W jaki sposób sprzedać piwnicę przynależną do mieszkania?

ANITA1973ANITA1973 Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam serdecznie
Przed 3 laty kupiłam mieszkanie wraz z tarasem. Po około 3 miesiącach okazało się, że developer posiada 8 piwnic (komórek lokatorskich) na 42 lokale w budynku wielorodzinnym. Zakup piwnic (wszystkie o pow 2 m . kw) został poprzedzony losowaniem, gdyż chętnych jak łatwo się domyśleć było więcej niż komórek lokatorskich. Szczęśliwie wylosowałam możliwość zakupu piwnic, czego dokonałam za kwotę 5.000 zł.
Po upływie ok. 6 miesięcy wszyscy przystąpiliśmy do podpisania aktu notarialnego. W akcie notarialnym widnieje zapis, iż dokonuję zakupu mieszkania wraz z tarasem i piwnicą ( 8 piwnic znajduje się w garażu podziemnym). Dodam, iż w akcie notariusz dokona zapisu, iz piwnica przynależy do lokalu. Obecna sytuacja życiowa zmusiła mnie do sprzedaży piwnicy (chętni oczywiście są). Odwiedziłam 4 notariuszy i wszyscy jednym głosem twierdzą, iż nie jest możliwe sprzedaż komórki lokatorskiej, gdyż jest przynależna do lokalu. Mam pytanie: czy faktycznie nie mogę sprzedać piwnicy?
Pozdrawiam
Anita

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "czy faktycznie nie mogę sprzedać piwnicy?"

Faktycznie. Chyba, że razem z lokalem.
    Ale możesz ją wynająć - skoro są chętni.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Możesz ją wynająć, a w umowie wynajmu zapisać, że wynagrodzenie za wynajem wynosi np. 10.000,- zł i będzie pobrane jednorazowo.
    Pamietaj tylko o podatku z dochodu za wynajem.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    A umowa zostanie zawarta na 99 lat.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    WiccaWicca Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy z 24 czerwca 1994r. o własności lokali (t. j. Dz. U. z 2000r. Nr 80, poz. 903 ze zm.) samodzielny lokal mieszkalny, a także lokal o innym przeznaczeniu, zwane dalej "lokalami", mogą stanowić odrębne nieruchomości. Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu ich potrzeb mieszkaniowych. Do lokalu mogą przynależeć, jako jego części składowe, pomieszczenia, choćby nawet do niego bezpośrednio nie przylegały lub były położone w granicach nieruchomości gruntowej poza budynkiem, w którym wyodrębniono dany lokal, a w szczególności: piwnica, strych, komórka, garaż, zwane dalej "pomieszczeniami przynależnymi".

Ponadto jak stanowi art. 42 ust. 3 pkt 2 ustawy z 15 grudnia 2000r. o spółdzielniach mieszkaniowych (t. j. Dz. U. z 2003r. Nr 119 poz. 1116 ze zm.) zarząd spółdzielni na podstawie uchwały określa rodzaj, położenie i powierzchnię lokali oraz pomieszczeń przynależnych, w tym piwnic lub pomieszczeń gospodarczych, o ile piwnica lub pomieszczenie gospodarcze jest w tym budynku przyporządkowane danemu lokalowi a władający lokalem faktycznie piwnicę lub pomieszczenie gospodarcze użytkuje.Komórki lokatorskie (piwnice) w myśl ww. ustawy stanowią cześć składową lokalu i należą do kategorii pomieszczeń przynależnych. Pomieszczenia te są integralnym elementem przydziału mieszkania nierozerwalnie z nim związanym. Osoba, która posiada własnościowe prawo do lokalu może sprzedać tylko swoje prawo. Nie ma ani możliwości ani uprawnień do dokonywania jakichkolwiek podziałów, w tym przypadku sprzedania części swojego prawa czyli sprzedania dwóch komórek lokatorskich (piwnic).

To z interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach IBPB2/436-70/07/AA dotyczącej ulgi podatkowej w podatku od spadków i darowizn. Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach nie badał jednak czy istnieje możliwość sprzedaży komórki lokatorskiej (piwnicy) przynależącej do mieszkania ograniczając się tylko do samej oceny ulgi podatkowej:

Wobec tego należy stwierdzić, że o ile w ogóle w świetle prawa istnieje możliwość sprzedaży komórki lokatorskiej (piwnicy) przynależącej do mieszkania odrębnie od mieszkania, to sprzedaż tej komórki lokatorskiej (piwnicy) nie spowoduje utraty ulgi wynikającej z art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Zakresem ulgi zgodnie z art. 16 ust. 1 ww. ustawy jest objęta powierzchnia o łącznej wartości nieprzekraczającej 110m2 powierzchni użytkowej budynku lub lokalu mieszkalnego. Z treści powyżej cytowanego art. 16 ust. 1 i 4 ustawy o podatku od spadków i darowizn wynika, że ulgą tą jest objęta wyłącznie wartość powierzchni mieszkania a nie piwnic.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.