Podjęcie uchwały, a zarządca wspólnoty
nihilnovi
Użytkownik
witam czy podjęta uchwała przez wspólnotę mieszkaniową (10 rodzin +), ale bez zarządcy jest prawidłowa?
z góry dziękuję
z góry dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy wybraliście zarząd właścicielski zgodnie z art.20 uowl ?
Ponieważ dajesz się prosić o dodatkowe informacje, poproszę:
1) W jaki sposób była głosowana uchwała? Na zebraniu, czy w drodze indywidualnego zbierania głosów? (W tym drugim przypadku, głosy zbiera zarząd albo zarządca ustanowiony aktem notarialnym).
2) Czy jest powołany uchwałą zarząd wspólnoty?
3) Jak jest ustanowiony / zatrudniony zarządca? Aktem notarialnym, czy umową o zarządzanie?
4)Czego dotyczyła uchwała, o której piszesz?
Trochę role nam się odwróciły na forum, ale tak bywa: żeby odpowiedzieć, trzeba wiedzieć.
Enigmatyczność w opisywaniu swoich problemów jest już dla nas nihil novi.
:-D
Ciężko mi odpowiedzieć na wasze pytania.
Mam jeszcze pytanie gdzie znajdę uchwały na które się powołujecie?
Co do zarządu który działa jako nadzwyczajny nad uchwałą która nie może być podjęta w trybie zwykłym. Czy wszyscy członkowie wspólnoty muszą być na takim głosowaniu obecni? Rozumiem że w takim wypadku zarząd wspólnoty nie musi być powołany.
Za przeproszeniem, ale głupie to prawo wspólnotowe. Godzi w interesy wielu osób. Potem twierdzi, że to może być jeden z powodów obalenia uchwały, a jak przychodzi co do czego, to się okazuje że tak ma być ;>
Nie wszyscy członkowie wspólnoty muszą brać udział w głosowaniu, jednak każdego trzeba zawiadomić o tym, że prowadzone jest głosowanie. Jeżeli uchwała zostanie przegłosowana ("za" zagłosuje większość), to jest już podjęta. Sądzę, że początki są trudne, ale warto zapoznać się z ustawą i po prostu pytać.
Treść ustawy masz tutaj: http://www.lex.com.pl/kodeksy/?akt=64.16.93.htm
na szereg pytań:
1) W jaki sposób była głosowana uchwała? Na zebraniu, czy w drodze indywidualnego zbierania głosów? (W tym drugim przypadku, głosy zbiera zarząd albo zarządca ustanowiony aktem notarialnym).
2) Czy jest powołany uchwałą zarząd wspólnoty?
3) Jak jest ustanowiony / zatrudniony zarządca? Aktem notarialnym, czy umową o zarządzanie?
4)Czego dotyczyła uchwała, o której piszesz?
nie jestem po prostu w stanie odpowiedzieć. Ponieważ w naszej wspólnocie, nikt nic nie wie, nie ma zarządu, itd.
Gdzie ja jako członek "wspólnoty" mogę nabyć informacje na temat mojej "wspólnoty"?
uchwała była uchwałą na temat zmiana sposobu naliczenia wedlug udzialów. Ale nie pytacie się o konkrety, bo ja zadnej uchwaly nie widzialem i chyba nie zobacze. Bo cala ta wspólnota działa bardziej jak jakiś sabat czarownic, spotykają sie potajemnie, bez zaproszenia wszystkich członków, przeciwo tym członkom.
Kazali tylko zaplacić bajonskie sumy, i tyle.
Ja bym sam chciał bardzo tą uchwałę zobaczyć.
gdybyście mogli mi jakoś pomóc.
Jeśli nie macie zarządu, to kto zwołuje zebrania?
Kto podpisuje przelewy za rachunki?
Kto przechowuje uchwały?
Kto Ci kazał płacić "bajońskie sumy"?
Każdy właściciel lokalu ma prawo wglądu do każdej dokumentacji wspólnoty.
Czy uchwały nigdy nie są podawane do wiadomości właścicieli? Np. na tablicy ogłoszeniowej, na stronie internetowej wspólnoty, kopie wrzucane do skrzynek pocztowych?
co do zarządu, to chyba wszyscy są w zarządzie.
czyli protokół sam w sobie jest już uchwałą?
1) czy znana jest treść projektu, poddanego pod głosowanie
2) czy przeprowadzono głosowanie zgodnie z ustawą
3) czy projekt uzyskał poparcie większości (ponad 50%) głosów (co do zasady: głosy są liczone według udziałów).
Jeżeli uchwałę podjęto z udziałem głosów zbieranych indywidualnie (po zebraniu, lub w ogóle bez zebrania), to dochodzi dodatkowy wymóg: powiadomienie na piśmie każdego właściciela lokalu treści uchwały.
Czy przeczytałeś już ustawę o własności lokali?
przeczytałem i nic nie zrozumiałem ;>
Czy nie ma jakiejść ustawy o lokalach w pigułce?
A na poważnie strasznie długa ta ustawa.
Co takiego?! Proponuję zajrzeć do ustawy o podatku od towarów i usług (VAT). A może do Kodeksu postępowania cywilnego? :)
Znowu nie działa cytowanie...
Czy można zaskarżyć uchwałę po terminie 6 tygodni?
Powiem gorzej - nie tyle niewiele warte, co często wprowadzające w błąd. Z rzeczy, jakie ostatnio wychwyciłem
- mylenie pojęcia administrator i zarządca
- stwierdzenie, że zarządcą jest administrator, który posiada licencję...
- stwierdzenie, że wybór firmy administrującej przekracza zwykły zarząd (oczywiście mówimy o sytuacji, gdy zmiana nie oznacza podniesienia budżetu)