Wola członków wspólnoty ważniejsza niż przepisy

KubaPKubaP Użytkownik
edytowano stycznia 2017 w Zarządzanie Nieruchomościami
[b]Wola członków wspólnoty ważniejsza niż przepisy [/b]
Uchwały właścicieli mieszkań można zaskarżyć. Podstawami zaskarżenia są zarówno prawo materialne jak i procedura. 
[b]Brak omawianego zagadnienia w porządku obrad jest dopuszczalna[/b] – uznał Sąd Okręgowy w Słupsku.

Wyrok Sądu Okręgowego w Słupsku, sygn. akt: I C 259/15

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/919762,wspolnota-mieszkaniowa-uchwala-podwazenie.html
Sąd analizując sprawę przypomniał, że wspólnoty mieszkaniowe istnieją, by wykonywać czynności faktyczne i prawne konieczne dla utrzymania nieruchomości. Co do zasady [b]uchwały powinny być podejmowane podczas zebrań właścicieli,[/b] gdyż[u] wtedy można od razu wyjaśnić problematyczne kwestie.[/u] 
[color=#f00]Tryb indywidualnego głosowania jest wyjątkiem od tej zasady.[/color] 
[color=#00f]Ma on na celu zachowanie ciągłości działania wspólnoty i umożliwienie sprawnego funkcjonowania w trakcie roku kalendarzowego[/color].

Komentarze

• Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak czytam już któryś raz , jak sądy orzekają że : co prawda właściciele czy administrator nie powinni zbierac głosow i jest
    to formalne naruszenie prawa ale należy wykazać ....itd
    I szlag mnie trafia , bo ten sam sąd zamiast wysłać mój pozew na adres doręczeń zarządcy kategorycznie żąda podania adresu zamieszkania zarządcy i zwraca mi pozew bo ...nie spełniłem warunków formalnych.A nie spełniłem, nie dlatego że złamałem prawo tylko dlatego że jakiś sąd ( gdzieś w mordobijskim powiecie) wymyślił sobie że jeśli stroną w postepowaniu sądowym jest osoba prowadząca działalność gospodarcza to niepodanie jej adresu zamieszkania uniemożliwia skuteczne doręczenie pozwu. I mój sąd powołał sie na to orzeczenie. . Oczywiście że sąd wcale nawet nie próóbował doręczyc pozew.
    Jak zarządca prowadzi działalność gospodarczą i ma biuro i wskazuje adres biura jak adres doręczeń to czego żąda sąd? Adresu zamieszkania . Dlaczego ? Bo prowadzi działalność gospodarczą.A zarządca jest stroną bo jest to skutek prowadzenia przez niego działalności gospodarczej wykonywanej właśnie w tym biurze a nie w domu.
    Niezbadane są wyroki polskiej temidy.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    Tajfun: I szlag mnie trafia
    A mnie szlak trafia, że dajesz się łapać na taką dyskusję. A nie możesz tak jak nasz kolega, zacytować fragmenty treści innych wyroków sądowych. Możesz wybierać jak leci, albo te, które ci się podobają... :bigsmile:
  • Opcje
    tajfuntajfun Użytkownik
    edytowano stycznia 2017
    [cite] elan124:[/cite]
    Tajfun: I szlag mnie trafia
    A mnie szlak trafia, że dajesz się łapać na taką dyskusję. A nie możesz tak jak nasz kolega, zacytować fragmenty treści innych wyroków sądowych. Możesz wybierać jak leci, albo te, które ci się podobają... :bigsmile:
    Nie mog zacytować treści wyroku bo taka informację mam nie z wyroku ale z artykułu na ten temat.
    Proszę. I nie denerwuj sie tak:
    Stąd należy wynuć wiosek, że w przypadku przesłania korespondencji sądowej na adres ujawniony w internetowej wyszukiwarce CEDIG, który jest adresem do korespondencji bądź adresem prowadzenia działalności gospodarczej, w przypadku zwrócenia się tej korespondencji po dwukrotnym awizowaniu, sąd nie ma podstaw przyjęcia fikcji prawnej doręczenia. Dzieje się tak, ponieważ nie można przyjąć, że adres do doręczeń jest identyczny z adresem zamieszkania osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.
    Na takim też stanowisku stanął Sąd Apelacyjny w Poznaniu, który w wyroku z dnia 19 grudnia 2012 r., wydanym w sprawie o [b]sygnaturze I ACa 1046[/b]/12 przyjął, że „Jeśli dana osoba prowadzi działalność w formie przedsiębiorstwa, które nie podlega rejestrowi w Krajowym Rejestrze Sądowym, to przesyłki sądowe winny być jej zatem doręczane według zasad określonych w § 1 art. 133 k.p.c., a nie w jego § 2a, który dotyczy wyłącznie przedsiębiorców i wspólników spółek handlowych, wpisanych do rejestru sądowego. Pisma sądowe dla przedsiębiorców będących osobami fizycznymi doręcza się według zasad przewidzianych dla osoby fizycznej, a więc doręczenia - w myśl art. 135 § 1 k.p.c. - dokonuje się w mieszkaniu, miejscu pracy lub tam, gdzie się adresata zastanie.”

W takiej sytuacji, wobec niemożności uzyskania danych o miejscu zamieszkania osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą z internetowej wyszukiwarki CEDIG, nieujawnianych z uwagi na ochronę danych osobowych, należy pisemnie zwrócić się do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych – Centrum Personalizacji Dokumentów z wnioskiem o udostępnienie danych ze rejestru PESEL. Wniosek taki podlega opłacie 31 zł. Elementem koniecznym wniosku, poza wskazaniem określenia osoby, której zapytanie dotyczy, jest wykazanie interesu prawnego w uzyskaniu żądanych danych.

Komentarz edytowany tajfun
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.