administrator a konto bankowe
gonia
Użytkownik
witam ponownie,
mam pytanie, czy administrator(zakład budżetowy ADM) może pobierać do swojej kasy opłaty od właścicieli lokali wspólnoty, a później wpłacać je na konto wspólnoty?(wpłaca różne kwoty w różnych dniach)
i jeszcze jedno pytanie, czy administrator może sam sobie zostawiać a tych pieniędzy wynagrodzenie ? i czy w takiej sytuacji jest to jego wynagrodzenie? czy też jest to wynagrodzenie za usługi jakie wykonuje ADM dla wspólnoty?
mam pytanie, czy administrator(zakład budżetowy ADM) może pobierać do swojej kasy opłaty od właścicieli lokali wspólnoty, a później wpłacać je na konto wspólnoty?(wpłaca różne kwoty w różnych dniach)
i jeszcze jedno pytanie, czy administrator może sam sobie zostawiać a tych pieniędzy wynagrodzenie ? i czy w takiej sytuacji jest to jego wynagrodzenie? czy też jest to wynagrodzenie za usługi jakie wykonuje ADM dla wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
KOMUNIKAT MINISTRA BUDOWNICTWA z dnia 6 grudnia 2006 r w sprawie uzgodnienia standardów zawodowych zarządców nieruchomości :
2. Zarządca nieruchomości, obracając środkami pieniężnymi właścicieli nieruchomości, w szczególności:
a) nie dopuszcza do łączenia środków finansowych swoich lub swojej firmy ze środkami finansowymi zamawiającego
Jeśli właściciele z "własnej, nieprzymuszonej woli" wpłacają swoje pieniądze na cudze konto, zamiast na konto wspólnoty, to w czym problem?
Wspólnota powinna z dniem 11 każdego miesiąca wysyłać wezwania do zapłaty wraz z odsetkami do każdego bezgłowego właściciela, który nie wpłacił w terminie zaliczki na konto wspólnoty.
Waszego administratora pogonić w diabły.
zarząd wspólnoty nie widzi w tym nic złego, podjęli taką uchwałę, którą ja zaskarżyłam do sądu, czy wygram zobaczymy.
Zakład budżetowy zarządzając np. 100-ma wspólnotami mają do dyspozycji duże dodatkowe pieniądze i co najwazniejsze: cudze.
Działania dodatkowe wzmacniające powództwo.
Należy sprawdzić czy mechanizm stworzony przez zakład budżetowy nie spowodował opóźnień w płatnościach i naliczeń odsetek. Byłaby to strata wymierna.
Jak?
Przez sprawdzenie czy i jakie są zapisy na koncie "Koszty finansowe" (najczęściej nr siedemsetpięćdziesiąt ileś tam).
Jeśli nie ma takich odsetek, to należy mimo wszystko sprawdzić dokonywane płatności z rachunku bankowego za np. 3 lata wstecz. Mogłyby być opóźnienia w płatnościach nie powodujące naliczenia odsetek. Niektórzy wykonawcy (najczęściej budowlani) machają ręką na odsetki. Wtedy wspólnota traci dobre imię wśród wykonawców, bo nie płaci w terminie.
sprawdzić nic nie mogę, ponieważ nic mi nie pokarzą, sprawdziłam w banku, czy wpłacają jakieś kwoty, wpłacają(ADM) tylko w różnych terminach i różne kwoty, jaka będzie przyszłość to dopiero się okaże, ale dla sądu to się nie liczy, są jeszcze inne sprawy, które podnoszę zaskarżając uchwały, zobaczymy jak do tego podejdzie sąd.
bardzo dobrze) '
i co sie stało że teraz administruje u Was ADM , jeżeli można zapytać ?
przez 2 lata(po zmianie kierownika) ADM jako sprzedający ciepło nie rozliczał się z zaliczek na C.O
w listopadzie tamtego roku poprosiłam o takie rozliczenia i się zaczęło, nie potrafili się rozliczyć, za te 2 lata otrzymaliśmy od ADM 11 rozliczeń, każde inne i na inną kwotę. Trwało to do lutego tego roku po czym drugi członek zarządu ,,przekabacił" wszystkich aby nie popierać mnie w dochodzeniu rozliczeń za C.O, ,, bo z gminą się nie wygra"i zaproponował stałą kwotę bez rozliczeń, dlatego w marcu na zebraniu rocznym zrezygnowałam z zarządu, ponieważ nie mogłam wywiązywać się z obowiązków zgodnie z prawem
został wybrany zarząd(członek były został wybrany ponownie)i oddali w administrowanie właśnie do ADM-u, do tego pana, który nie potrafił się rozliczyć, teraz pomijają mnie we wszystkim(sprawa pewnie nadaje się do mediów, bo to jeszcze nie wszystko)
zaskarżyłam 3 uchwały 4 listopada i zobaczymy, jak jesteście zainteresowani to będę pisać co dalej w tej sprawie.
sami nie wiedzą że zrobili głupstwo oddając wspólnote w administrowanie ADM-owi .
,, bo z gminą się nie wygra "
wygra się , sam mam za sobą 4-ry wygrane sprawy sądowe z gminą .
Dziękuję za dobre słowo.