zakład pogrzebowy

mikeszmikesz Użytkownik
edytowano listopada 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
W budynku wielorodzinnym ( 26 lokali) właściciel wynajał lokal na zakład pogrzebowy, w którym odbywają się uroczystości pogrzebowe.
Wszyscy właściciele lokali mieszkalnych nie akceptują tego rodzaju prowadzonej dzialalności. Czy Wspólnota ma prawo ingerowania w rodzaj działanosci prowadzonej w lokalu, szczególnie tego rodzaju działalnosci?

Komentarze

• Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jaki to jest lokal? użytkowy, czy mieszkalny?
    do kogo należy?
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jakie uroczystości pogrzebowe ? , z udziałem zwłok ? więcej szczegółów proszę .
  • Opcje
    mikeszmikesz Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest to lokal użytkowy zlokalizowany na parterze budynku wielorodzinnego. Bezposrednim sąsiedztwem dla tego lokalu jest sklep spozywczy-miesny.
    Właścicielem lokalu jest członkiem Wspolnoty. Niestety nie chce rozmawiać z pozostalymi członkami Wspólnoty na temat specyficznego najemcy swojego lokalu

W lokalu około 80 m2 odbywaja sie uroczystości. Ciało , jak twierdzi najemca lokalu- zakład pogrzebowy jest przywożone tylko na samą uroczystość.
    Oczekujacy na uroczystośc załobnicy gromadza się pod balkonem mieszkania, które znajduje się nad lokalem. Właścicielka mieszkania nad tym zakładem jest obecnie na lekach uspakajających i wyprowadziła się do swojej siostry, gdyz nie jest w stanie przebywać we własnym mieszkaniu.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    masakra! nie wiem co mam ci odpowiedzieć, poczekaj, może owner, Zarzadca, wmp3? ja naprawdę nie wiem
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    taka działalność wymaga zgody lokalnego Sanepidu . wydaje mi się że Sanepid nie mógł
    wydać takiej zgody . prosze zgłosić sprawę do odpowiedniego terytorialnie Inspektoratu
    Sanitarno-Epidemiologicznego .
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    właśnie! o tym zapomniałam, dobrze, że to forum jest, każdy coś wnosi, to jest jednak kopalnia wiedzy
    to może być punkt wyjścia.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Znaleziona w necie porada prawnika
    Zakład pogrzebowy powinien być zlokalizowany na terenie przewidzianym na ten cel w palanie zagospodarowania przestrzennego, w prypadku jego braku określenie warunków nastepuje w drodze decyzji administracyjnej. Decyzję to wydają wójt, burmistrz lub prezydent miasta- decyzja o warunkach zabudowy. Dalej projekt budowy podlega uzgodnieniu wymagań higienicznych i zdrowotnych. Uzgodnienia dokonuje PPIS lub uprawniony rzeczoznawca ds. sanitarnohigienicznych. Dalej następuje pozwolenie na budowę i budowa, po której ukończeniu należy zawiadomić Inspekcję Ochrony Środowiska, Państwowa Inspekcję Sanitarną, Państwową Inspekcję Pracy oraz Państwową Straż Pożarną. Zawiadomienie dotyczy zakończenia budowy i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania. Koniec procesu budowlanego nastepuje z chwilą otrzymania decyzji ostatecznej dopuszczjacej obiekt do użytkowania.

Spróbowałbym tego wszystkiego. Ponadto można odstraszać klientów poprzez puszczanie wesołej muzyki podczas przyjazdów gości na uroczystość pogrzebową. W ten sposób dość szybko firma straci klientów. Ponadto uruchomiłbym lokalne media.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest taki precedensowy wyrok Sądu Najwyższego, który uznał działalność zakładu pogrzebowego za bezprawną w bezpośrednim sąsiedztwie innych zamieszkanych nieruchomości - cóż więc mówić o sytuacji bloku mieszkalnego.

Wyrok SN z 11 października 2007 r., IV CSK 264/07
    1. Artykuł 24 k.c. może stanowić podstawę ochrony, gdy do zagrożenia lub naruszenia dóbr osobistych dochodzi na skutek pośredniego, niematerialnego oddziaływania, pozostającego w związku z korzystaniem z sąsiedniej nieruchomości.
    2. Dysponowanie przez podmiot dopuszczający się naruszenia dóbr osobistych zezwoleniem na prowadzenie określonej działalności nie wyłącza bezprawności jego działania, a ocena naruszeń, będących podstawą roszczenia przewidzianego w art. 24 k.c., należy do sądu.

W Informacji o działalności Sądu Najwyższego w roku 2007 SN stwierdził:
    Zajmując się omawianą problematyką w innym wyroku, wyjaśnił, czym w istocie jest na gruncie art. 23 k.c. prawo do zachowania nietykalności mieszkania. Stwierdził, że prawo to nie oznacza wyłącznie prawa do ochrony przed bezpośrednią ingerencją w sferę fizycznego korzystania z mieszkania, lecz chroni również przed bezprawnym wtargnięciem w sferę określonego stanu psychicznego i emocjonalnego, jaki daje każdemu człowiekowi poczucie bezpieczeństwa i niezakłóconego posiadania miejsca, w którym koncentruje on swoje istotne sprawy życiowe i chroni prywatność. Sąd ponadto wyraził pogląd, że posiadanie zezwolenia na prowadzenie danej działalności nie wyłącza uznania jej za bezprawną, gdy powoduje ona naruszenie dóbr osobistych. Działalnością taką może być prowadzenie zakładu pogrzebowego w bezpośrednim sąsiedztwie innych zamieszkanych nieruchomości (IV CSK 264/07)
    Omówienie wyroku na stronie Rzeczpospolitej: http://je.pl/dy7y
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.