Ogrzewanie
myrys
Użytkownik
Dzień Dobry. Mieszkam w budynku którego zarządcą jest wspólnota. Do budynku dostarczane jest ciepło z ciepłowni. W budynku znajduje się kotłownia a w mieszkaniach na kaloryferach są podzielniki ciepła. Gdy zaczął się sezon grzewczy zaczęły się problemy. Już z 10 razy zgłaszałem awarię ogrzewania, mieszkam na ostatnim piętrze i co dzień muszę odpowietrzać kaloryfery za pomocą automatów. Niestety nie zawsze to pomaga i słychać jak woda się przelewa w kaloryferach. Po mojemu brak wystarczającej wody w układzie. Zarządca przyjmuje zgłoszenie na 2 dni spokój i znowu to samo. Mówią że zrobią i tak w kółko. We wspólnocie jest dyżurny hydraulik który tak samo przyjmuje zgłoszenie a i tak nic nie robi. Co w takiej sytuacji mogę zrobić jak wywrzeć nacisk na zarządcę żeby zrobił z tym porządek. jakie pismo oficjalne do nich napisać jakie paragrafy użyć. Proszę o pomoc!! W mieszkaniu mam 3 pokoje jeden duży z aneksem kuchennym i temperatura w granicach 18-19 stopni. W pozostałych pokojach jak kaloryfery są odkręcona na 3,5 to temp sięga 20 stopni.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
należy to zrobić z rozgłosem , bo jest ktoś, kto spuszcza wodę z układu lub jest wyciek samoistny z układu CO i trzeba go znaleźć.
temperatura zgodnie z normą techniczną
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/7342/nowe-zasady-rozliczen-ciepla-artykul/#Item_1
Co do innych Twoich pytań, to nie wiem jak Tobie pomóc.
I jest jeszcze jeden ciekawy link, o zmianach w prawie energetycznym i najogólniej rzecz biorąc, o jego konsekwencjach
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/7301/1/zmiany-w-ustawie-prawo-energetyczne-od-1102016r-wszyscy-zmieniamy-regulaminy-rozliczania-co/#Item_1
Sam się przekonaj jaka temperatura powinna być w danych pomieszczeniach.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 134. 2.
Nawet gdybyś miał zawory przy grzejnikach odkręcone cały czas na "5" - i płacił za ogrzewanie jak za zboże - to niewiele pomoże.
Dodatkowo (zwłaszcza dla tych mieszkających na ostatnich piętrach) fakt niedogrzania pogłębiają zamontowane badziewia zwane podzielnikami, ale to całkiem inna bajka na osobny temat.
Zrób to:
Aż +24 stopnie powinien wskazywać termometr w pomieszczeniach przeznaczonych do rozbierania i na pobyt ludzi bez odzieży, w łazienkach, rozbieralniach-szatniach, umywalniach, natryskowniach, halach pływalniach, gabinetach lekarskich z rozbieraniem pacjentów, salach niemowląt i salach dziecięcych w żłobkach, jak również w salach operacyjnych.
Z powyższego wynika, że temperatura, którą winna zapewnić instalacja grzewcza, to 20 stopni w mieszkaniach i lokalach użytkowych, z wyjątkiem łazienek i ubikacji, gdzie minimum wynosi 24 stopnie."
Więcej na ten temat w artykule: "Kiedy zarządca ma obowiązek włączyć ogrzewanie?"
na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1752-kiedy-zarzadca-ma-obowiazek-wlaczyc-ogrzewanie
albo gdy sąsiad wymienia grzejnik na tym samym pionie.
Najlepiej zabarwic wodę w układzie CO ( wystarczy kałamarz atramentu)
Nie trzeba ponownie uzupełniać brak poziomu wody na kotłach kotłownia uzupełnia. Poprosić aby w danym dniu wszyscy odkręcili na maksa i odpowietrzyć grzejniki na ostatnich piętrach.
To mnie zaskoczyło owszem kryzowało się zawory ale od tego są teraz głowic termostatycznych. Masz za zimno odkręcasz a za ciepło przykręcasz ustawiasz tak jak ci pasuje chyba że ten konserwator świadcząc usługi pogrzebał w głowicy ale czy to jest możliwe nie wiem
Masz i nie masz racji zabezpieczy to tylko przed spuszczaniem wody i to było jak sobie przypominam w jednym roku u nas zrobione. Wyobraź sobie awarie jak miało to miejsce w minionym roku w naszej klatce. Co wtedy skrzybać tynki.
:mikolaj: Tę metodę znam, ze swojej WM, jak jeden z właścicieli spuszczał do wiadra ciepła wodę z grzejnika ... do mycia podłóg ! Przybiegł z pretensjami, że woda "kolorowa" i mam dzwonić do dostawcy EC. :bigsmile:
A jeśli napisałaś wcześniej, no to dobrze. Nie, nie grzebał w głowicy, bo by mi o tym powiedział. Nastawił tylko kryzy. Kryza ma 7 stopni. Im większy stopień, tym wymiana wody w kaloryferze jest szybsza i to wzmaga grzanie w kaloryferach. Oczywiście, to wiąże się z kosztami. Im więcej i szybciej przepływa wody przez kaloryfer, tym więcej trzeba zapłacić za centralne ogrzewanie. Można oczywiście nastawiać ciepło głowicą, która jest na zewnątrz kaloryfera, ale prawidłowe ustawienie kryzy jest tu rzeczą kluczową, szczególnie jeśli we Wspólnocie są czujniki temperatury na zewnątrz budynku i ogrzewanie następuje automatycznie, tj. podgrzanie wody w kaloryferach jest słabsze (gdy jest ciepło na dworze) lub podgrzanie jest silniejsze (gdy jest zimno na dworze).
Ponadto w budownictwie nowym instaluje się kaloryfery, które samoczynnie się regulują, tj. włączają się i wyłączają, ale musi być współpraca między wszystkimi elementami centralnego ogrzewania. I tak, jeśli wszystko jest prawidłowo ustawione, i np. jeśli zdarzy się nagłe ocieplenie na dworze, to przy ustawieniu zewnętrznej głowicy na 4 - kaloryfery robią się chłodnawe. A jeśli nagle temperatura na dworze spadnie, to nawet jeśli masz głowicę ustawiona na 3, to kaloryfery będą gorące zrobi się w mieszkaniu ciepło.
No tak.
No cóż, każdy zwraca tu uwagę na takie aspekty ogrzewania, z którymi miał styczność. W moim przypadku było to ustawienie kryz.
Bez urazy nie bądź taka pewna że wszystko powiedział nawijał bo chciał zainkasować forsę. A co do kryzy gdzie masz tą kryzę.
Głowica termostatyczna którą tak jak u mnie reguluje przepływ wody ręcznie ustawiając głowicę (automatycznie otwiera jak spadnie temperatura w pomieszczeniu a zamyka jak wzrośnie).
To nie jest dosłownie tak a co do czujników na zewnątrz. Drugi sezon grzewczy po kapitalnym remoncie nie tylko kotłownia ale i całkowita wymiana rur, węzłów ciepłowniczych w blokach. Projekt, dotacja Unijna mogliśmy sobie pozwolić na wszystkie nowinki techniczne.
Nowy doklejony: 24.12.16 08:09 (...)
Znalezienie przyczyn ubytku czynnika grzewczego z układu C.O. jest lekiem na przypadłość myrys