Wpłaty ZGKiM - Gminy na F.R
Mam prośbę - znajoma (EMERYTKA) dostała od Gminy 10- lat temu mieszkanie komunalne - w Wspólnocie Mieszkaniowej, systematycznie opłacała czynsz. 2-lata temu wykupiła mieszkanie teraz zarządca ZGKiM- żąda od niej wyrównania wpłat na Fundusz remontowy blisko 4000 zł. Pytam czy mają jakiekolwiek podstawy skoro już wcześniej wnosiła wpłaty - CZYNSZ
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W tym przypadku gmina płaci do momentu sprzedania lokalu.
Nowy właściciel płaci po wykupieniu.
Jeśli owe 4000 uzbierało się przez te 2 lata od momentu wykupienia mieszkania od gminy, bo nowa właścicielka nie płaciła, to teraz musi dopłacić.
Jeśli jest to zaległość powstała przed wykupieniem mieszkania to dopłacić powinna gmina.
Jednak problem w tym że takie zaległości przedawniają się po 3 latach.
ZGKiM administruje tak jak jest u mnie i według mnie jest we WM wybrany Zarząd który jest marionetką w rękach Administratora i proponuję jeśli chcesz pomóż Emerytce skontaktuj się z Zarządem ewentualnie z tym panem Dyrektorem lub księgową i poproś o udostępnienie rocznych rozliczeń. Jeśli przez 8 lat ZGKiM nie ściągał nie domagał się aby Gmina płaciła na FR to działali na szkodę WM. Co do wpłat na FR tak jak u mnie Gmina robi przelewy kwartalnie. Można domniemywać z Twojego opisu iż ktoś chce zrobić przekręt.
Nowy właściciel zaczyna z B.O. od "zera"
uważam, że brak jest podstaw dochodzenie przez ZGKiM od nowego "właściciela" zaległości po starym właścicielu lokalu czyli Gminie.
Może tak być, że babcia nie płaciła przez te 10 lat zaliczki na FR ( bo WM miała 2 konta bankowe; odrębne na "eksploatacje", a odrębne na FR) płaciła tylko "eksploatacje".
Jeżeli, nie, to ....
jest jeden wielki szwindel i przekręt, jak juz to ktoś określił .
Gmina jest takim samym właścicielem lokalu jak każdy inny i ma obowiązek wpłaty na bieżąco zaliczki na FR. chyba, że ...
jest uchwała właścicieli lokali, że Gmina będzie pokrywać koszty wydatkowane na remonty czesci wspólnych po ich rozliczeniu.
Miała jedynie obowiązek płacić czynsz.
Przy okazji rozwiń słowo "czynsz" bo według mnie i opieram na doświadczeniu raczej na swoim gruncie w ten czynsz wchodzi i biorę to z wykazu opłat za użytkowanie lokalu; eksploatacja wsp., zaliczka na CO, antena. Na osobnym rozliczeniu woda, ścieki, wywóz nieczystości.
Może jestem w błędzie lecz według mnie i tak jest w naszych WM administrujących przez nasz ZGKiM a jest ich naście lokatorzy zajmujący mieszkania własności gminy są stroną dla WM płacących "czynsz" nie płacących na FR który to za nich płaci Gmina na konto każdej WM
Na to pytanie drag123 odpowiedział już wyżej.
Nie ma przecież żadnej wersji, to twój kolejny wymysł tylko.
10 lat temu znajoma emerytka zamieszkała w lokalu komunalnym płacąc gminie określony czynsz.
I tak to trwało 8 lat bo 2 lata temu wykupiła od gminy to mieszkanie komunalne. Przez te 8 lat obowiązkiem gminy było płacenie ( z czynszu) zaliczek na FR do wspólnoty. To już nie jest bezczelność, to jest zupełnie co innego. Dziwię się tylko że ten rzekomy zarządca (zapewne dawny licencjonowany) usiłuje wyłudzić od emerytki nienależną kwotę. Z chwilą wykupu mieszkania winna otrzymać od wspólnoty zawiadomienie o wysokości comiesięcznych zaliczek w tym także na FR. I tylko te dwa ostatnie lata podlegają rozliczeniu jej ze wspólnotą.