Wystawienie rachunków za lata przeszłe?
reebop
Użytkownik
Witam,
Mam następującą sytuację. Wspólnota mieszkaniowa po przejęciu zarządzania od dewelopera zaczęła dawać mi do płacenia co miesięczne zaliczki. No i to jest w porządku. Po dwóch latach okazało się, że w tych zaliczkach nie miałem wyszczególnionej opłaty za korzystanie z miejsca parkingowego, bo Wspólnota nie otrzymała informacji o tym, że mam akt notarialny na miejsce postojowe (akt notarialny za mieszkanie otrzymała). W związku z tym dostałem teraz nakaz zapłacenia za korzystanie z miejsca za ostatnie dwa lata. Wcześniej nie byłem informowany, że mam zapłacić coś więcej niż w zaliczce. Czy jest to zgodne z prawem?
Mam następującą sytuację. Wspólnota mieszkaniowa po przejęciu zarządzania od dewelopera zaczęła dawać mi do płacenia co miesięczne zaliczki. No i to jest w porządku. Po dwóch latach okazało się, że w tych zaliczkach nie miałem wyszczególnionej opłaty za korzystanie z miejsca parkingowego, bo Wspólnota nie otrzymała informacji o tym, że mam akt notarialny na miejsce postojowe (akt notarialny za mieszkanie otrzymała). W związku z tym dostałem teraz nakaz zapłacenia za korzystanie z miejsca za ostatnie dwa lata. Wcześniej nie byłem informowany, że mam zapłacić coś więcej niż w zaliczce. Czy jest to zgodne z prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale podaj więcej informacji.
Co to za opłata "za miejsce postojowe"? I z czego ona wynika?
Piszesz o akcie notarialnym "na miejsce postojowe" - chodzi o garaż podziemny, czy parking zewnętrzny?
Za co konkretnie zapłaciłeś? Czy ten parking jest częścią nieruchomości wspólnej, a Ty zapłaciłeś za prawo wyłącznego korzystania z miejsca postojowego, czy jest to odrębna własność (lokal użytkowy z własną księgą wieczystą - jeśli jest to garaż podziemny lub oddzielna działka gruntu, nienależąca do wspólnoty - jeśli to parking zewnętrzny) i masz w niej swój udział?
Od odpowiedzi na te pytania zależy ocena Twojej sytuacji - czy wspólnocie należą się w ogóle te opłaty.
Z tym roszczeniem to jest tak, że Wspólnota zaczęła rościć dopiero teraz, więc aby się przedawniło to dopiero za 3 lata.