Wola członków wspólnoty ważniejsza niż przepisy
KubaP
Użytkownik
[b]Wola członków wspólnoty ważniejsza niż przepisy [/b]
Uchwały właścicieli mieszkań można zaskarżyć. Podstawami zaskarżenia są zarówno prawo materialne jak i procedura.
[b]Brak omawianego zagadnienia w porządku obrad jest dopuszczalna[/b] – uznał Sąd Okręgowy w Słupsku.
Wyrok Sądu Okręgowego w Słupsku, sygn. akt: I C 259/15
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/919762,wspolnota-mieszkaniowa-uchwala-podwazenie.html
Sąd analizując sprawę przypomniał, że wspólnoty mieszkaniowe istnieją, by wykonywać czynności faktyczne i prawne konieczne dla utrzymania nieruchomości. Co do zasady [b]uchwały powinny być podejmowane podczas zebrań właścicieli,[/b] gdyż[u] wtedy można od razu wyjaśnić problematyczne kwestie.[/u]
[color=#f00]Tryb indywidualnego głosowania jest wyjątkiem od tej zasady.[/color]
[color=#00f]Ma on na celu zachowanie ciągłości działania wspólnoty i umożliwienie sprawnego funkcjonowania w trakcie roku kalendarzowego[/color].
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
to formalne naruszenie prawa ale należy wykazać ....itd
I szlag mnie trafia , bo ten sam sąd zamiast wysłać mój pozew na adres doręczeń zarządcy kategorycznie żąda podania adresu zamieszkania zarządcy i zwraca mi pozew bo ...nie spełniłem warunków formalnych.A nie spełniłem, nie dlatego że złamałem prawo tylko dlatego że jakiś sąd ( gdzieś w mordobijskim powiecie) wymyślił sobie że jeśli stroną w postepowaniu sądowym jest osoba prowadząca działalność gospodarcza to niepodanie jej adresu zamieszkania uniemożliwia skuteczne doręczenie pozwu. I mój sąd powołał sie na to orzeczenie. . Oczywiście że sąd wcale nawet nie próóbował doręczyc pozew.
Jak zarządca prowadzi działalność gospodarczą i ma biuro i wskazuje adres biura jak adres doręczeń to czego żąda sąd? Adresu zamieszkania . Dlaczego ? Bo prowadzi działalność gospodarczą.A zarządca jest stroną bo jest to skutek prowadzenia przez niego działalności gospodarczej wykonywanej właśnie w tym biurze a nie w domu.
Niezbadane są wyroki polskiej temidy.
Proszę. I nie denerwuj sie tak: