest elementem NW . Def NW związana jest z tym kto ( ile włascicieli ten element uzytkuje) , położenie nie na znaczenia. Kuba mój zarzadca wcisnął włościanom uchwałą taki zapis w regulaminie rozliczenia mediow : Zapis ten jest przedmiotem mojego pozwu w Sądzie Okregowym w Gdańsku. Ale zauważ że jest odwrotny do twojego poglądu.
Mój pogląd jest zblizony do twojego ale z nieco inny.
Moim zdaniem liczniki ( podliczniki) mediow są własnością włascicieli lokali oddanych do uzykowanie wspólnocie mieszkaniowej jako osobie ustawowej.
To zrzeczenie się części praw włascicielskich podyktowane jest wyłącznie racjonalnym sposobem rozliczeń mediów.
Jeśli bowiem wspólnota mieszkaniowa wyraża taką przemożna chęć rozliczenia mojego lokalu z mediów i to za darmo to jestem łaksawie w stanie wyrazić na to zgodę. I zauważ że to wszystko jest zgodne z prawem mimo że odbywa się w sposób dorozumiany. To nie jest równoległa brana innego świata.
Umowy rzeczywiście zawiera wspolnota w imieniu własnym ale na rzecz włascicieli lokali . I też odbywa sie to w sposób dorozumiany.
Dorozumienie polega ( powinno) na tym że płacisz - dostajesz. Nie płacisz - nie dostajesz. Rzeczywistść jest trochę inna . Ze strony dłużników, cwana , ze strony wspólnot, głupia.
Aby sprawa była jasna mówię tu o sytuacji całkowicie opomiarowanych wspolnot.
czy aby "wcisną " czy to on podejmował uchwałę? czy właściciele lokali?
Uważam, że tak zadecydowali właściciele przyjmując, że granica NW kończy się za wodomierzem.
może z litery prawa tak jest , ale to nie zmienia rzeczy, że wodomierze są podzielnikiem kosztów zakupionej przez WM wody ( ścieków)
Uważam, że najważniejsze jest ustalenie granicy części wspólnych, jaka przebiega na instalacji zgodnie z zapisem ustawowym. To ma później znaczenie, przy ustalaniu struktury zaliczek dla poszczególnych właścicieli lokali.
WM zawiera umowę na dostawę wody i odbiór ścieków do nieruchomości, a nie na rzecz właścicieli lokali . Dostawcy nie interesuje to , co z tą wodą WM zrobi. To, że z tej wody korzystają właściciele lokali to jest wewnętrzną sprawą WM. Przecież ta woda jest też zużywana na inne cele : podlewanie zieleni, mycie części wspólnych , ect.
Rozliczenie kosztów (nie mylić z ilością m3) zakupu wody /ścieków/ jest to sprawa wewnętrzna WM /właścicielei lokali/ - w jaki sposób będą oni to rozliczać; wg jakich cen, wg tzw Regulaminu rozliczeń mediów.
Znana mi są przypadki, że WM cenę do rozliczeń przyjmują wg algorytmu : koszt zakupy podzielony przez sumę zużyć w poszczególnych lokalach. Cena rozliczeniowa rożni się od ceny ustalonej przez Radę Gminy, Tak pokrywają koszty uchybów i wody gospodarczej.
Ja z takim sposobem rozliczeń sie nie zgadzam . Dla mnie uchyb i woda gospodarcza powinny byc pokrywane zgodnie z posiadanym udziałem w NW.
Logika prawa wspolnotowego polega na tym że właściciel może na dwa sposoby wyrazić swój sprzeciw przeciwko uchwale.
1. Głosując przeciw
2. Poddając ją pod roztrzygnięcie sądowe
Jesli tego drugiego nie zrobi to domyślnie zgadza sie .
Nie wiem jak na taka uchwałę popatrzy sąd. Ale niedługo będę wiedział.
Ustalenie granicy NW jednostronnie wydaje sie wątpliwe pod wzgledem prawnym. Wszak jest to granica pomiędzy własnościa wspolnotowa a własnością prywatną.
Jesli smiertelnie wystraszeni włościanie zamkna dziubki to OK. Ale jesli znajdzie sie taki " wykształcony " przez Kube P i Gecona tajfun i zaskarzy uvhwałę do sadu wynik jest otwarty.Zobaczymy i zaprawszam do kibicowania.
Według mnie , taka granica wyznacza tylko podział kosztów, co pokrywa się z wpłat zaliczek na NW, a co pokrywa właściciel lokalu z własnej kieszeni, niezależnie kto będzie wykonawcą usługi.
Ten wątek : kto pokrywa koszty odpowietrzenia grzejnika? - jest tego przykładem.
Kuba ile ty tu widzisz uchwał , bo ja trzy.
1. Uchwała o winie ( ciekawe co )
2. Uchwała o granicy NW
3. uchwała o przekazaniu prawa do wyłącznego użytkowania rzeczy.
Nowy doklejony: 09.10.16 18:23
Kuba P Kuba . szanuje twój pogląd ale pogląd wyrażony w orzecznictwie jes niestety inny.
Jeśli urządzenia do mediów zalicza sie do wyposazenia lokalu to koszty mediow zalicza sie do kosztów utrzymania lokalu, a jesli instalacje te zalicza sie do NW to koszty mediow do nich dostarczonych tez zalicza sie do kosztow NW
mówiący o "awarii powstałych z winy właściciela lokalu"
to zależy, co, gdzie i kiedy się czyta , pozwolisz. że ja pozostanę przy "swoim orzecznictwie" .
Wyroki, które zapadły w stosunku innych WM, nie dotyczą mojej WM .
Często u mnie się sprawdziło w dotychczasowych orzeczeniach, że wyroki były orzekane odwrotne do już znanych np. na temat głosowania ułamkowego właścicieli MP w garażu wielostanowiskowym. Podobny wyrok zapadł we Wrocławiu i na tym jechaliśmy i się udało. (chodziło o głosowanie pod uchwałami)
Tak w pewnym sensie wyplewiliśmy "pieniactwo właścicielskie", aby móc normalnie funkcjonować .
Zarzadca mysli że można to wszystko załatwić kiloma słowami w nawiasie w tekście innej uchwały, a nawet nie uchwały tylko jednego z jej punktów.
Nowy doklejony: 09.10.16 18:34
Kuba P Oczywiście masz rację . W takich sprawach bardzo często decyduje stan faktyczny w danej wspolnocie i to dlatego skarże tą uchwałe.
i jak sąd popatrzył na taką uchwałę ?
Czy przedstawiony przez wp44 dedykowany odpowietrznik, w sytuacji gdzie instalacja co to system wspólnych pionów, a grzejniki posiadają zasilanie boczne, takie odpowietrznik należy zamontować na wszystkich urządzeniach, czy tylko na grzejnikach ostatniej kondygnacji ?
Na pionie, na ostatniej kondygnacji ... panelowe grzejniki są wyposażone w odpowietrzniki fabrycznie.
Na ostatniej kondygnacji, a ściślej na zakończeniach pionów (nie zawsze piony muszą być wyprowadzone na ostatnią kondygnację, niektóre nie są) powinny być zamontowane odpowietrzniki automatyczne z ręcznymi zaworami odcinającymi. Instalację, tj. przewody poziome i piony, należy odpowietrzać przez te automaty.
Oczywiście, rozważanie dotyczy systemu zamkniętego z przeponowym naczyniem wzbiorczym. W systemach otwartych instalację odpowietrza się za pomocą przewodu (najczęściej opaskowego) do otwartego naczynia wzbiorczego, zlokalizowanego na ostatniej kondygnacji, pod stropem, a jak jest poddasze, lub strych, to nad ostatnią kondygnacją na poddaszu.
U mnie instalacja CO nie jest elementem NW. Mam na to orzeczenie sądowe.Ale w bliźniaczej wspolnocie obok jest to element NW bo nikomu sie nie chciało ....
Dla mnie to są dwa odrębne równoległe światy z życia wspólnot mieszkaniowych ...
Pytałem się o montaż odpowietrzników, o których pisał wp44. Dotyczy to grzejników żeliwnych (członowych). Grzejniki te produkowane i montowane w latach 60-90 ubiegłego wieku nie posiadały fabrycznie zamontowanych odpowietrzników.
Dlatego nie pisz jak są wyposażone grzejniki panelowe.
Myślę, że KubaP podał Ci dobry przykład. Tak, jak jest w grzejnikach panelowych, tak powinno być w żeliwnych członowych. Konstrukcja się różni, ale zasady fizyki i funkcjonowania instalacji są niezmienne, niezależnie od typu elementów grzejnych.
Kup sobie korek zaślepiający żeberko z odpowietrznikiem i wymień , oczywiście na swój koszt.
\Ps. dobrze ci wychodzi natomiast krytyka i ruganie innych
Gdzie nie było odpowietrzników to nie ma, a gdzie były to są (foto)