administrator a konto bankowe

goniagonia Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam ponownie,
mam pytanie, czy administrator(zakład budżetowy ADM) może pobierać do swojej kasy opłaty od właścicieli lokali wspólnoty, a później wpłacać je na konto wspólnoty?(wpłaca różne kwoty w różnych dniach)
i jeszcze jedno pytanie, czy administrator może sam sobie zostawiać a tych pieniędzy wynagrodzenie ? i czy w takiej sytuacji jest to jego wynagrodzenie? czy też jest to wynagrodzenie za usługi jakie wykonuje ADM dla wspólnoty?

Komentarze

• Opcje
    OndreOndre Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie stosuje standardów zawodowych, bo do swojej kasy pobiera opłaty od właścicieli lokali wspólnoty, a więc miesza środki finansowe.

KOMUNIKAT MINISTRA BUDOWNICTWA z dnia 6 grudnia 2006 r w sprawie uzgodnienia standardów zawodowych zarządców nieruchomości :
    2. Zarządca nieruchomości, obracając środkami pieniężnymi właścicieli nieruchomości, w szczególności:
    a) nie dopuszcza do łączenia środków finansowych swoich lub swojej firmy ze środkami finansowymi zamawiającego
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ale to nie jest zarządca licencjonowany, to administrator Zakład Budżetowy ADM, pobiera i wpłaca kiedy chce na konto wspólnoty(to chyba nie można mu zarzucić, że miesza środki finansowe)?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Właściciele lokali - dorośli w końcu ludzie - powinni sobie przypomnieć, że mają taki przedmiot osadzony na karku, który nazywa się głowa. Czasami nawet służy ona do myślenia.

Jeśli właściciele z "własnej, nieprzymuszonej woli" wpłacają swoje pieniądze na cudze konto, zamiast na konto wspólnoty, to w czym problem?

Wspólnota powinna z dniem 11 każdego miesiąca wysyłać wezwania do zapłaty wraz z odsetkami do każdego bezgłowego właściciela, który nie wpłacił w terminie zaliczki na konto wspólnoty.

Waszego administratora pogonić w diabły.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak wiesz owner mam zamiar tak zrobić, trudno mi będzie przed sądem dowodzić, że to niezgodne z prawem,
    zarząd wspólnoty nie widzi w tym nic złego, podjęli taką uchwałę, którą ja zaskarżyłam do sądu, czy wygram zobaczymy.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada 2009
    Pieniądze na koncie wspólnoty pojawiają się później niż powinny. Jest to ewidentna strata finansowa dla wspólnoty. Później i na krócej tworzone są lokaty. Mniejsze są odsetki a vista.

Zakład budżetowy zarządzając np. 100-ma wspólnotami mają do dyspozycji duże dodatkowe pieniądze i co najwazniejsze: cudze.

Działania dodatkowe wzmacniające powództwo.
    Należy sprawdzić czy mechanizm stworzony przez zakład budżetowy nie spowodował opóźnień w płatnościach i naliczeń odsetek. Byłaby to strata wymierna.
    Jak?
    Przez sprawdzenie czy i jakie są zapisy na koncie "Koszty finansowe" (najczęściej nr siedemsetpięćdziesiąt ileś tam).

Jeśli nie ma takich odsetek, to należy mimo wszystko sprawdzić dokonywane płatności z rachunku bankowego za np. 3 lata wstecz. Mogłyby być opóźnienia w płatnościach nie powodujące naliczenia odsetek. Niektórzy wykonawcy (najczęściej budowlani) machają ręką na odsetki. Wtedy wspólnota traci dobre imię wśród wykonawców, bo nie płaci w terminie.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    administrowanie przez ADM jest dopiero od miesiąca(do tej pory zarządzaliśmy sami i szlo bardzo dobrze)
    sprawdzić nic nie mogę, ponieważ nic mi nie pokarzą, sprawdziłam w banku, czy wpłacają jakieś kwoty, wpłacają(ADM) tylko w różnych terminach i różne kwoty, jaka będzie przyszłość to dopiero się okaże, ale dla sądu to się nie liczy, są jeszcze inne sprawy, które podnoszę zaskarżając uchwały, zobaczymy jak do tego podejdzie sąd.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    sprawdzić nic nie mogę, ponieważ nic mi nie pokarzą
    żartujesz?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie, nie żartuję, przerabiałam to wielokrotnie i dalej przerabiam, my jako członkowie wspólnoty pozbawieni jesteśmy tej wiedzy, większość niezainteresowana, a ja jedna to dla nich nie członek wspólnoty.Prawo dla nich nie istnieje.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W ciągu jednego miesiąca już wielokrotnie?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    nie, w ciągu miesiąca dwa razy, ale dalej nie próbuje szkoda zdrowia, dlatego sprawa w sądzie.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "administrowanie przez ADM jest dopiero od miesiąca(do tej pory zarządzaliśmy sami i szlo
    bardzo dobrze) '

i co sie stało że teraz administruje u Was ADM , jeżeli można zapytać ?
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    przez 4 lata zarząd był właścicielski, dwóch członków zarządu(ja jednym z nich)Wspólnota 7 lokali i 3 lokale gminy,utworzyliśmy F.R po 2 zł. zm2 zmieniliśmy okna, wyremontowali klatkę schodową, wyremontowali kominy.
    przez 2 lata(po zmianie kierownika) ADM jako sprzedający ciepło nie rozliczał się z zaliczek na C.O
    w listopadzie tamtego roku poprosiłam o takie rozliczenia i się zaczęło, nie potrafili się rozliczyć, za te 2 lata otrzymaliśmy od ADM 11 rozliczeń, każde inne i na inną kwotę. Trwało to do lutego tego roku po czym drugi członek zarządu ,,przekabacił" wszystkich aby nie popierać mnie w dochodzeniu rozliczeń za C.O, ,, bo z gminą się nie wygra"i zaproponował stałą kwotę bez rozliczeń, dlatego w marcu na zebraniu rocznym zrezygnowałam z zarządu, ponieważ nie mogłam wywiązywać się z obowiązków zgodnie z prawem
    został wybrany zarząd(członek były został wybrany ponownie)i oddali w administrowanie właśnie do ADM-u, do tego pana, który nie potrafił się rozliczyć, teraz pomijają mnie we wszystkim(sprawa pewnie nadaje się do mediów, bo to jeszcze nie wszystko)
    zaskarżyłam 3 uchwały 4 listopada i zobaczymy, jak jesteście zainteresowani to będę pisać co dalej w tej sprawie.
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no cóż , trzeba ubolewać nad głupotą i beztroską pozostałych właścicieli lokali .pewnie
    sami nie wiedzą że zrobili głupstwo oddając wspólnote w administrowanie ADM-owi .

,, bo z gminą się nie wygra "
    wygra się , sam mam za sobą 4-ry wygrane sprawy sądowe z gminą .
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ja też wiem, że się wygra, ciekawa jestem, czy zarząd sam będzie się reprezentował w sądzie, czy też będzie pełnomocnictwo dla radcy prawnego z gminy(choć ADM jest tylko administratorem i nie ma /chyba/ w umowie reprezentowania przed sądem)
  • Opcje
    orfik111orfik111 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    w jakim działa Pani mieście,chętnie czytam Pani wypowiedzi.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ORFIK111 napiszę ci chętnie w jakim mieście dzieją się takie rzeczy, jak tylko ruszy sprawa, mam nadzieję, że długo nie będę czekać.
    Dziękuję za dobre słowo.
  • Opcje
    centcent Użytkownik
    edytowano listopada -1
    najlepiej założyć konto internetowe z upoważnieniem kilku osob z zarzadu , Wspólnoty do podpisywania przelewow. Tą metodą Wspólnota caly czas monitoruje wydatki i wszystkie ruchy na koncie. W naszym wypadku nagle Wspolnota ma plynność finansowa i troche odsetek z konta remontowego.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak było do tej pory, wpłaty tylko na rachunek wspólnoty, konto internetowe,rozliczenia tylko z konta, teraz po zmianie zarządu, zarząd powierzył administrowanie zakładowi budżetowemu ADM, wszystko wygląda inaczej wpłaty do kasy ADM, a ADM kiedy chce i ile chce wpłaca na konto wspólnoty
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.