Adres zamieszkania zarządcy
tajfun
Użytkownik
Mam proste ale ważne pytanie. Czy w pozwie przeciwko wspólnocie należy wskazać adres zamieszkania zarządcy ( 18.1) czy adres siedziby biura zarządcy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Formalnie aby otrzymać dane adresowe zarzadcy trzeba wystapić do Ministerstwa :
co na pewno trwa więcej niż 7 dniu, a tyle czasy daje sąd na uzupełnienie pozwu. Zostaje mi zażalenie na decyzje sądu. Mam pewne szanse że zostanie uwzględnione ale ....
Proszę zwrócić uwagę, że przepis mówi o "adresie udostępnionym w CEIDG", a nie o "adresie zamieszkania", a zatem każdy adres uwidoczniony w CEIDG jest uważany za poprawny adres do doręczeń, obojętnie czy to jest adres zamieszkania, biura, czy kuzynki. Nie sądzę więc, aby pan sędzia, który żąda podania adresu zamieszkania zarządcy, miał rację.
Ponadto ww. przepis mówi też o sytuacji, gdy "strona wskazała inny adres do doręczeń", co moim zdaniem oznacza, że jeżeli strona w zawieranych przez siebie umowach podaje na piśmie jakiś swój adres, to należy to rozumieć właśnie jako "inny adres do doręczeń".
Zażalenie jest jak najbardziej wskazane.
Wspólnoty mieszkaniowe nie są też rejestrowane w urzędzie rejestrowym.
To jest oczywista nieprawda.
Adres zamieszkania każdego obywatela w tym także zarządcy jest dobrem osobistym.
W tym wypadku (art. 18 ust.1) może być adres firmy zarządcy (a nie prywatny adres miejsca zamieszkania) czyli miejsce prowadzenia DG zarządcy (firmy zarządzającej).
http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2037-iv-cz-2113-doreczanie-pism-procesowych-
http://www.administrator24.info/artykul/id2368,co-nowego-w-orzecznictwiesposob-doreczenia-pism-wspolnocie-mieszkaniowej-utworzenie-osiedla-i-dzielnicy
Ale najbardziej jestem zniesmaczony tym że sad żąda ode mnie wskazania danych osobowych i adresów co najmniej dwóch członków zarzadu. Zarówno w pierwszym piśmie procesowym przedstawiłem wszystkie dokumenty świadczace że nie ma zarzadu ( art20) a wspolnota jest zarządzana na podstawie powierzenia zarzadu na podstawie art 18.1 i jest zarządca, a sąd w drugim piśmie to samo... że nie przedstawilem danych osobowych i adresowych dwóch członków zarządu i dlatego zwraca pozew.
Wiadomo kiedy głupi zartuje?
Boję się, że sąd orzeknie iż wspólnota nie ma organu reprezentującego w związku z czym nie ma zdolności sądowej i d... zbita. Sąd odrzuci pozew.
Bo jeżeli zarzadca nic nie może to w końcu trzeba coś z tym zrobić. A po to aby zmienic uchwałę niepotrzebny mi sąd .
A to że żarządca nie jest uprawniony do reprezentowania wspolnoty przed sadami to jest fakt. TYlko że nie uprawnienia ustawowego , ani uprawnienia wynikającego z umowy o sposobie zarządu. MOże jedna uzyskać takie pełnomocnictwa droga uchwaly . Formalnie więc nie można go wykluczać z reprezentowania wspolnoty.
We wniosku RG-1 http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/bip/BIP_RG-1.pdf są miejsca, aby te dane wpisać.
Jest to norma przy rejestracji WM.
Uzasadnienie nie chcę upubliczniać ponieważ jest jeszcze daleka droga do rozpoczęcia rozprawy a jeszcze dalsza do zakończenia ostatecznego sprawy.
Ale z szacunku dla moich adwersarzy powiem czego dotyczy pozew.
Otóż wspólnota podjęła w jednym z punktów Regulaminu rozliczeń mediów uchwałę o zaliczeniu kosztów mediów do kosztów NW,
Ponieważ wspólnota jest całkowicie opomiarowana a piony CO nie przechodzą przez lokale uważam że instalacje wewnatrz lokali nie sa elelmentem NW i nie mozna zaliczyc tych kosztów do kosztów zarządu co skutkuje zastosowaniem art 17 do rozliczeń mediów w lokalach.
Będzie to chyba pierwszy taki pozew. Chyba że ktoś zna taka sprawę
Ciekawy jestem waszej opinii na temat szans pozwu. Ja oceniam je na 50/50/
To tak jakby kupić sobie samochód ale go nie używać lecz chodzić piechotą.
Inna sprawa, że aż trudno uwierzyć aby lokale i budynek były całkowicie opomiarowane w te wszystkie wymagane dyrektywami i normami - wodomierze ciepłej wody, co, podliczniki, opomiarowane cyrkulacje, powroty, osobne na NW i na lokale no i w każdym lokalu przynajmniej jeden (w zasadzie dwa) ciepłomierz.
"Inna sprawa" . Tak.Czy to coś dziwnego? Nigdy nie spotkałeś współczesych technologii?