Czy Zarząd powinien obowiązkowo odpowiadać na pisma właścicieli lokali ?

elan124elan124 Użytkownik
edytowano stycznia 2017 w Zarządzanie Nieruchomościami
Co powinien czynić właściciel lokalu, kiedy Zarząd - z premedytacją - nie odpowiada na jego pisma ? Czy Zarząd musi ustosunkować się pisemnie, czy może skwitować słowami "nie mamy o czym rozmawiać" ? Ktoś może zmusić Zarząd WM do odpowiedzi na pisma członków wspólnoty ?

Komentarze

• Opcje
    kasanderkasander Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Co powinien czynić właściciel lokalu...
    Jeżeli nie ma za sobą większości to...nic nie powinien robić (odpuścić), bo szkoda jego zdrowia.
    Ktoś może zmusić Zarząd...
    Tylko większość właścicieli lub wybrać inny zarząd.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    [cite] elan124:[/cite]Co powinien czynić właściciel lokalu, kiedy Zarząd - z premedytacją - nie odpowiada na jego pisma ?
    To zależy... od treści pisma właściciela.
    [cite] elan124:[/cite]Czy Zarząd musi ustosunkować się pisemnie, czy może skwitować słowami "nie mamy o czym rozmawiać" ?
    De facto zarząd nic nie musi, ale... za to właściciele dużo mogą. :tooth:
    [cite] elan124:[/cite] Ktoś może zmusić Zarząd WM do odpowiedzi na pisma członków wspólnoty ?
    Nie, nie może. I to jest w pewnych aspektach pozytywne, bo... nie wszyscy właściciele piszą do rzeczy. :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]Co powinien czynić właściciel lokalu, kiedy Zarząd - z premedytacją - nie odpowiada na jego pisma ?
    Czy Zarząd musi ustosunkować się pisemnie, czy może skwitować słowami "nie mamy o czym rozmawiać" ?
    Ktoś może zmusić Zarząd WM do odpowiedzi na pisma członków wspólnoty ?
    Na pieniaczy jest jeden sposób - lekceważenie ich i ich potrzeb, co większość Zarządów robi.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kasander: Odpuścić, bo szkoda jego zdrowia
    Nie ma rady... :bigsmile:
    KubaP: Na pieniaczy jest jeden sposób - lekceważenie ich i ich potrzeb
    Taka wypowiedź oznacza, że każde żądanie właścicieli lokali - do przestrzegania przez Zarząd WM, przepisów prawnych zawartych w ustawie o własności lokali - oznacza pieniactwo, niepokorność, bezczelność, irytację czy nieposłuszeństwo... A może jest zupełnie... odwrotnie !? :tongue:
  • Opcje
    Ange-lisicaAnge-lisica Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    Nieoceniony artykuł na stronie zarządca.pl: http://www.zarzadca.pl/pytania-i-odpowiedzi/69-prawo/729-obowiazki-zarzadu-wspolnoty-mieszkaniowej--udzielanie-odpowiedzi-na-pisma-wlascicieli-lokali
    Obowiązek udzielenia odpowiedzi na pisma członków wspólnoty nie został określony wprost w ustawie o własności lokali, jednak wynika pośrednio z jej przepisów, a to z treści art. 27 uwl, zgodnie z którym każdy właściciel ma prawo i obowiązek współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną, czy art. 29 uwl w zakresie dotyczącym prawa kontroli działalności zarządu lub zarządcy (któremu zarząd powierzono w trybie 18 uwl).
    Powyższym uprawnieniom odpowiadają obowiązki zarządu (zarządcy), w tym obowiązek udzielenia wyjaśnień w odpowiedzi na pismo właściciela lokalu dotyczące zarządu nieruchomością wspólną.
    Udzielenie odpowiedzi na pismo właściciela lokalu jest zatem obowiązkiem zarządu (zarządcy, któremu powierzono zarząd nieruchomością wspólną w rozumieniu art. 18 uwl), przede wszystkim ze względu na treść cytowanych powyżej przepisów (art. 27 uwl i art. 29 uwl).
    Właściciel lokalu może bowiem realizować swoje uprawnienia do współdziałania w zarządzie nieruchomością wspólną, czy prawo kontroli działalności zarządu (zarządcy, któremu zarząd powierzono w trybie art. 18 uwl) m.in. poprzez formułowanie pytań, czy sugestii w formie pisemnej.
    W linku znajdziecie nawet terminy.. :bigsmile:

Dzisiaj znów w rozjazdach będę, ale dziękuję Elanie i Haneczko za troskę. Z Tobą Kasandrze też mam do pomówienia. Do zobaczenia wieczorem.
    Ps. Badania mam w porządku. Niedosypiam czasem i tyle. Nic złego się, w tym guście, nie dzieje.
  • Opcje
    edytowano stycznia 2017
    Ange-lisica: Z Tobą Kasandrze też mam do pomówienia.
    Coś ci się p_m_rdało.
    Ty nie belfer a ja nie uczeń.
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę co napisałaś - nawet Admin sobie nie pozwala na taki ton.
    Nie wiem też po co przytaczasz (i w jakimś sensie nimi się "podniecasz" chociaż nic z tego nie wynika) przepisy nakładające na zarząd określone obowiązki o których wszyscy wiemy, że takowe ma.
    Forum to nie teorie prawa wspólnotowego ale codzienna praktyka w rozwiązywaniu problemów.
    Jednym z nich - dość powszechnym - jest właśnie problem gdy zarząd postępuje w myśl zasady: "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz".
    Ja napisałem jakie jest najprostsze wyjście z takich sytuacji na podstawie wieloletniej praktyki.
    Teoretycy wspólnotowi będą powoływać się nawet na Konstytucję i prawo do informacji - powodzenia na bezdrożach bezmiaru sprawiedliwości życzę!
  • Opcje
    edytowano stycznia 2017
    Kasander, to miał być żart. Zapomniałam, że z Tobą nie rozmawia się tak jak np. z Elanem, tzn. bardziej na luzie. Powinnam była dodać taki znaczek :wink:

Nie chciałam urazić tu nikogo.

Poza tym, każdy robi, co uważa za słuszne. Chcę się uczyć prawa wspólnotowego i czy mi tego Kasandrze zabronisz? No nie, bo żyjemy w wolnym kraju (jeszcze). A to forum jest właśnie do omawiania np. tego prawa. Możesz wraz z innymi mnie "boksować", wyrażać dezaprobatę ale to mnie już nie interesuje.

Natomiast oczywiście, przepraszam, że napisałam, że: "Z Tobą Kasandrze też mam do pomówienia", tj nie użyłam na końcu zdania tego znaczka :wink:. Ale, że nie zrozumiałeś tego żartu, to już nie przepraszam.
  • Opcje
    edytowano stycznia 2017
    Zapomniałam, że z Tobą nie rozmawia się...
    -???
    Ale, że nie zrozumiałeś tego żartu, to już nie przepraszam.
    Jeżeli sądzisz, że nie zrozumiałem "żartobliwego tonu" tego wywołania do tablicy to się mylisz.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.