Podjęcie uchwały, a zarządca wspólnoty

nihilnovinihilnovi Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam czy podjęta uchwała przez wspólnotę mieszkaniową (10 rodzin +), ale bez zarządcy jest prawidłowa?
z góry dziękuję

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To nie jest ważne: ile jest rodzin we wspólnocie mieszkaniowej, ale ile jest lokali?

Czy wybraliście zarząd właścicielski zgodnie z art.20 uowl ?
    Art. 20
    1. Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Czy w pytaniu chodzi o to, że przy organizacji głosowania nad uchwałą nie brał udziału zarządca?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] nihilnovi:[/cite]czy podjęta uchwała przez wspólnotę mieszkaniową (10 rodzin +), ale bez zarządcy jest prawidłowa?
    To właściciele podejmują decyzje w formie uchwały, a nie zarządca.
    Ponieważ dajesz się prosić o dodatkowe informacje, poproszę:
    1) W jaki sposób była głosowana uchwała? Na zebraniu, czy w drodze indywidualnego zbierania głosów? (W tym drugim przypadku, głosy zbiera zarząd albo zarządca ustanowiony aktem notarialnym).
    2) Czy jest powołany uchwałą zarząd wspólnoty?
    3) Jak jest ustanowiony / zatrudniony zarządca? Aktem notarialnym, czy umową o zarządzanie?
    4)Czego dotyczyła uchwała, o której piszesz?

Trochę role nam się odwróciły na forum, ale tak bywa: żeby odpowiedzieć, trzeba wiedzieć.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nomen omen.
    Enigmatyczność w opisywaniu swoich problemów jest już dla nas nihil novi.
    :-D
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Faktycznie :)
    10 rodzin +
    Intryguje mnie ten znak "plus". Czy ma to związek ze starym brzmieniem przepisu art. 19 ustawy? Jeśli tak, to od nowelizacji ustawy w 2000 roku wspólnota jest uznawana za "dużą" już od 8 lokali.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Ciężko mi odpowiedzieć na wasze pytania.

Mam jeszcze pytanie gdzie znajdę uchwały na które się powołujecie?

Co do zarządu który działa jako nadzwyczajny nad uchwałą która nie może być podjęta w trybie zwykłym. Czy wszyscy członkowie wspólnoty muszą być na takim głosowaniu obecni? Rozumiem że w takim wypadku zarząd wspólnoty nie musi być powołany.
    Za przeproszeniem, ale głupie to prawo wspólnotowe. Godzi w interesy wielu osób. Potem twierdzi, że to może być jeden z powodów obalenia uchwały, a jak przychodzi co do czego, to się okazuje że tak ma być ;>
  • Opcje
    andrzej 55andrzej 55 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proponuję przeczytać Ustawę o własności lokali.
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem przewodniczącą wspólnoty tzw. dużej. W mojej wspolnocie uchwały zapadają większościa głosów na zebraniu zwołanym zgodnie z ustawą o Własności Lokali. Zdarza się często, ze jest mała liczba włascicieli obecnych na zebraniu i uchwały podejmowane są częsciowo na zebraniu i częsciowo w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd Wspólnoty - mam tu na myśli 3-osobowy zarząd ale głosy nie musza zbierać wszyscy trzej członkowie zarządu. Uchwały zapadają czasem w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd. W mojej Wspólnocie mamy zarządcę, z którym spisana jest umowa cywilno-orawna a nie w formie aktu notarialnego. Uchwały zapadające na zebraniu przygotowuje zarządca ale to zarząd wskazuje jakie uchwały winny być podjęte, jakie prace we Wspolnocie chcemy wykonać itp. itd.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada 2009
    [cite] nihilnovi:[/cite]

Co do zarządu który działa jako nadzwyczajny nad uchwałą która nie może być podjęta w trybie zwykłym. Czy wszyscy członkowie wspólnoty muszą być na takim głosowaniu obecni? Rozumiem że w takim wypadku zarząd wspólnoty nie musi być powołany.
    Czy w Waszej wspólnocie działa zarząd?
    Nie wszyscy członkowie wspólnoty muszą brać udział w głosowaniu, jednak każdego trzeba zawiadomić o tym, że prowadzone jest głosowanie. Jeżeli uchwała zostanie przegłosowana ("za" zagłosuje większość), to jest już podjęta.
    [cite] nihilnovi:[/cite]
    Ciężko mi odpowiedzieć na wasze pytania...Za przeproszeniem, ale głupie to prawo wspólnotowe. Godzi w interesy wielu osób. Potem twierdzi, że to może być jeden z powodów obalenia uchwały, a jak przychodzi co do czego, to się okazuje że tak ma być ;>
    Sądzę, że początki są trudne, ale warto zapoznać się z ustawą i po prostu pytać.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    głupie to prawo wspólnotowe
    A poznałaś je chociaż wycinkowo? Przeczytałaś na przykład ustawę o własności lokali?
    Treść ustawy masz tutaj: http://www.lex.com.pl/kodeksy/?akt=64.16.93.htm
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    no właśnie, chyba moja nieznajomość tych przepisów jest tu problemem.

na szereg pytań:

1) W jaki sposób była głosowana uchwała? Na zebraniu, czy w drodze indywidualnego zbierania głosów? (W tym drugim przypadku, głosy zbiera zarząd albo zarządca ustanowiony aktem notarialnym).
    2) Czy jest powołany uchwałą zarząd wspólnoty?
    3) Jak jest ustanowiony / zatrudniony zarządca? Aktem notarialnym, czy umową o zarządzanie?
    4)Czego dotyczyła uchwała, o której piszesz?

nie jestem po prostu w stanie odpowiedzieć. Ponieważ w naszej wspólnocie, nikt nic nie wie, nie ma zarządu, itd.
    Gdzie ja jako członek "wspólnoty" mogę nabyć informacje na temat mojej "wspólnoty"?

uchwała była uchwałą na temat zmiana sposobu naliczenia wedlug udzialów. Ale nie pytacie się o konkrety, bo ja zadnej uchwaly nie widzialem i chyba nie zobacze. Bo cala ta wspólnota działa bardziej jak jakiś sabat czarownic, spotykają sie potajemnie, bez zaproszenia wszystkich członków, przeciwo tym członkom.
    Kazali tylko zaplacić bajonskie sumy, i tyle.

Ja bym sam chciał bardzo tą uchwałę zobaczyć.

gdybyście mogli mi jakoś pomóc.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Jeśli są podejmowane uchwały, to skąd wiadomo, czy uzyskały wymaganą większość głosów? Kto to oblicza? Czy głosy są zbierane na piśmie, przez złożenie podpisu na karcie do głosowania, czy tylko przez podniesienie ręki na zebraniu? W drugim przypadku powinien być sporządzony protokół z głosowania, albo podany wynik w protokole zebrania. Gdzie są te protokoły?

Jeśli nie macie zarządu, to kto zwołuje zebrania?
    Kto podpisuje przelewy za rachunki?
    Kto przechowuje uchwały?
    Kto Ci kazał płacić "bajońskie sumy"?

Każdy właściciel lokalu ma prawo wglądu do każdej dokumentacji wspólnoty.
    Czy uchwały nigdy nie są podawane do wiadomości właścicieli? Np. na tablicy ogłoszeniowej, na stronie internetowej wspólnoty, kopie wrzucane do skrzynek pocztowych?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    owner,
    co do zarządu, to chyba wszyscy są w zarządzie.
    czyli protokół sam w sobie jest już uchwałą?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    czyli protokół sam w sobie jest już uchwałą?
    Nie, jest dowodem rozstrzygającym, czy uchwałę podjęto, czyli:
    1) czy znana jest treść projektu, poddanego pod głosowanie
    2) czy przeprowadzono głosowanie zgodnie z ustawą
    3) czy projekt uzyskał poparcie większości (ponad 50%) głosów (co do zasady: głosy są liczone według udziałów).

Jeżeli uchwałę podjęto z udziałem głosów zbieranych indywidualnie (po zebraniu, lub w ogóle bez zebrania), to dochodzi dodatkowy wymóg: powiadomienie na piśmie każdego właściciela lokalu treści uchwały.

Czy przeczytałeś już ustawę o własności lokali? ;)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    >Czy przeczytałeś już ustawę o własności lokali? ;)
    przeczytałem i nic nie zrozumiałem ;>

Czy nie ma jakiejść ustawy o lokalach w pigułce?
    A na poważnie strasznie długa ta ustawa.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    [quote][cite] nihilnovi:[/cite]A na poważnie strasznie długa ta ustawa.[/quote]
    Co takiego?! Proponuję zajrzeć do ustawy o podatku od towarów i usług (VAT). A może do Kodeksu postępowania cywilnego? :)

Znowu nie działa cytowanie...
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wrzuć w Google hasło "wspólnota mieszkaniowa" - na liście wyników znajdziesz różne poradniki i omówienia ustawy. Na marginesie: w większości niewiele warte. Najlepiej bazować na źródle, czyli na ustawie.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    No tak a w skrócie na jakiej bazie można zaskarżyć uchwałę?
    Czy można zaskarżyć uchwałę po terminie 6 tygodni?
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    [cite] owner:[/cite]Wrzuć w Google hasło "wspólnota mieszkaniowa" - na liście wyników znajdziesz różne poradniki i omówienia ustawy. Na marginesie: w większości niewiele warte. Najlepiej bazować na źródle, czyli na ustawie.

Powiem gorzej - nie tyle niewiele warte, co często wprowadzające w błąd. Z rzeczy, jakie ostatnio wychwyciłem
    - mylenie pojęcia administrator i zarządca
    - stwierdzenie, że zarządcą jest administrator, który posiada licencję...
    - stwierdzenie, że wybór firmy administrującej przekracza zwykły zarząd (oczywiście mówimy o sytuacji, gdy zmiana nie oznacza podniesienia budżetu)
    Komentarz edytowany jQ
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.