Wymiana kabla prądowego - pozwolenie wspólnoty

Domownik85Domownik85 Użytkownik
edytowano listopada 2016 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.
Korzystając z okazji remontu wymieniłem w mieszkaniu cała instalacje elektryczna. Elektryk wymienił rowniez kabel od licznika do mieszkania i poprowadził go w listwie maskującej po korytarzu. Po fakcie dostałem zezwolenie na wymianę kabla od wspólnoty ale ze zleceniem wykucia go w tynk. Moje pytanie brzmi czy wspólnota mieszkaniowa może narzucić sposób prowadzenia kabla? Czy kabel w listwie na korytarzu stanowi naruszenie części wspólnej budynku? Czy muszę wkuć kabel tak jak zaleca wspólnota czy lepiej sie odwołać?

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2016
    [cite] Domownik85:[/cite](1) czy wspólnota mieszkaniowa może narzucić sposób prowadzenia kabla?
    (2) Czy kabel w listwie na korytarzu stanowi naruszenie części wspólnej budynku?
    (3) Czy muszę wkuć kabel tak jak zaleca wspólnota czy lepiej sie odwołać?
    (...), najpierw robi się potem się narzeka, że ... ktoś robi "kwasy"

Uważam, że kolejność powinna byc taka .
    Przed zamierzeniem ingerowania w czesci wspólne należy wystąpić do Wspólnoty ( Zarządcy / Administratora) ( krótki opis zmierzenia) o wydanie warunków technicznych jakie należy spełnić.
    Na pewno nie będzie zaskoczenia i kwasów post factum.

odpowiedź na twoje pytanie to
    1- TAK
    2. TAK
    3. Tak
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690  

[b]Rozdział 8   Instalacja elektryczna[/b]

Komentarz edytowany admin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.