Tajna umowa z kablówką

juker2juker2 Użytkownik
Dzień dobry.
Mam pytanie dotyczące kablówki która jest zainstalowana na naszym budynku. Umowę podpisała jeszcze spółdzielnia mieszkaniowa, natomiast wspólnotą mieszkaniową jesteśmy już około 5 lat, i spółdzielnia nie zarządza naszym budynkiem od tego czasu. Zarząd spółdzielni wraz z operatorem twierdzą że ich umowa jest tajna i nie udzielą nam żadnej kopii mimo iż spółdzielni nie ma na bloku jak już pisałem ponad 5 lat. Co można z tym fantem zrobić ? Proszę o radę ponieważ na blok chce wejść dodatkowy operator i chcielibyśmy wiedzieć czy mogą oni korzystać z już powstałej infrastruktury (rynienki przepusty itd.).
Dziękuję i pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano lutego 2017
    [cite] juker2:[/cite]Dzień dobry.
    Mam pytanie dotyczące kablówki która jest zainstalowana na naszym budynku. Umowę podpisała jeszcze spółdzielnia mieszkaniowa, natomiast wspólnotą mieszkaniową jesteśmy już około 5 lat, i spółdzielnia nie zarządza naszym budynkiem od tego czasu. Zarząd spółdzielni wraz z operatorem twierdzą że ich umowa jest tajna i nie udzielą nam żadnej kopii mimo iż spółdzielni nie ma na bloku jak już pisałem ponad 5 lat. Co można z tym fantem zrobić ? Proszę o radę ponieważ na blok chce wejść dodatkowy operator i chcielibyśmy wiedzieć czy mogą oni korzystać z już powstałej infrastruktury (rynienki przepusty itd.).
    Dziękuję i pozdrawiam
    Wyślijcie do operatora zainstalowanej już kablówki pismo informujące go o tym że istniejąca w waszym budynku infrastruktura (rynienki, przepusty itd.), z której on korzysta, zostanie udostępniona temu nowemu operatorowi. Dajcie im nieprzekraczalny termin do którego mają się ustosunkować.
    Jak wam zabroni to poproście go podstawę prawną.
    Jak nie poda tej podstawy prawnej to go zignorujcie,
    Jak nie zabroni to nie będziecie mieć z nim problemu.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Juker2: Mam pytanie dotyczące kablówki, która jest zainstalowana na naszym budynku
    Czy członkowie wspólnoty korzystają z kablówki ?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2017
    Co można z tym fantem zrobić ? Proszę o radę ponieważ na blok chce wejść dodatkowy operator i chcielibyśmy wiedzieć czy mogą oni korzystać z już powstałej infrastruktury (rynienki przepusty itd.).
    do pierwszego operatora napisać pismo że będziecie ich obciążać za bezumowne zajęcie części wspólnych i prowadzenie na niej działalności gospodarczej .
    Nowy operator i tak będzie kładł "swoje "rury". W umowie na udostępnienie należy zapisać warunek o odpowiednich przekrojach i nieudostępnieniu "orurowania" innym operatorom.
  • Opcje
    juker2juker2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    Juker2: Mam pytanie dotyczące kablówki, która jest zainstalowana na naszym budynku
    Czy członkowie wspólnoty korzystają z kablówki ?
    Tak korzystają
  • Opcje
    edytowano lutego 2017
    Juker2: Zarząd spółdzielni wraz z operatorem twierdzą, że ich umowa jest tajna i nie udzielą nam żadnej kopii mimo iż spółdzielni nie ma na bloku jak już pisałem ponad 5 lat.
    To na podstawie jakiej umowy członkowie wspólnoty płacą za kablówkę , skoro Spółdzielni nie ma już PONAD 5 lat ??? Chyba, że kablówka jest za darmo ? Czy członkowie wspólnoty, którzy korzystają z kablówki, zamierzają w przyszłości korzystać z NOWEGO operatora (uchwała wspólnoty) ???
  • Opcje
    juker2juker2 Użytkownik
    edytowano lutego 2017
    [cite] elan124:[/cite]
    Juker2: Zarząd spółdzielni wraz z operatorem twierdzą, że ich umowa jest tajna i nie udzielą nam żadnej kopii mimo iż spółdzielni nie ma na bloku jak już pisałem ponad 5 lat.
    To na podstawie jakiej umowy członkowie wspólnoty płacą za kablówkę , skoro Spółdzielni nie ma już PONAD 5 lat ??? Chyba, że kablówka jest za darmo ? Czy członkowie wspólnoty, którzy korzystają z kablówki, zamierzają w przyszłości korzystać z NOWEGO operatora (uchwała wspólnoty) ???
    Członkowie korzystają na podstawie umowy z operatorem, ale tylko ci którzy mają z nim umowę, nie każdy we wspólnocie. Nowy operator ma prawo wejść na budynek wg "Ustawa z dnia 7 maja 2010 r. o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych" jeśli tylko znajdą jednego klienta na budynku. Powiem o co chodzi - nam nie przeszkadza to że ktoś chce wejść na budynek, ale by uporządkować te rzeczy i nie robić bałaganu na klatkach schodowych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jak sobie pościelesz, tak się i...wyśpisz. :bigsmile:
  • Opcje
    juker2juker2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    bardzo elokwentna odpowiedź :)
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Znasz... lepszą ? :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lutego 2017
    [cite] elan124:[/cite] To na podstawie jakiej umowy członkowie wspólnoty płacą za kablówkę , skoro Spółdzielni nie ma już PONAD 5 lat ???
    i kto to pyta? omnibus formułowy :bigsmile:...

to logiczne, na podstawie indywidualnych umów zwartych między właścicielem lokalu/najemca a operatorem .

Wspólnocie nic do tego kto i co i jak będzie oglądał i za ile.
    Jak jest inaczej to jest to patologia. WM nie powinna być "dostawcą" TV kablowej (pobierać opłat i rozliczać się z operatorem) , to nie leży w zakresie zarządzania częściami wspólnymi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.