zmiana osób uprawnionych do banku
piotr6
Użytkownik
Witam proszę o pomoc ?
Czy w małej WM 6właścicieli możemy dokonać zmiany osób wcześniej wybranych do pobierania zaliczek z Banku - bez żadnego zebrania tylko głosami indywidualnie omijając tych co byli wybrani czy jest to zgodne z prawem.
zaznaczyć chcę że to jest konto wspólne ,tam właściciele dokonują wpłat za czynsz energie i wodę są wspólne pieniądze i czy możemy ich ominąć wybierając nowych .
Czy w małej WM 6właścicieli możemy dokonać zmiany osób wcześniej wybranych do pobierania zaliczek z Banku - bez żadnego zebrania tylko głosami indywidualnie omijając tych co byli wybrani czy jest to zgodne z prawem.
zaznaczyć chcę że to jest konto wspólne ,tam właściciele dokonują wpłat za czynsz energie i wodę są wspólne pieniądze i czy możemy ich ominąć wybierając nowych .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Konto wspólnoty mieszkaniowej czy konto wspólne 6 prywatnych osób?
Teoretycznie - na jakiej podstawie zostało dokonane upoważnienie, na takiej może być zmienione.
W praktyce - zapytaj w banku.
W małych WM wszelkie umowy powinny byc podpisywane przez wszystkich właścicieli lokali lub na podstawie pełnomocnictwa podpisanego przez wszystkich właścicieli lokali.
Jeżeli chodzi o dysponowanie środkami zgromadzonymi na koncie WM to ogól właścicieli lokali wybiera swych pełnomocników i tu też muszą się zgodzić wszyscy właściciele lokali.
Można w takim pełnomocnictwie (podjętym w formie uchwały) uzależnić ilość podpis, w jakie muszą być pod przelewem złozone, aby bank zrealizował przelew np 4 osoby, a do tego nie muszą już się zgadzać wszyscy, bo to jest czynność zwykła, wystarczy większość liczona udziałami.
Może zle opisuję wszystko zacznę jeszcze raz .
Czy my jako mała WM 6lokali możemy pominąć nie powiadamiając dwóch właścicieli o zmianie wybranych nowych osób do reprezentowania w banku ,zaznaczam iż dwie osoby które chcemy pominąć byli wybrani do reprezentowania nas w Banku .
pytanko moje czy możemy bez ich zgody i nie powiadamiając ich o tych zmianach dokonać takiej zmiany czy to będzie prawnie.
Nie możecie pominąć
a co bank ma do dyspozycji klienta ? On ją narzuca?
Jak tak było, to bank może chcieć, żeby zmiana osób upoważnionych odbyła się tak samo, czyli żeby przyszło sześciu.
Tak jak napisałam, zapytaj w banku, czy do zmiany osób upoważnionych wystarczy, że przyniesiesz uchwałę podpisaną przez większość właścicieli dysponujących większością udziałów.
Albo jeszcze prościej. Nie pytaj, tylko zanieś taką uchwałę. Może się uda i bank dokona zmiany.
Nic nie ryzykujesz. Najwyżej pracownik odmówi i powie wam, jak należy to zrobić.
Ja to rozumiem tak: do dysonowania środkami finansowymi zgromadzonymi na koncie bankowym WM są dopuszczone trzy osoby ,
natomiast umowę na prowadzenie konta bankowego muszą podpisać wszyscy właściciele lokale lub ich pełnomocnicy .
Rozumiem, że tak się stało piotr6 ?
co nas może czekac za takie podjecie decyzji ?
"Odwołanie pełnomocnictwa do rachunku bankowego obsługującego tzw. małą wspólnotę mieszkaniową wymaga zgody wszystkich właścicieli lokali wynika z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 15 kwietnia 2015 roku, sygn. akt: IV CNP 36/14."
Więcej w artykule:
"Odwołanie pełnomocnictwa do rachunku bankowego"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2637-odwolanie-pelnomocnictwa-do-rachunku-bankowego