naliczanie opłat za garaż

szkrabekszkrabek Użytkownik
edytowano listopada 2016 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,
jestem właścicielką garażu we WM.Za garaz zapłaciłam kiedyś swoje, co roku płacę za niego podatek.
Moje pytanie:
Czy powinnam placic za garaz tak jak za mieszkanie/co miesiąc?
WM podjecla decyzje o wzięciu na siebie kosztów utrzymania bram garażowych i materiałów do ich konserwacji(uchwala przeszla).Czy formalnie jest wszystko w porządku?

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2016
    [cite] mamba231:[/cite]Witam,
    jestem właścicielką garażu we WM. Za garaz zapłaciłam kiedyś swoje, co roku płacę za niego podatek.
    Moje pytanie:
    WM podjecla decyzje o wzięciu na siebie kosztów utrzymania bram garażowych i materiałów do ich konserwacji(uchwala przeszla).
    Czy formalnie jest wszystko w porządku?
    Tak , bo z garażem jest związany udział w częściach wspólnych, więc za jego utrzymanie powinnaś mieć odrębna zaliczkę. o tym mówi art. 12.2 UoWL
    [b]Art. 12.[/b] UoWL 
    2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. [b]W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej[/b] w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.

3. Uchwała właścicieli lokali może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych lokali.

Wymiar zaliczki za miejsce postojowe winno wynikać z :

1. Kosztów utrzymania garażu wielostanowiskowego ( EE, sprzątanie, konserwacja bieżąca, remonty)
    2. Kosztów utrzymania części wspólnych (do garażu jest przypisany udział w częściach wspólnych ) przykład zaliczki masz tu https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka wystarczy wyrzucic te pozycje, które nie występują w twoich kosztach utrzymania garażu wielostanowiskowego i masz gotowca.
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada 2016
    [cite] mamba231:[/cite]Witam,
    jestem właścicielką garażu we WM.Za garaz zapłaciłam kiedyś swoje, co roku płacę za niego podatek.
    Moje pytanie:
    WM podjecla decyzje o wzięciu na siebie kosztów utrzymania bram garażowych i materiałów do ich konserwacji(uchwala przeszla).Czy formalnie jest wszystko w porządku?

Bramy garażowe to jakby drzwi do cudzego mieszkania, bo rozumiem, że to garaż z miejscami parkingowymi. Taka sytuacja co do zasady nie powinna mieść miejsca, ale skoro właściciele chcą utrzymywać cudzy lokal.

Czy w garażu znajdują się pomieszczenia, z których korzysta wspólnota mieszkaniowa?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada 2016
    [cite] Zarządca [/cite]Czy w garażu znajdują się pomieszczenia, z których korzysta wspólnota mieszkaniowa?
    odpowiedź znajduje się tu :

https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/7344/zarzadzanie-garazem/#Item_1

https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/7333/sluzebnosc-garazowa/#Item_1
    [cite] Zarządca [/cite] Bramy garażowe to jakby drzwi do cudzego mieszkania, bo rozumiem, że to garaż z miejscami parkingowymi.
    Taka sytuacja co do zasady nie powinna mieść miejsca, ale skoro właściciele chcą utrzymywać cudzy lokal.
    opinia nie trafiona
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.