Jaka ilość mieszkańców musi wyrazić zgodę na modernizację w bloku ?
Modulator75
Użytkownik
Witam,
Mam pytanie czy jest przepis ogólny, który reguluje, że dana uchwala zostaje przyjęta lub nie przyjęta a dokładnie ilu mieszkańców na np 50 musi wyrazić zgodę na modernizację mają zostać przeprowadzone w budynku.
Zarządca bloku ,w którym mieszkam chce podłączyć do mieszkań instalacje gazową, część mieszkańców w tym również ja, nie wyraziliśmy na to zgody . Czy instalacja może zostać doprowadzona do naszych mieszkań mimo tego, że nie zgodziliśmy się ?
Z góry dziękuję za pomoc
Mam pytanie czy jest przepis ogólny, który reguluje, że dana uchwala zostaje przyjęta lub nie przyjęta a dokładnie ilu mieszkańców na np 50 musi wyrazić zgodę na modernizację mają zostać przeprowadzone w budynku.
Zarządca bloku ,w którym mieszkam chce podłączyć do mieszkań instalacje gazową, część mieszkańców w tym również ja, nie wyraziliśmy na to zgody . Czy instalacja może zostać doprowadzona do naszych mieszkań mimo tego, że nie zgodziliśmy się ?
Z góry dziękuję za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
ile lokali (nie mieszkańców) jest w budynku ?
50 lokali to duża wspólnota, decyduje większość właścicieli liczona udziałami,
pod uchwałą musi podpisać się więcej niż 50% właścicieli lokali.
Przepis § 157 pkt 5 i 6 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DzU nr 75, poz. 690 z późn. zm.) potwierdza, że do takiej inwestycji konieczna jest zgoda wszystkich:
instalacje gazowe zasilane gazem płynnym mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich, przy czym zabrania się stosowania w jednym budynku gazu płynnego i gazu z sieci gazowej.
przy czym budynek mieszkalny niski to budynek o wysokości do 4 kondygnacji nadziemnych włącznie.
- czy sprawdzono możliwość zwiększenia mocy i korzystania z energii elektrycznej?
- dlaczego jesteś przeciwny przejściu z butli na gaz z sieci?
- ile kondygnacji ma budynek ?
jestem przeciwny ponieważ będzie się to wiązać z "ryciem" w ścianach, kolokwialnie rzecz ujmując .
- czy sprawdzono możliwość zwiększenia mocy i korzystania z energii elektrycznej?
nie wiem , szczerze nie pytałem
- ile kondygnacji ma budynek ?
budynek ma 4 piętra czyli 5 kondygnacji
Proszę się na coś zdecydować:
- czy przedtem każdy miał gaz z butli a od roku jest centralne ogrzewanie?
A co na to właściciele tych mieszkań, nie lokatorzy?
Czy właściciele lokali pogonili w diabły (czyli dali mu wypowiedzenie) już tego zarządcę?
Na pewno poprawi się u was bezpieczeństwo wszystkich.
jest
na etapie projektowania należy udostępnić
jednostkowy właściciel lokalu praktycznie jest na przegranej, a dowie się o tym w....sądzie i to zaboli ekonomicznie.
Twój budynek nie jest wg. przepisów budynkiem niskim, jest średniowysoki (SW).
Nie ma prawnych możliwości posiadania butli gazowych w takich budynkach.
Przepisy nie są po twojej stronie:
Gaz płynny w butli może być stosowany w budynkach o wysokości do 12 m lub o wysokości do 4 kondygnacji nadziemnych włącznie.
Instalację gazową zasilaną gazem płynnym z indywidualnej butli, znajdującej się wewnątrz budynku, stanowi butla gazowa.
Instalacje gazowe zasilane gazem płynnym mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich.
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc ,
wątek zamknięty
- gdyby to był budynek niski nie byłoby możliwe prawnie instalowanie kotłowni gazowej bez likwidacji butli gazowych, ale dla budynku średniowysokiego widać zarządca uznał, że butle gazowe są bezprawne, więc budowa kotłowni przeszła bez przeszkód.
w budynku nie może funkcjonować gaz ziemny i propan-butan