Wynajem miejsc pod reklamę, miejsc parkinowych, "odsprzedaż" mediów do lokali

kasanderkasander Użytkownik
edytowano stycznia 2017 w Zarządzanie Nieruchomościami
składać sie będą kwoty uzyskane z tytułu wynajmu miejsc pod reklamę, miejsc parkinowych, "odsprzedaży"mediów do lokali użytkowych, itp.
Pytania zasadnicze:
1) Czyja jest elewacja z reklamą?
Wspólnoty (jako osoby ustawowej) czy współwłaścicieli?
Jeżeli wspólnoty, to w jaki sposób wspólnota weszła w posiadanie elewacji (nabyła ten swój majątek odrębny od właścicieli)?
2) Czyja jest NW na której są wynajmowane miejsca parkingowe?
Jeżeli wspólnoty, to w jaki sposób wspólnota weszła w posiadanie NW (nabyła ten swój majątek odrębny od właścicieli)?
3) Czyje są media zakupione przez właścicieli lokali za pośrednictwem wspólnoty?

Komentarze

• Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kasander:
    3) Czyje są media zakupione przez właścicieli lokali za pośrednictwem wspólnoty?
    W części dostarczanej do lokali i rozliczane w sposób rzeczywisty są właścicieli lokali i finansowane przez właścicieli lokali jako podmiotów odrebnych od WM jako osoby ustawowej.
    Art. 13
    Właściciel ponosi wydatki związane z utrzymaniem jego lokalu ...

W części dostarczonej do utrzymania NW są wspolnoty mieszkaniowej ( osoby ustawowej) i finansowane przez jej członków ( właścicieli lokali) jako podmiotów odrębnych od WM jako osoby ustawowej.
    Art. 13
    ... uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej,

Tak mi się wydaje.
    Dlaczego? Bo własciciel lokalu w zakresie zarządzania swoim lokalem jest podmiotem prawnym ( np: może zawrzeć umowe na dostarczenie wody do lokalu) . A w zakresie zarządzania NW członek wspolnoty nie jest podmiotem prawnym ( nie może zawrzwć umowy na dostarczenie wody do NW). Może tylko za nia zapłacić ( proporcjonalnire do udziałów), Od tego jest osoba ustawowa zwana Wspolnotą Mieszkaniową

PS. Moje czwarte postanowienie : kultur musi być :neutral:
    Prosż mnie nie bić.:cry:
  • Opcje
    edytowano stycznia 2017
    W części dostarczanej do lokali i rozliczane w sposób rzeczywisty są właścicieli lokali i finansowane przez właścicieli lokali jako podmiotów odrebnych od WM jako osoby ustawowej...W części dostarczonej do utrzymania NW są wspolnoty...
    - ???
    Pytanie było: czyje są a nie jak są rozliczane czy rozgraniczane.
    Media np. ciepło jako towar jest dostarczone i zmierzone ciepłomierzem głównym w budynku - ciepłownia (sprzedawca) nie rozdziela ciepła w zależności gdzie idzie (na NW czy do lokali). Na fakturze do zapłaty jest tylko jedna pozycja: należność.:confused:
    Kto zamawia ciepło (komu jest potrzebne) gdy grzejniki są tylko w lokalach i jest jeden ciepłomierz w budynku na wszystkie lokale? Właściciele za pośrednictwem wspólnoty czy wspólnota (jako osoba ustawowa) na potrzeby właścicieli? :confused:
  • Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mówimy o dwóch różnych stanach faktycznych.
    Jezeli we wspolnocie jest tylko jeden ciepłomierz to cała instalacja jest elementem NW. I wspolnota mieszkaniowa jako osoba ustawowa ma obowiazek dostarczenia energii do instalacji NW .Proste.
    O tym pisalem.
    W części dostarczonej do utrzymania NW wspolnoty mieszkaniowej ( osoby ustawowej) i finansowane przez jej członków ( właścicieli lokali) jako podmiotów odrębnych od WM jako osoby ustawowej.
    Art. 13 
    ... uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej,

• Opcje
    edytowano stycznia 2017
    Mówimy o dwóch różnych stanach faktycznych.
    Ja pisałem o jednym stanie faktycznym.
    Jezeli we wspolnocie jest tylko jeden ciepłomierz to cała instalacja jest elementem NW.
    No, ładnie - mamy jakieś nowe kryterium zaliczania urządzeń do NW.
    wspolnota mieszkaniowa jako osoba ustawowa ma obowiazek dostarczenia energii
    -???
    Zgodnie z prawem budowlanym i innymi ustawami, obowiązek ten spoczywa na właścicielu obiektu lub jego zarządcy, bez rozdzielania na NW i lokale.
    Właścicielem obiektu wspólnoty nie jest wspólnota jako osoba ustawowa lecz wszyscy właściciele bez rozdzielania na NW i lokale.
  • Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    Kasander:
    Ja pisałem o jednym stanie faktycznym.
    Pokaż. Bo nie widze. Ja pisałem o rozliczeniach rzeczywistych ( wspolnotach opomiarowanych)
    No, ładnie - mamy jakieś nowe kryterium zaliczania urządzeń do NW.

To uprzejmie proszę o wyjaśnienie, i naukę.
    Właścicielem obiektu wspólnoty ( jakiego obiektu?) nie jest wspólnota jako osoba ustawowa lecz wszyscy właściciele bez rozdzielania na NW i lokale.
    Zgadzam sie . I co z tego wynika?
  • Opcje
    edytowano stycznia 2017
    Ja pisałem o rozliczeniach rzeczywistych ( wspolnotach opomiarowanych)
    To pisałeś (odpowiadasz) nie na temat - pomyliłeś wątki - bo ja pytałem o kryteria własności.
    To uprzejmie proszę o wyjaśnienie, i naukę.
    Najpierw wyjaśnij na jakiej podstawie wg Ciebie - fakt jednego ciepłomierza powoduje zaliczenie dostarczonego ciepła do NW.
    Zgadzam sie . I co z tego wynika?
    No to po co piszesz w poprzednim wejściu, że jest inaczej:
    wspolnota mieszkaniowa jako osoba ustawowa ma obowiazek dostarczenia energii

A tak w ogóle to chcesz dyskutować czy się droczyć?
  • Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    :dandelion:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.