Wystawienie rachunków za lata przeszłe?

reebopreebop Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,
Mam następującą sytuację. Wspólnota mieszkaniowa po przejęciu zarządzania od dewelopera zaczęła dawać mi do płacenia co miesięczne zaliczki. No i to jest w porządku. Po dwóch latach okazało się, że w tych zaliczkach nie miałem wyszczególnionej opłaty za korzystanie z miejsca parkingowego, bo Wspólnota nie otrzymała informacji o tym, że mam akt notarialny na miejsce postojowe (akt notarialny za mieszkanie otrzymała). W związku z tym dostałem teraz nakaz zapłacenia za korzystanie z miejsca za ostatnie dwa lata. Wcześniej nie byłem informowany, że mam zapłacić coś więcej niż w zaliczce. Czy jest to zgodne z prawem?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Tak. Roszczenia o zapłatę świadczeń okresowych przedawniają się po 3 latach.
    Ale podaj więcej informacji.
    Co to za opłata "za miejsce postojowe"? I z czego ona wynika?
    Piszesz o akcie notarialnym "na miejsce postojowe" - chodzi o garaż podziemny, czy parking zewnętrzny?
    Za co konkretnie zapłaciłeś? Czy ten parking jest częścią nieruchomości wspólnej, a Ty zapłaciłeś za prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego, czy jest to odrębna własność (lokal użytkowy z własną księgą wieczystą - jeśli jest to garaż podziemny lub oddzielna działka gruntu, nienależąca do wspólnoty - jeśli to parking zewnętrzny) i masz w niej swój udział?

Od odpowiedzi na te pytania zależy ocena Twojej sytuacji - czy wspólnocie należą się w ogóle te opłaty.
  • Opcje
    reebopreebop Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Miejsce znajduje się w garażu podziemnym pod blokiem. Mam w tym garażu jakiś udział (prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego) i mam dwa oddzielne akty notarialne - jeden na mieszkanie a drugi na współwłasność w garażu podziemnym. Wspólnota ponosi pewne koszty w związku z utrzymaniem tego garażu i obciąża nimi osoby posiadające w nim miejsca postojowe.

Z tym roszczeniem to jest tak, że Wspólnota zaczęła rościć dopiero teraz, więc aby się przedawniło to dopiero za 3 lata.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] reebop:[/cite]Witam,
    Po dwóch latach okazało się, że w tych zaliczkach nie miałem wyszczególnionej opłaty za korzystanie z miejsca parkingowego, bo Wspólnota nie otrzymała informacji o tym, że mam akt notarialny na miejsce postojowe (akt notarialny za mieszkanie otrzymała). W związku z tym dostałem teraz nakaz zapłacenia za korzystanie z miejsca za ostatnie dwa lata.
    [cite] reebop:[/cite]Z tym roszczeniem to jest tak, że Wspólnota zaczęła rościć dopiero teraz, więc aby się przedawniło to dopiero za 3 lata.
    Nie, jest trochę inaczej - termin przedawnienia biegnie w tym przypadku od daty wymagalności, zatem pozostał wspólnocie tylko rok.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    reebopreebop Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tylko Oni wcześniej nie wymagali, wymagają dopiero teraz. Wcześniej to były tylko zaliczki. Oprócz zaliczek jest półroczne rozliczenie.
  • Opcje
    edytowano listopada 2009
    Świadczenie było wymagalne dwa lata temu, tylko nikt nie wysłał obciążenia.
  • Opcje
    reebopreebop Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozumiem, że jak to obciążenie już wysłali to będę musiał zapłacić?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oczywiście, ewentualnie można negocjować rozłożenie na raty.
  • Opcje
    reebopreebop Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jakby teraz przysłali korektę np. opłaty za wywóz nieczystości z przed 2 lat? To też trzeba by ją było zapłacić? Jak do tego mają się zatwierdzone sprawozdania finansowe?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli korekta wynikałaby z rzeczywistych kosztów, to należałoby zapłacić. Sąd w sprawie o zapłatę nie wnikałby w sprawozdanie finansowe, podsumowałby koszty i wydał wyrok.
  • Opcje
    reebopreebop Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To pech. Trzeba zatem raty negocjować, choć mogą się nie zgodzić.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    [cite] reebop:[/cite]Miejsce znajduje się w garażu podziemnym pod blokiem. Mam w tym garażu jakiś udział (prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego) i mam dwa oddzielne akty notarialne - jeden na mieszkanie a drugi na współwłasność w garażu podziemnym. Wspólnota ponosi pewne koszty w związku z utrzymaniem tego garażu i obciąża nimi osoby posiadające w nim miejsca postojowe.
    Jeżeli masz w akcie notarialnym zapis o udziale we własności garażu, to ten garaż jest odrębnym lokalem, a nie częścią nieruchomości wspólnej. Dlaczego zatem wspólnota zajmuje się zarządzaniem odrębnym lokalem użytkowym? Jakie koszty utrzymania garażu ponosi wspólnota? I dlaczego?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.