Sprzedaż dzialki gruntu we wspólnocie tzw. dużej.
basiaj
Użytkownik
Mam problem w mojej Wspolnocie ze sprzedażą działki wydzielonej z części wspólnej nieruchomości. Podzielilismy działkę wspólnoty na 4 działki mniejsze. Dwie przejął Burmistrz bo tam była droga, na jednej stoi budynek mieszkalny, w którym 100% właścicieli ma wykupione lokale na własność. A ostatnią z wydzielonych działek chcemy sprzedać, ale sędzia Sądu Rejonowego w Wydziale Ksiąg Wieczystych twierdzi, że nie możemy sprzedać tej działki bez zgody 100% właścicieli. Czyli wszyscy obecni muszą być na zebraniu i wówczas wyrazić zgodę na sprzedaż tej działki. Nie sposób zebrać wszystkich bo są tacy, ze nie interesują się sprawami wspólnoty, nie przychodzą na zebrania a nawet nie mieszkają w Polsce. To absurd bo do 7 lokli stosuje się przepisy Kodeksu Cywilnego art. 199 a w tzw. dużej Wspólnocie a moja liczy 34 lokale stosuje się Ustawę o własności lokali. Czy tak? Może ktoś zechce mi pomóc?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://forum.zarzadca.pl/discussion/178/podzial-wspolnoty/#Item_0
orzecznictwo:
http://www.zarzadca.pl/content/view/670/94/
Czy z wnioskiem występował zarząd wspólnoty czy właściciele?
" Wydzielenie z dotychczasowej nieruchomości dwóch lub więcej działek budowlanych powoduje, że nowo powstała nieruchomość stanowi współwłasność dotychczasowych właścicieli lokali w częściach ułamkowych, odpowiadających ich udziałom w nieruchomości wspólnej. Do tak powstałej współwłasności znajdują zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego dotyczące współwłasności w częściach ułamkowych (art. 199 i in.). Oznacza to m.in., że do zarządu nowopowstałą nieruchomością nie stosuje się przepisów komentowanej ustawy, w wyjście ze współwłasności może nastąpić w umownym lub sądowym akcie zniesienia współwłasności z udziałem wszystkich współwłaścicieli. Innymi słowy, podział nieruchomości wspólnej nie skutkuje nabyciem wydzielonej części przez wspólnotę mieszkaniową, lecz stanowi wyzbycie się własności (wieczystego użytkowani) działki na rzecz właścicieli lokali."
Własność lokali. Komentarz. Roman Dziczek, Wydawnictwo Prawnicze Lexis Nexis, Warszawa 2006, s. 65.
udzielenie zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej, na ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy i rozporządzenie tym lokalem oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego.
W omawianej sprawie mamy do czynienia jednak z innym stanem faktycznym - podział nieruchomości skutkuje tym, że nowa działka gruntu pozostaje "poza" nieruchomościami lokalowymi. Nawet jeżeli nastąpi sprzedaż lokalu, jego dotychczasowemu właścicielowi nadal przysługuje udział w tej działce, mimo że nie jest członkiem wspólnoty mieszkaniowej.
W sensie prawnym, nowa działka przestaje być nieruchomością wspólną w rozumieniu ustawy o własności lokali i staje się "zwykłą współwłasnością kodeksową". To są nadal te same osoby - właściciele lokali, ale to się może zmienić, jak już pisał Zarządca: właściciel lokalu, jeśli sprzeda swój lokal wraz z udziałem w nieruchomości wspólnej, nie przestanie być współwłaścicielem tej nowej nieruchomości przyległej. Zgodnie zaś z przepisem Kodeksu cywilnego (art. 199 Kc), do czynności przekraczających zarząd zwykły (a taką czynnością jest niewątpliwie rozporządzanie nieruchomością, w tym jej zbycie), konieczna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. Dlatego obowiązują tutaj przepisy Kc, a nie uwl.
Nawet jeżeli nikt uchwały nie zaskarży, to i tak nie dojdzie do zbycia działki, bo taka czynność (uchwała) będzie bezskuteczna (sąd tego nie wpisze do kw).
Taka zgoda powinna być wyrażona albo osobiście (podpisem pod aktem notarialnym sprzedaży) albo przez pełnomocnika (pełnomocnictwo koniecznie w formie aktu notarialnego).
Czy opierając się na ww orzeczeniu nie można sprzedać tej wydzielonej działki?
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0065_07.pdf
To orzeczenie w omawianej sprawie niczego nie zmienia. Wspólnota mieszkaniowa nie jest właścicielem nieruchomości wspólnej - sprawdź w księdze wieczystej swojej NW.
w którym czytam cyt...." Wspólnota mieszkaniowa to ogół właścicieli lokali związanych węzłem współwłasności w części wspólnej nieruchomości wspólnej. Każdy z właścicieli lokali posiada swój majątek własny, wyodrębniony lokal, oraz udział w części wspólnej nieruchomości wspólnej, przez co należy rozumieć udział w budynku oraz udział w prawie do gruntu. Udział we współwłasności jest prawem pochodnym w stosunku do prawa własności lokalu, a zatem niesamodzielnym. Wiadomo, że współwłasność w części wspólnej dotąd trwa dopóki trwa własność lokali we wspólnocie mieszkaniowej. Jednakże z zasad ogólnych i orzecznictwa wynika prawo właścicieli do zmian w części wspólnej nieruchomości wspólnej w sensie faktyczno-użytkowym, na przykład poprzez jej przebudowę, podział i wyodrębnienie z części wspólnej nieruchomości lokalu oraz poprzez jej zbycie.
Prawo do rozporządzania rzeczą wspólną to także prawo właścicieli lokali związanych węzłem współwłasności w nieruchomości wspólnej do:
1) zbycia części gruntu stanowiącego część wspólną nieruchomości, gdy działka gruntu jest większa niż normatywna powierzchnia działki budowlanej, w rozumieniu przepisów o gospodarce nieruchomościami, oraz w związku z normą art. 5 ustawy o własności lokali,
2)zbycia lokalu powstałego w wyniku przebudowy i podziału części wspólnej nieruchomości.
Zbycie części gruntu stanowiącego część wspólną nieruchomości następuje w wyniku podziału gruntu, z którego właściciele tworzący wspólnotę przy zachowaniu wszelkich procedur prawnych wydzielają działkę gruntu ustanawiając jej odrębną własność.
Wydzielona w ten sposób działka gruntu nadal stanowi zwykłą współwłasność poszczególnych właścicieli lokali tworzących wspólnotę mieszkaniową do czasu jej zbycia.Z kolei zbycie lokalu powstałego w wyniku przebudowy (lub nadbudowy) części wspólnej nieruchomości wspólnej następuje w wyniku podziału nieruchomości (budynku) i ustanowienia odrębnej własności. Tak, jak w przypadku wydzielonej przez właścicieli działki gruntu, również lokal stanowiący odrębną własność nadal jest współwłasnością właścicieli lokali tworzących wspólnotę mieszkaniową do czasu jego zbycia.
Oczywiste jest przy tym, że zbycie działki gruntu bądź lokalu powstałego z części wspólnej wymaga zachowania procedur właściwych dla danego typu wspólnoty mieszkaniowej. W przypadku tzw. małej wspólnoty mieszkaniowej będą to procedury zgodne z odpowiednimi postanowieniami Kodeksu cywilnego, a w przypadku tzw. dużej wspólnoty będą to procedury zgodne z postanowieniami ustawy o własności lokali....". Moja Wspólnota jest właśnie "dużą wspólnotą" liczącą 34 lokale czyli tak, jak w cytowanym artykule należy zastosować Ustawę o własności lokali. I jak mam rozumieć to gdy piszecie, że do sprzedaży dojdzie wtedy gdy wszyscy się na to zgodzą?
To zawsze pomaga, jeżeli występuje przewlekłośc postępowania.
Nulla poena sine lege (nie ma kary bez ustawy! ) - to naczelna zasada cywilizowanych społeczeństw.
Odnośnie paczek dla dzieci, to choc to bardzo szczytny cel, to wspólnota zarządza wyłącznie nieruchomością wspólną, takie akcje mogą przeprowadzac właściciele, ale tylko na swój rachunek.