Ceny , stawki za media
KubaP
Użytkownik
[b]Woda w kranie zdrożeje, bo resort podnosi stawki za pobór wód[/b]
źródło : http://wyborcza.biz/biznes/1,147752,20801512,woda-w-kranie-zdrozeje-bo-resort-podnosi-stawki-za-pobor-wod.html
[img]http://bi.gazeta.pl/im/32/d6/13/z20801074Q,Cena-cieplej-wody-w-poszczegolnych-wojewodztwach-.jpg[/img]
[img]http://bi.gazeta.pl/im/30/d6/13/z20801072Q,Cena-cieplej-wody-w-Polsce-.jpg[/img]
Nowy doklejony: 14.10.16 14:35
http://cena-wody.pl/
Nowy doklejony: 14.10.16 14:37
http://cena-wody.pl/taryfy_na_dzien
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a przede wszystkim od preferencji poszczególnych wspólnot mieszkaniowych i zasad wewnętrznych zamieszczonych w regulaminach rozliczenia mediów.
Co nie znaczy, że prezes nie odwróci tej decyzji i posłowie nie uchwalą jakiejś podwyżki.
Nowelizacja ustawy Prawo wodne zaraz trafi do sejmu.
Ministerstwo Środowiska określa maksymalną stawkę za pobór
cena-wody.pl
Rada Gminy na wniosek włodarzy, ustala stawki na terenie gminy.
Natomiast stawki ciepłej wody użytkowej, a właściwie stawki za podgrzanie ustalają/wyliczają same Wspólnoty na podstwie rachunku ekonomicznego wynikającego z poniesionych kosztów.
W mojej wspolnocie cene za podgrzanie wody ustala dostawca na podstawie wskazań licznika energii cieplnej zamontowanego na przemienniku.Wynosi ona 15zł od m3 W każdej klatce na parterze znajduje sie węzeł cieply ( przemiennikownia ) zautomatyzowana i oprogramowana.
Jak sam twierdzisz wspolnoty są różne.
Oczywiście preferencje wspólnot nie mają żadnego wpływu na stawki podgrzewu wody w danym województwie.
Składnikiem ceny "ciepłej wody" są głównie:
- cena wody zimnej i odprowadzania ścieków w regionie
- podgrzanie 1 m3 energią elektr., lub olejem opałowym, gazem, węglem ....
- podgrzanie 1 m3 ciepłem systemowym
To tak w skrócie.
Jak wynika z powyższego - w zależności od źródeł i sposobu podgrzewu oraz ekonomiki danych ciepłowni w regionie - ceny kształtują się różnie.
Na stawkę CW mają duży wpływ preferencje wspólnoty, a nie akademickie rozważania, ile przeznaczą kosztów zakupionej / wytworzonej energii cieplnej. Inaczej mówiąc ile z zakupionego 1 GJ przeznaczą na pokrycie kosztów związanych z: CW, CO , ogrzewanie NW
:zakaz: Zazwyczaj podział kosztów EC jest taki :
30-40% to ogrzewanie NW
pozostałe 70-60% dzielą na :
40% - 45% to koszt podgrzania wody
60% - 55% to koszt ogrzewanie lokali.
zależy od preferencji wspólnoty - właścicielei lokali.
Straty na wewnętrznym przesyle są ukryte w kosztach ogrzania NW.
Wskazane stawki w pierwszym wpisie pochodzą że złożonych sprawozdań M-1 (chyba) jakie WM muszą, co jakiś czas składać Urzędowi Statystycznemu.
:swingin:
Nowy doklejony: 23.10.16 17:52 Do wyboru do koloru:
Większość wspólnot korzysta z węzłów ciepłych, a tam nie ma wielu liczników cieplnych, jest jeden na wejściu do węzła i jakoś trzeba sobie radzić stąd te "Regulaminy rozliczania kosztów energii cieplnej".
W wielu wspólnotach z własnymi kotłowniami nie ma w ogóle liczników cieplnych, bo tam nie ma wymienników cieplnych na C.O. i CW (zazwyczaj), ale są piece dwu-funkcyjne "Lato / Zima"
Grunt, że populiści i pieniacze znajdują posłuch u nie zorientowanych w temacie właścicieli lokali , którzy potrafią każde zebranie przerobić w niezłą "jatkę" i obrzydzić struktury, życie wspólnotowe wszystkim.
Nowy doklejony: 23.10.16 23:59 jak to się ma do średniej ceny w województwie ?
Jak doliczymy koszt metra wody zimnej zużytej do pogrzania, to wyjdziemy na średnie z tej mapki.
U nas koszt rzeczywisty był zbliżony do 20 zł/m3, ale pozostaliśmy przy stawce naliczanej 22,07 wyliczonej rok wcześniej.
Często spółdzielnie rozliczają CW po koszcie np. 15zł, ale podejrzewam, że koszt zimnej wody zużytej do podgrzania rozliczany jest tam przy okazji rozliczenia wody zimnej. Cudów w przyrodzie nie ma i CW i ZW w spółdzielniach nie jest tańsza niż we wspólnotach.
czyli taka preferencja właścicieli lokali . Popieram jest to roztropne.
Myślę, że te 15 zł/m3 to zaniżona stawka !!!! . Z praktyki wiem, że stawka za podgrzanie ( bez ZW) powinna oscylować między 18 - 25 zł/m3 w zależności od źródła EC .
Najczęściej różnice w stawkach będą wynikały z różnego sposobu opomiarowania mediów, a ceny rzeczywiste będą zbliżone. Tak będzie z CW.
U nas mówi się że "c.w.u w spółdzielni jest tania". Tyle że połowa węzłów to tzw. węzły grupowe a c.w.u. w ogóle nie jest opomiarowana ciepłomierzem głównym. A jeśli jest to w takim węźle grupowym podział kosztów na c.w.u. i CO siłą rzeczy i tak będzie raczej szacunkowy i bez kosztów samej wody zimnej.
Jeśli chodzi o stawkę w naliczeniach, to faktycznie można mówić u mnie o preferencji. Tj. zastosowaniu stawki wyższej niżby wynikała z ostatniego rozliczenia. To był mój wybór za radą osoby, która mi rozlicza ciepło. Stawka w naliczeniach, to jednak co innego niż stawka kosztu rzeczywistego.
"Tania stawka CW " nie zmusza użytkowników do racjonalnego jej zużywania.
oczywiście, że tak jest , bo nikt nie zna kosztów EC na cele podgrzania i ilości zużycia CW,
rodzi to pewne problemy np. przy próbie rozliczenia lokalu po jego sprzedaży w okresie obrachunkowym.
Uważam, że w takich przypadkach należy takie rozliczenie po okresie obrachunkowym/rozliczeniowym.
Wydać sporo kasy tylko po to, że ktoś dołoży kolejne cyfry, zaczynając od drugiego miejsca po przecinku , to zbytek .
Co tak front zmieniłeś? ... już przestałeś być przeciwnikiem "współczynników korekcyjnych, ze względu na położenie lokalu w bryle budynku"
Tak na marginesie , w mojej WM już takie współczynniki obowiązują od kilkunastu lat, po modernizacji instalacji C.O. je wprowadziliśmy, by było bardziej "sprawiedliwie "