Rozliczenie z deweloperem
mada2601@wp.pl
Użytkownik
Witam,
mam pytanie w sprawie rozliczenia mediow przez dewelopera. odebrałam mieszkanie w grudnia 2015 a akt przenoszący własność podpisałam w lutym 2016. Za okres w jakim byłam już we wspolnocie dostałam rozliczenie za media. Natomiast za okres od odbioru do aktu ,deweloper naliczył mi zaliczki a nie chce rozliczyć faktycznego zużycia przeze mnie wody i ogrzewania. Podczas tych 3 miesięcy nie było mnie w lokalu wiec powinnam mieć nadplaty z tego tytułu. czy ma prawo tAK zrobić? proszę o rady
mam pytanie w sprawie rozliczenia mediow przez dewelopera. odebrałam mieszkanie w grudnia 2015 a akt przenoszący własność podpisałam w lutym 2016. Za okres w jakim byłam już we wspolnocie dostałam rozliczenie za media. Natomiast za okres od odbioru do aktu ,deweloper naliczył mi zaliczki a nie chce rozliczyć faktycznego zużycia przeze mnie wody i ogrzewania. Podczas tych 3 miesięcy nie było mnie w lokalu wiec powinnam mieć nadplaty z tego tytułu. czy ma prawo tAK zrobić? proszę o rady
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Deweloper pewnie zaliczył to jako czynsz "za najem lokalu " , bo w tym okresie właścicielem tego lokalu był Deweloper.
Napisz pismo do dewelopera o rozliczenie tego okresu powołując się na ustawę z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego.
Nowy doklejony: 15.10.16 20:02
jedna rzecz jaką zmiana k.c nastąpiła pod tym kątem?
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20010710733
Deweloperzy zazwyczaj unikają wszelkich rozliczeń wg zużycia. Naliczania zaliczek również.
Czy wiesz kiedy to nastąpiło?
Ważne kiedy nastąpiło pierwsze przeniesienie własności jakiegokolwiek lokalu.
Umowa przedwstępna powinna regulować sprawy np. kto ponosi koszty utrzymania lokalu i NW w okresie od daty wydania lokalu ( do wykończenia / zabudowy) do daty przeniesienia własności aktem notarialnym
oraz jak wyglądają rozliczenia opomiarowanych mediów jak i kosztów utrzymania NW.
data tego aktu to data powstania waszej wspólnoty i obowiązywania przepisów ustawy o własności lokali.
Czy w tym rozliczeniu, które dostałaś od WM nie został ujęty okres z przed terminu podpisania aktu notarialnego przemienienia lokalu ? ( sprawdź stany początkowe wodomierzy , ewent. licznika ciepła)
jakie są daty rozliczenia: za okres od grudnia 2015 ( od stanów z grudnia 2015) do grudnia 2016 ?
Zgodnie z brzmieniem art. 548 kodeksu cywilnego:
§ 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.
§ 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą.
§ 3. Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu. Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego. Postanowienia mniej korzystne dla kupującego są nieważne.
Kwestie związane z opłatami za lokal zostały zapewne szczegółowo uregulowane w umowie deweloperskiej wskazując m.in., że od daty jego odbioru koszty ponosi nabywca.
Odnośnie natomiast rozliczenia mediów, to deweloper ma taki obowiązek, wynika z art. 45 a ust. 4 ustawy Prawo energetyczne, przepis ten stanowi, że wysokość opłat za dostarczane do odbiorcy ciepło powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie ponoszonych przez odbiorcę kosztów zakupu ciepła. Zgodnie natomiast z ust. 5: "Przepisy ust. 4 stosuje się odpowiednio do ustalania przez odbiorcę – właściciela lub zarządcę budynku opłat dla osób, o których mowa w ust. 2, do których ciepło dostarczane jest z własnych źródeł i instalacji cieplnych.
Jeżeli zatem występuje nadpłata, to deweloper bezprawnie uzyskuje przychód (bezpodstawne wzbogacenie) z tytułu dostaw ciepła, co stoi w sprzeczności z przywołanym powyżej przepisem.