De revolutionibus orbium coelestium
wp44
Użytkownik
Ludzie! Powiem tak: to był ostatni dzwonek, żeby zlikwidować gimnazja. Oto efekt nowoczesnej edukacji - prędkość obrotowa w km/h. Czekam na następne błyskotliwe wpisy z - na przykład - napięciem powierzchniowym w Voltach, albo natężeniem dźwięku w Amperach. Póki co, pozwól mi jeszcze poudawać, że nie wiem. Tak będzie lepiej dla wszystkich.quberra: ...udajemy, że nie wiemy, że: Prędkość obrotowa Ziemi wokół własnej osi to 1667 km na godzinę.
Pomijając prędkość obrotową w km/s (vide powyżej), to jeśli założymy że chciałeś dobrze, czyli chodziło Ci o prędkość chwilową, jako iloczyn prędkości kątowej i wektora wodzącego, to Twoja planeta Ziemia musi nieźle zapierniczać wokół Twojej gwiazdy Słońce. Tutaj, u nas jest tak, że gdyby Ziemia faktycznie zasuwała z taką prędkością, to rok trwałby nieco ponad 8 godzin. : ). Chyba, że chciałeś użyć jakiejś przenośni i zasugerować, że pędzisz z prędkością światła, tylko zgubiłeś jedno zero - no wtedy to może. : )quberra: Prędkość obrotowa Ziemi wokół Słońca to 30 000 km na sekundę
No, nawzajem. Tylko trzymaj się mocno, żebyś nie wypadł.quberra: Szczęśliwego obracania w 2017 !
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dla Quberry: Zakładając, że orbita Ziemi jest okręgiem, to czas jednego pełnego obiegu Ziemi wokół Słońca wynosi 365 dni. Obliczamy ilość sekund:
365 dni × 24 h = 8760 h
Skoro 1 h = 3600 s, to 8760 h × 3600 s = 31.536.000 s.
Odległość Ziemi od Słońca (r) wynosi w przybliżeniu 150 000 000 km (149 597 890 km).
Przy ruchu jednostajnym po okręgu korzystamy ze wzoru: V = 2πr/T
czyli:
V = 2 × 3,14 × 150 000 000 km / 31.536.000 s = 29,87 Km/s ≈ 30 km/s .
Stachu: - Zenek, tu piszą, że jak się chleje wódę to się żyje dwa razy krócej. Co ty na to ?
Zenek: - A ile ty masz lat Stachu ?
Stachu: - Trzydzieści
Zenek: No i widzisz, a jak byś nie pił, to byś teraz miał sześćdziesiąt !
Co do życia, to rok się skraca kiedy ziemia szybciej pędzi. Ale nie sprawdzałem... :bigsmile:
Ale jeszcze apropo tego pi =3,14. Czy wiesz dlaczego w pociągu tak stukaja koła : stuk, stuk, stuk ...
Bo obwód koła to jest właśnie 2 pi r, a pi to jest 3 z hakiem i ...ten hak tak stuka.
Zawsze jest jakieś 2 pi r górne i 2 pi r dolne... :bigsmile:
Tak że ty mi tu nie πiropl
30km/s :shamed:
Teraz wiadomo, czemu rakiety stratują zawsze tak samo.
starta czasu ucznia czy więcej nadgodzin dla nauczycieli?
wszystko tam jest bardzo dobrze :)
Na TYM konkretnym obrazku trochę nie pasuje mi kolor rakietki.