drzwi garażowe
wladek2
Użytkownik
Mieszkam w budynku spółdzielczym, w którym mam własnościowy indywidualny garaż. Drzwi garażowe wymagają naprawy, są ciężkie a należy je podciąć, bo zawadzają o podłoże. W zimie, przy lodzie i śniegu mogą się nie otwierać.
Sp-nia nie zgadza się na wymianę przeze mnie i na mój koszt drzwi, bo rzeczywiście są elementem elewacji zewnętrznej, a ja identycznych drzwi nigdzie nie dostanę. Miałyby ten sam kolor, ale byłyby inne.
W takim razie, w ramach opłat czynszowych za garaż, wśród których jedną z pozycji jest konserwacja, proszę o naprawę drzwi. Sp-nia nie zgadza się zrobić tego na swój koszt uważając że konserwacja nie dotyczy naprawy źle zamykających się drzwi.
Czy sp-nia ma rację ?
Sp-nia nie zgadza się na wymianę przeze mnie i na mój koszt drzwi, bo rzeczywiście są elementem elewacji zewnętrznej, a ja identycznych drzwi nigdzie nie dostanę. Miałyby ten sam kolor, ale byłyby inne.
W takim razie, w ramach opłat czynszowych za garaż, wśród których jedną z pozycji jest konserwacja, proszę o naprawę drzwi. Sp-nia nie zgadza się zrobić tego na swój koszt uważając że konserwacja nie dotyczy naprawy źle zamykających się drzwi.
Czy sp-nia ma rację ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jasno przedstawiłem swój punkt widzenia ?
SM ma o tyle racje, że należy takie drzwi wymienić na identyczne . Przy braku zgody pozostaje tylko rozstrzygnięcie sądowe.
Wymiana jest poza pytaniem.
SM jako zarządca nieruchomości odpowiada za elewacje i to ona wydaje warunki jakie właściciel musi spełnić konserwując ją czy remontując . Możesz te warunki zaskarżyć do sądu.
Orzeczenie sądowe będzie wiązadło obie strony.
I zapomnij o tej elewacji, przecież to oczywiste i nie o to pytam.
Podpowiem, że ta sp-nia wcześniej już parę razy naprawiała te drzwi, tylko teraz się zbiesiła. Tak więc robi się to kompletnie subiektywne, zależne od interpretacji przez kolejnego pracownika spni i bez żadnej podstawy prawnej.
Stąd moje pytanie o podstawę prawną, a nie o odpowiedź "na logikę" bo tę każdy może mieć inną.
A tak na marginesie: czy UoWL nie dotyczy czasem czegoś innego ? Może ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych byłaby bardziej właściwa ?
a kiedy to było?
jak ty miałeś spółdzielcze własnościowe prawo do garażu?
a co mówi statut twojej SM ? od tego trzeba zacząć.
no, kilka lat temu treść UoWL "wpisano" do ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych chyba od art.171
Nowy doklejony: 14.10.16 12:42
zamykam wątek, proszę więcej do mnie nie pisać. Przeliczyłem się co do poziomu.
Bye, Bye.